-    Más szektorokhoz képest a logisztikai szegmens felől sokkal több pozitív jelzés érkezik. Optimistán tekintenek a jövőbe?

-    Világszerte látványosan megnövelte a raktározási igényeket az internetes kereskedelem térnyerése, valamint a gyártási és ellátási láncok rövidülése, a célpiacokhoz közelítése. Azt tapasztaljuk, hogy a folyamatot a koronavírus járvány még inkább felgyorsította, ezáltal tovább emelkedett a bérlői és befektetői kereslet egész Európában. Bízunk abban, hogy a HelloParks már rövid távon komoly sikereket érhet el, valamint javíthatja Magyarország pozícióját a nemzetközi logisztikai piacon. A Futureal-csoport tagjaként működő társaság célja, hogy ebben a dinamikusan növekvő iparágban az egyik meghatározó szereplővé váljon először itthon, majd a közép-kelet-európai régióban is.

-    Csak dióhéjban: mi jellemzi most a raktárpiacot?

-    Az elmúlt időszakban egy kevésbé aktív és kényelmes bérbeadói piacot látunk, ahol minimális üresedés emellett magas bérleti díjakkal üzemeltek a piaci szereplők. Arra számítunk azonban, hogy a közeljövőben változni fog a piac, és a bérleti díjak régiós szinten még versenyképesebbé válnak az újonnan megjelenő volumennek köszönhetően.

-    A HelloParks a Futureal-csoport tagjaként a közelmúltban kapcsolódott be az ingatlanpiac ezen szegmensébe. Nincsenek már leosztva a lapok?

-    Véleményünk szerint sokkal nagyobb volumen mellett még költséghatékonyabban működhet a szektor. Az új HelloParks ipari parkok a kedvező bérleti díj és a rugalmas feltételek mellett teljes körű szolgáltatási csomagot kínálnak majd, ami túlmutat a raktározási funkciókon. Első lépésként a cég Budapest környéki megaparkok, majd vidéki ipari parkok fejlesztésében gondolkodik, ahol mind raktározási, mind pedig könnyűipari gyártási tevékenység végezhető.

-    Márciusban Elindult a HelloParks első projektjének kivitelezése Maglódon. ezt egyfajta referencia-beruházásnak szánják?

-    Budapest keleti agglomerációja az elmúlt években jelentősen felértékelődött, hiszen több, gyártással és disztribúcióval foglalkozó nemzetközi cég telepedett le itt, lényegesen csökkentve az elérhető területek méretét. Arra számítunk, hogy ebben a régióban is az M0 körgyűrű nyugati és déli szektorához hasonló fejlődés valósul meg. A maglódi fejlesztés előkészítésével így újabb fontos lépést tettünk afelé, hogy a HelloParks a dinamikusan növekvő ipari- és logisztikai piac egyik meghatározó szereplőjévé váljon. Az első ütemben egy 46 ezer négyzetméteres raktárépület készül el, de a 46 hektáros területen összesen 193 ezer m2 raktár- és ipari terület kialakítására van lehetőség. Ezt megelőzően jelentettük be, hogy Fóton, egy 76 ha-os területen építi fel a HelloParks az ország egyik legnagyobb ipari és logisztikai központját, ahol összesen 330 ezer négyzetméternyi raktár- és ipari terület kialakítására van lehetőség. Az előkészítés alatt álló létesítmények közös jellemzője, hogy az energiahatékonyságot és a környezetkímélő üzemeltetést biztosító okos megoldások révén teljesítik majd a BREEAM fenntarthatósági szabvány előírásait. A bérlők munkavállalóinak igényeit szem előtt tartva, a kikapcsolódást segítő szabadidős- és közösségi szolgáltatások is megtalálhatóak lesznek az élhető, emberközpontú logisztikai parkban, ezzel is támogatva a területen működő vállalatok munkaerő toborzó és megtartó tevékenységét.

-    Magyarországon a logisztikai piac szinte kizárólag az M0 környékére fókuszál. Önök is erre a területre fókuszálnak?

-    A budapesti logisztikai szegmens északi, keleti, déli és nyugati részre oszthatók az M0-s körgyűrű mentén, és a HelloParks mind a négy szegmensben vizsgál telkeket. Amitől ezek a befektetések különlegesek, hogy mindegyiken megaparkot tudunk létesíteni, így legalább 100 ezer négyzetméternyi épületet fejleszthetünk az adott helyszínen. Az így megvalósuló hatalmas kapacitásokkal egyrészt a bérlői igényeket sokkal gyorsabban tudjuk kielégíteni a parkon belül is. Másrészt egy megapark méretgazdasági és üzemeltetési előnyökkel rendelkezik, ami számos szinergiát és előnyt biztosít a bérlőink részére.

 

Raktarkereso.info