A Magyar Ingatlanszakmai Egyesület – a FIABCI Hungary – 27 évvel ezelőtt 1997-ben rendezte meg először a Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázatot azzal a céllal, hogy elismerje a magyarországi ingatlanfejlesztők kiváló teljesítményét, megismertesse a hazai szakmai- és a szélesebb közönséggel a létrehozott fejlesztéseket és nem utolsósorban, hogy elősegítse a FIABCI World Prix d`Excellence nemzetközi ingatlanfejlesztési pályázaton való részvételt. Ez utóbbi cél sikeres megvalósítása érdekében a Magyar Ingatlanfejlesztési Pályázat kiírása és lebonyolítása igazodik a nemzetközi pályázat kritériumaihoz és menetrendjéhez. Az eddig 25 alkalommal lebonyolított Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázat nyertesei sikeresen képviselték Magyarországot: 34 arany és 37 ezüstérmet nyertek, komoly nemzetközi elismerést szerezve hazánknak. A díjazottak száma remélhetően emelkedik, ha a XXVI. Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázat nyertesei, folytatva a hagyományokat, sikeresen szerepelnek az idei nemzetközi megmérettetésen. Gönczi László, a FIABCI HUNGARY és a XXVI. Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázat Bíráló Bizottságának elnöke – és 2024 június 1-től a FIABCI World Prix d’Excellence Bizottságának elnöke is - válaszolt a kérdéseinkre.

-    A FIABCI Hungary idén huszonhatodik alkalommal rendezi meg a Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázatot. Mi változott az elmúlt évekhez képest?

-    A lényeg nem: a pályázat szervezését a FIABCI Hungary végzi a Magyar Ingatlanszövetség és az Europa Design Kft. segítségével. A pályaművek fogadása szeptemberben, bírálatuk októberben lesz, az eredményhirdetésre novemberben fog sor kerülni.  Nem változik az sem, hogy a bírálók abszolút első, második és harmadik helyezettet hirdetnek. Díjazzák azon kategóriák legjobbjait is, amelyekben legalább három pályamű érkezik. Emellett a támogató szakmai szervezetek különdíjait is elnyerhetik a pályázók. Idén negyedik alkalommal a 2021 februárban elhunyt FIABCI tag – a DVM és a Horizon Development cégcsoport alapító ügyvezetője, a szakma kiemelkedő személye –, Kovács Attila tiszteletére emlékdíjat adunk a zsűri által kiválasztott pályázónak. A nyertesek jogosultak hazánkat képviselni a FIABCI World Prix d`Excellence nemzetközi nívódíj pályázaton.

-    Idén mintha megtört volna az ingatlanfejlesztés lendülete.

-    Nevezni lehet minden olyan ingatlant, magán vagy állami / önkormányzati beruházást, épületet, vagy közcélú, közterület fejlesztést, amely 2018. január 1. után és 2024. március 31. előtt kapta meg a használatbavételi engedélyt, vagy lezárult a létesítmény műszaki átadás-átvételi eljárása, vagy ha az első felhasználója 2024. március 31. előtt birtokba vette az egész fejlesztést, vagy annak külön is működtethető részét. Vagyis egy relatív hosszú periódusban megvalósított ingatlanfejlesztésekkel lehet nevezni. Optimizmusra ad okot, hogy míg például a kereskedelmi ingatlanok fejlesztése az elmúlt években nem volt prioritás, addig a lakáspiac dinamikusan fejlődik. A logisztikai szektorban jelentős tartalékok vannak, szeretném, ha idén – sok év szünet után – ismét érkeznének innen is pályázatok. Az is szerencsés, hogy Lánszki Regő, az Építési és Közlekedési Minisztérium építészeti államtitkára személyében felkészült és elkötelezett szakember irányítja az ágazatot a kormányzati oldalon. Építészmérnöki oklevele mellett ingatlanszakértő végzettséggel is rendelkezik, és mindig is nagyon fontosnak tartotta, hogy az ingatlanfejlesztés ügyét a maga komplexitásában kezeljük. A 25 éves jubileumi pályázat támogatása után a FIABCI idei szingapúri kongresszusán is részt vesz, ahol díszvendégként fogja ismertetni a magyar ingatlanfejlesztés eredményeit.

-    Az idei kiírásban – https://fiabcimagyarorszag.hu/2024/competition_announcement – az is benne van, hogy Magyarországnál Európában senki sem volt sikeresebb a FIABCI World Prix d’Excellence pályázaton, de világszinten is a negyedik legeredményesebb nemzet vagyunk. Mit gondol, miért?

-    A magyarországi ingatlanfejlesztők sikereinek értékét az a tény tovább növeli, hogy a FIABCI World Prix d’Excellence 1992 óta tartó története során öt kontinens 37 országa nyert díjat. A siker kulcsa nem az, hogy nálunk történik a legtöbb fejlesztés, hanem mert a hazai fejlesztők nívós pályázatokkal indultak, és ebben nagyon komoly szerepe van a Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj pályázatnak, hiszen ez úgy működik, mint egy olimpiai selejtező: a legjobbak jutnak tovább. Az elmúlt bő negyed évszázad alatt mintegy 700 alkotást neveztek be, szinte valamennyi fontos, Magyarországon megvalósult projekt nálunk is megmérettetett. A mi dolgunk az, hogy magas szakmai szinten történjen a projektek bírálata és az elmúlt években ezen is dolgoztunk: kihasználva az online kapcsolattartás kínálta lehetőségeket, a hazai pályázatok bírálatába rangos nemzetközi szakembereket is bevonunk Japántól az Egyesült Államokig – immár évek óta. Épp a napokban küldtem felkérő leveleket a külföldi kollégáknak, és nagyon büszke vagyok rá, hogy egy órán belül heten is jelezték, hogy örömmel támogatják a munkánkat. Szerintem ez az egész magyar ingatlanfejlesztő szakma elismerése. Ők is segítenek abban, hogy hazánk nemzetközi elismertsége tovább javuljon.

-    Tavaly 50 pályázat érkezett. Idén mire számít?

-    Ma már ismernek bennünket, vannak, akik felhívnak, hogy jelentkezni akarnak, mikor és miként lehet beadni a pályázatot. De ez nem jelenti azt, hogy ne kellene aktívan megkeresnünk azokat, akik megfelelnek a pályázati paramétereknek, de valamilyen oknál fogva eddig még nem jelentkeztek. Ebben sok segítséget kapunk a szakmai támogatóinktól, és szeretném külön kiemelni a Feuertag Ottó által irányított Europa Design munkatársait, akik elmúlt három évben fáradhatatlan szervező munkát végeztek.

-    A világban több hasonló díj is van. Mit mond a potenciális jelentkezőknek, hogy miért induljanak a Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj pályázaton, illetve, ha esélyt kapnak rá, a FIABCI World Prix d’Excellence Awards-on?

-    Lánszki államtitkár úr szavaival válaszolnék: „szükségünk van olyan kihívásokra, amelyeken keresztül itt és most is bizonyítani tudjuk tehetségünket és nemzetközi mércével igazolható szakmai rátermettségünket. Azt gondolom, a FIABCI, illetve a Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj ezt a vágyat és törekvést elégíti ki.” Az is nagyon fontos, hogy a hazai zsűri - melyben az építőipar, az építészet és az ingatlanfejlesztés szakmai szervezeteinek vezetői vagy vezető képviselői vesznek részt -, tárgyilagosan választja ki a nyerteseket. Figyelemre méltó, hogy ha külön választjuk a külföldi és a magyar zsűritagok által megállapított eredményt, a nyertes pályaművek azonosak. Évek óta lehetőséget biztosítunk a pályázóknak, hogy szavazzanak arról, hogy szerintük melyik fejlesztés a legjobb. Eddig minden alkalommal a pályázók szavazata megegyezett a zsűri által első három helye jelölt létesítmény valamelyikével. Ilyen körülmények között a magyar pályázaton nyerteseknek komoly esélye van helyezést elérni nemzetközi színtéren, és a fent említett számok ezt igazolják. A FIABCI World Prix d’Excellence azzal is kiemelkedik a díjak mezőnyéből, hogy a pályázatokat komplex szakmai szempontrendszer alapján minden évben 30-35 országból 65-70, közülük kategóriánként 12-15, különböző országból származó szakember bírálja és csak olyan ország képviselője vehet részt egy-egy kategória zsűrizésében, amelyben nincs az országából származó nevezés. Másrészt azt gondolom, hogy egyre több fejlesztő ismeri fel a márkanév építésében rejlő lehetőségeket. Ehhez hosszú távon kell gondolkodni, és mi ebben partnerek vagyunk.

-    Eddig a FIABCI World Prix d’Excellence Bizottságának alelnöke volt, júniustól két évig Ön tölti be az elnöki posztot. Milyen tervei vannak?

-    Már elküldtem a programomat a Bizottságnak. Most csak egy pontot emelnék ki: szeretném bevezetni a városfejlesztés kategóriáját. Itt olyan munkák indulhatnának, mint például a kőszegi KRAFT-projekt, amely egy kiemelkedően jó minőségű, a város teljes életét pozitívan befolyásoló munka, ám nem indulhatott a pályázaton, mert egészen egyszerűen nem volt olyan kategória, amelybe belefért volna. Azt gondolom, hogy ezen mindenképpen változtatni kell, de nem csak a kőszegiek miatt. Számomra az ingatlanfejlesztés nem azt jelenti, hogy egy csillogó-villogó épületet emelünk, hanem arra is figyelemmel kell lenni, hogy mit kap a város, a szűkebb-tágabb közösség a fejlesztés kapcsán. Talán azért vélem így, mert városépítész és ingatlanfejlesztő vagyok, az ingatlanfejlesztés akkor a leghasznosabb, ha az szinkronban van a településfejlesztési célokkal, hogyan javítja a környezetét, hogyan szolgálja a szűkebb és tágabb környezetben lakók életkörülményeit. Ez a fajta gondolkodás eddig is jól tetten érhető volt a FIABCI berkein belül, és azon fogok dolgozni, hogy még nagyobb hangsúlyt kapjon.

 

Irodakereso.info      Raktarkereso.info