-    Az ingatlanszakmában Önök nehézsúlyú versenyzők, ám a logisztikai piacra csak a közelmúltban léptek be. Hogyan alakultak eddig a terveik?

-    Az alapítás óta eltelt rövid időszakban, nagyjából egy év alatt 3 akvizíciót zártunk sikeresen, ebből két helyen már zajlik a kivitelezés. Fóton, egy 76 ha-os területen építjük az ország egyik legnagyobb ipari és logisztikai központját, ahol összesen 330 ezer m2-nyi raktár- és ipari terület kialakítására van lehetőség, Pátyon pedig egy 100 ha-os területen 400.000 m2 bruttó bérbeadható területű modern raktár- és gyártási területet alakítunk ki, több fázisban. A vállalt határidőt tartva a közelmúltban adtuk át a maglódi ipari és logisztikai megapark első ütemét jelentő 46.000 m2-es raktárépület első egységét, amelynek kivitelezése mindössze öt hónappal ezelőtt, idén márciusban kezdődött. A létesítmény első nagy bérlője, a FoxPost már át is vehette a területét: az országszerte több mint 240 csomagautomatát működtető logisztikai társaság csomagszortírozó gépeket telepít a bérbe vett 8.400 m2-es ingatlanon. Az épület különlegessége, hogy Magyarországon ez lehet az első ipari létesítmény, amely megfelel a rendkívül szigorú követelményeket támasztó BREEAM New Construction Excellent fenntarthatósági minősítésnek. A potenciális bérlők részéről igen intenzív érdeklődést tapasztalunk, minden szabad területünkre előrehaladott tárgyalásokat folytatunk, Maglódon hamarosan pedig beköltözik a következő bérlőnk is. A bérbeadással párhuzamosan már a következő épületek tervezését és engedélyezését is elkezdtük, hogy minél gyorsabban ki tudjuk szolgálni a meglévő és jövőbeli igényeket.

-    A fentiek alapján Önök is osztják az ipari ingatlan piac résztvevőinek optimizmusát.

-    Az internetes kereskedelem térnyerése, valamint a gyártási és ellátási láncok rövidülése, a célpiacokhoz közelítése világszerte látványosan megnövelte a raktározási igényeket. A folyamatot a koronavírus-járvány még inkább felgyorsította, ezáltal tovább emelkedett a bérlői és befektetői kereslet egész Európában. A HelloParks célja, hogy ebben a dinamikusan növekvő iparágban az egyik meghatározó szereplővé váljon először itthon, majd a közép-kelet-európai régióban is. Hiszünk benne, hogy a Futureal-csoport tagjaként működő társaságunk által alig több mint egy év alatt elindított három megapark-fejlesztés nagymértékben hozzájárulhat Magyarország pozíciójának javulásához a nemzetközi logisztikai piacon.

-    Az elmúlt időszakban egy kevésbé aktív és kényelmes bérbeadói piacot láttunk, ahol minimális üresedés emellett magas bérleti díjakkal üzemeltek a piaci szereplők. Hogyan tovább?

-    Arra számítunk, hogy a közeljövőben változni fog a piac, és a bérleti díjak régiós szinten még versenyképesebbé válnak az újonnan megjelenő volumennek köszönhetően. Ami az építkezéseket illeti, partnereinkkel közösen felmértük, hogy miért vagyunk versenyképtelenek a lengyelekkel, csehekkel, szlovákokkal szemben a logisztikai piacon, és hol veszíti el Magyarország mindig a logisztikai raktározás lehetőségét egy régiós versenyben. Mostanra a szakma elérte, hogy lehessen kevésbé költséges hőszigeteléssel is logisztikai raktárat és ipari épületet építeni, ahogy számos környező országban, ami csökkenti az árakat. További költséghatékonyságot növelő tényezők az épületek nagy mérete, illetve a parkok alacsony 1 négyzetméterre vetített infrastrukturális költsége, amelyek mind hozzájárulnak a versenyképességünk növeléséhez.  

-    Ha már szóba hozta: Hogy állunk a régiós versenytársakhoz képest (Pozsony, Prága, Brno stb.)?

-    Magyarországon - a telek- és finanszírozási költségeket nem számítva - 550-600 euró/négyzetméter áron épültek raktárak, ami jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy az ország regionális szinten nem versenyképes.  A környező országok alapvetően mind olcsóbbak, mint Magyarország átlagosan, amihez – mint említettem – a szabályozási oldal is hozzájárult: itthon a magas építési költségek mind a fejlesztők, mind a végfelhasználók számára komoly gondot jelentenek. Ahhoz, hogy újra versenyképessé váljon, az építőiparnak is meg kell változnia - e téren is van keresnivalója a HelloParks fejlesztéseinek. Arra a trendre is reagálni akarunk, hogy a logisztikai szereplők általában egy éven belül szeretnek beköltözni, de egy ilyen projektet ilyen rövid idő alatt nem lehet megfelelően megvalósítani, hacsak nincs már előkészítve a terület.

-    Ami egyre nehezebb; úgy tűnik, hogy az M0 környéke lassan megtelik. Van még fejlesztési terület elfogadható áron. Van az M0-nak alternatívája?

-    Látszólag valóban úgy tűnhet, hogy megtelik a körgyűrű környéke, de hiszünk benne, hogy az üzleti modellünknek köszönhetően van itt keresnivalónk – van olyan telkünk, amelyet más, neves logisztikai társaságtól vásároltunk meg. Mindemellett nem csak a főváros környéke, de a megyeszékhelyek vonzáskörzete is fókuszban van az üzletfejlesztési terveinkben.

-    Miként változtak a bérlői igények az utóbbi években? Milyen szolgáltatásokat várnak el, pl. az internetes áruházakat üzemeltető cégek?

-    Alapvető igény a bérlők részéről a város és a gyorsforgalmi utak közelsége, a könnyű megközelíthetőség. A kiváló minőség és költséghatékony üzemeltetés korszerű technológiákkal is alap elvárásnak mondhatók, de szerencsére egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a bérlők a környezettudatos, fenntartható műszaki technológiákra is, ami a mi szívügyünk is. Külön öröm, hogy az első nagy bérlőnk például egy olyan innovatív, környezettudatos, gyorsan növekvő vállalkozás lett, mint a FoxPost, hiszen számunkra is kiemelt prioritás a versenyképesség és a fenntarthatóság. A FoxPosttal kötött hosszú távú bérleti szerződés részeként a raktárépülethez olyan fedett acélszerkezeteket, ún. fingereket építünk, amelyek révén lényegesen hatékonyabbá tehető a logisztikai folyamat, hiszen így egyszerre több mint 20 teherautót lehet feltölteni a kiszállítandó csomagokkal.

-    A mennyiségi keresletbővülés együtt járt a minőségbeli igények változásával is?

-    Feltétlenül, ez alapvető és várható piaci folyamat. Ezért terveztük úgy a HelloParks ipari parkokat, hogy a kedvező bérleti díj és a rugalmas feltételek mellett teljes körű szolgáltatási csomagot kínálnak, ami túlmutat a raktározási funkciókon. A fejlesztéseink megvalósításához ügyfeleink igényeinek és tevékenységének ismerete elengedhetetlen, ezért már a tervezés során figyelembe vesszük elvárásaikat. Ilyen például környezettudatos, fenntartható és minőségi műszaki technológiák alkalmazása, ami nem csak számunkra, de a bérlőink számára is mindinkább kiemelt jelentőséggel bírnak, akárcsak a munkavállalók megtartásánál fontos szerepet játszó élhető, emberközpontú és felhasználóbarát környezet kialakítása.

 

Raktarkereso.info