-     Úgy tűnik, hogy a pandémia „nyertese” az ipari ingatlanok piaca. Egyetért ezzel?

-    Az elmúlt pandémiás helyzetben és jelen pillanatban is elmondhatjuk, hogy a logisztikai / ipari ingatlan szektor kevésbé sérülékeny, mint más szegmensek, sőt bővülés tapasztalható a piacon. Tekintve a kiskereskedelmi forgalmi növekményt, a szerkezeti átrendeződést mind termék-, ellátási lánc vagy regionalitás szempontjából, úgy látjuk, hogy projektjeink helyszíne és jellege felértékelődik, így mindenképp pozitív a jövőképünk.

-    Bérleti díjak enyhén emelkedtek, ám az építési költségek viszont riasztóan magasak. Miként sikerül egyensúlyt teremteni? Mennyire sújtja az építőanyag/munkaerő hiánya az ágazatot?

-    A logisztikai terület igen érzékeny az árváltozásokra, és ez az ingatlanokhoz kötődő költségeken is látható. Egyelőre még tartható az egyensúlyi állapot (pl. jól ütemezett és kontrollált megrendelésekkel), még van haszon a folyamatokban, de hosszabb távon azért vannak kérdőjelek és a fejlesztői várakozásokat is alább kell adni.

-    Ez azt jelenti, hogy óvatosan kell bánni a mennyiségi keresletbővüléssel?

-    Úgy fogalmaznék, hogy a nettó abszorpció fogja megmutatni, hogy ez mekkora mértékű. A fenti hatások miatt azt is tapasztaljuk, hogy optimalizált és nem feltétlenül a kereséskor megfogalmazott igények szerinti, nem feltétlenül a legmagasabb színvonalú megoldások születnek. Természetszerűleg fejlődik a piac, például az ESG szempontok vagy akár a szigorúbb, fenntartható, zöld megoldásokat is megkövetelő építési előírások miatt.

-    Úgy tűnik, hogy az M0 környéke lassan megtelik, mégis, kevés befektető mer messzebbre tekinteni. A most átadott Polgár Ipari Park C csarnoka azt bizonyítja, hogy van élet az M0-n túl is? (Ez utóbbiról itt olvashatnak bővebben: https://www.raktarkereso.info/cikkek/raktarpiaci-hirek/az-infogroup-atadta-legujabb-logisztikai-csarnokat-a-polgar-ipari-parkban A szerk.)

-    A projektjeink vidéki, kulcs fontosságú térségekben és városokban közvetlen autópálya lehajtók mentén találhatók, így részben elkülönülnek a Budapest agglomerációjában zajló folyamatoktól. Ez egy tudatos stratégiát követő tevékenység és most érezzük igazán, hogy a központi és keleti régióban is jelentősen megnövekedett a kereslet. Egyértelműen van élet az M0-n túl.

-    Miként változtak a bérlői igények az utóbbi években? Milyen szolgáltatásokat várnak el, pl. az internetes áruházakat üzemeltető cégek?

-    Eddig is változatos és bérlő-specifikus igényeket kellett kiszolgálni. A friss változások főként a készletgazdálkodás újragondolásából, az átrendeződő ellátási pontokból fakadnak. Egyre inkább előtérbe kerül a csarnokok rugalmas használhatósága. Például a gyorsabb árumozgatást segítő keresztdokkolás lehetősége vagy a közelítés a felvevő piacokhoz legyen az gyártó vagy kiskereskedelmi vásárló ügyfél. A fenti túlárazódás némileg akadályozza a fejlődést és nem minden esetben lehet optimális megoldást kínálni, emellett akár egyedi pl. hűtött raktár kapacitásból hiány is lehet a piacon.

-    Térjünk vissza az első válaszára! Mit jelent a pozitív jövőkép az Infogroup megfogalmazásában?

-    A 2021-es év eddig nagyon kedvezően alakul és minden új - határidőben és költségvetés szerint elkészülő - fejlesztésünket, illetve megürülő csarnokunkat sikeresen bérbeadtuk. Ezek megújításokkal együtt közel 45 000m2 területet tesznek ki. Jelenleg a friss források, például az idén elindított kötvény-programunk eredményeként is, a több száz hektáros kecskeméti, polgári, miskolci fejlesztési területeink előkészítési munkáival haladunk és döntés előtt állunk több vidéki spekulatív fejlesztés, illetve a Bartók Udvar irodapark további ütemeinek indítása kapcsán. Bár nem látszanak tisztán a piaci tendenciák és nehéz mérlegelni a pozitív és negatív hatások erejét, az Infogroup egy jelentős növekedési szakasz közepén tart, így kellő óvatossággal, de a bővülés fenntartása a célunk

 

Raktarkereso.info