- Úgy tűnik, az ESG hamarosan megkerülhetetlen tényező lesz az ingatlanpiacon. A Colliersnél hogyan készülnek fel erre?

- Igen, ezt mi is így látjuk. Két oldalról közelíteném meg a kérdést: az egyik része, hogy mi magunk is immár második éve jelentetjük meg a saját ESG riportunkat. Ennek során először lezajlott egy felmérés - hol állunk jelenleg -, majd a stratégiaalkotás következett, és most járunk a stratégia végrehajtásának időszakában. A másik oldalról pedig abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy Magyarországon több, mint 10 éve foglalkozunk zöldépület minősítéssel, évek óta WELL minősítéssel, valamint a közelmúltban léptünk partnerségre az Access4you-val. A fenti minősítések jelentős részét lefedik az „E” Environment (környezet), és az „S” Social (társadalom) témaköröknek, és természetesen azon dolgozunk, hogy az ESG által érintett területek még szélesebb szegmensét le tudjuk fedni a tanácsadástól az épületüzemeltetésig.

- Konkrétan milyen feladatok várnak az irodaház üzemeltetőkre, ügynökségekre, illetve bérlőkre?

- Azt gondolom, hogy az irodaház üzemeltetőknek és ügynökségeknek a bérlők ESG-hez kapcsolódó változatos igényeire kell felkészülniük. Egyre hangsúlyosabban jelenik meg pl. a zöld energia vásárlásának lehetősége, a szelektív hulladékgyűjtés, vagy éppen a fogyasztások minél részletesebb mérhetősége, beleértve a hűtési-, fűtési energia költségét, valamint a vízfogyasztást. Társadalmi szempontok tekintetében pedig azok lehetnek előnyben, akik az egészséges, emberközpontú munkahely megteremtéséhez tudnak valamilyen formában hozzájárulni. A bérlőknek pedig nagyon fontos lenne a saját munkavállalóik edukációja a témában, illetve az, hogy elkezdjék felmérni, hol állnak most, majd erre alapozva alkossanak egy tervet arra vonatkozóan, hogy hová és milyen módon szeretnének eljutni.

- Jobb lesz ettől a világ?

- Lehet, hogy túlzottan optimista vagyok, de úgy hiszem igen. Főleg ha komoly, globálisan is meghatározó cégek tűzik a zászlójukra a fenntarthatóságot, a társadalmi és munkavállalói szempontokat, valamint ugyanezt elvárják a partnereiktől is. Természetesen nagy szerepe van, illetve lesz ebben a szabályozói körnek is. Ez utóbbi azért is fontos, hogy egyrészt, hogy ez ne csak egy önként vállalható küldetés legyen, hanem idővel sztenderd vállalati működési normává váljon, másrészt fontos az ún. „greenwashing” elleni küzdelem és a számonkérhetőség megteremtése is.

- A BREEAM, LEED, a WELL és a hasonló minősítések megléte először marketing előnyt jelentett, majd besorolódtak az általános elvárások közé, végül már a cégek/szolgáltatók nem tehetik meg, hogy nem rendelkeznek nincs ilyennel. Mit gondolt, ez történik majd az ESG esetén is?

- Igen, azt gondolom itt is ugyanez lesz a helyzet. Fontos megemlíteni, hogy míg a fenti minősítések ingatlanokra szólnak, az ESG szempontok elsősorban cégekre vonatkoznak. Persze olyan szervezeteknél, ahol a fő tevékenység ingatlanhoz kötődik, ott nyilván az ingatlan hozzájárulása az ESG szempontokhoz jelentős. Illetve ne felejtsük el az EU-s szabályozásokat sem, mint amilyen a Taxonomia, vagy az NFRD (Non-Financial Reporting Directive) és a CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive), amelyek egyenesen előírják, hogy a pénzintézeteknek, illetve bizonyos nagyság feletti cégeknek kötelező jelentést tenniük a tevékenységük társadalmi és környezeti hatásairól.

- A Colliers globális cég, nemzetközi kitekintéssel; hogy állunk régiós összehasonlításban az ESG terén?

- Mivel ez még csak most vált igazán forró témává a régióban, sőt az egész világon, így nem látunk túl nagy különbségeket. Mint korábban a környezettudatosság esetében, most is a nagy nemzetközi cégek és fejlesztők azok, akik élen járnak ezekben a folyamatokban. Ők viszont ott vannak az egész régióban és ugyanazokat a belső sztenderdeket követik.

- Az ipari ingatlanok piacán is lehet szerepe az ESG-nek?

- Abszolút, és ez már elkezdődött egy ideje. Ahogy korábban az irodáknál, itt is elsősorban az „E”, azaz környezettudatossági szempontokon volt a hangsúly, mint a zöld épület minősítések, napelem telepítés, energiatakarékossági intézkedések stb. Most viszont egyre több helyen jelennek meg pl. a WELL szempontok, a művészet megjelenése egy raktár falán, a közösségi funkciójú területek, amelyek nyitottak a helyi közösség számára is, továbbá hasonló, környezettudatosságon túli szempontok. Legyen szó fejlesztőről vagy bérlőről, az ipari ingatlannak ugyanúgy van építési- és üzemeltetési karbon lábnyoma, illetve erre a szegmensre is érvényes, hogy a legértékesebb erőforrások maguk az ott dolgozók.

 

Irodakereso.info