-    Az irodák esetében nem szorul magyarázatra a névjegykártyáján olvasható „ügyfélelégedettség” kifejezés. De mit jelent ez a logisztikai piacon?

-    Az eredeti angol costumer experience-szel közelebb jutunk a megoldáshoz, de a lényeg ugyanaz, mint az irodaházak esetében: arra törekszünk, hogy minél közelebbről megismerjük az ügyfelek üzleti tevékenységének működését, ezáltal még jobban ki tudjuk szolgálni az igényeiket. Sőt, a megnövelt számú interakcióval már az ügyfelek jelzése előtt valószínűsíthetjük, hogy milyen kéréssel fognak hozzánk fordulni. Kisebb reakcióidő, pontosabb válasz, elégedettebb ügyfél. Elsődleges célunk az, hogy kiváló minőségű logisztikai ingatlanokat biztosítsunk egy olyan szintű ügyfélelégedettséggel kombinálva, ami miatt ügyfeleink velünk akarnak majd maradni hosszútávon is; például, ha lejár a szerződésük, és azt kell mérlegelniük, hogy hosszabbítanak vagy költöznek. Másrészt ezek a „nagy dobozok” - vagyis az épületeink - sokkal izgalmasabbak, többet tudnak, mint talán első pillantásra kívülről látszik. Nem csak négy falból és egy tetőből állnak, hanem számtalan színes, vibráló tevékenység és közösség sokaságából, melyek végső soron a fogyasztókat szolgálják ki. Közép-európai portfóliónkban a magyarországi Prologis Parkok voltak az elsők, amelyekben focipályák és kültéri pihenő övezetek is helyet kaptak az ügyfélközpontú PARKlife kezdeményezés részeként. A bizalom és elégedettség növelésének módjaihoz tartozik még, hogy hosszú távon gondolkodunk; régóta jelen vagyunk a magyar, illetve más régiós piacokon is és a terveinkben további fejlesztés és bővülés szerepel.

-    Izgalmasabbak?

-    Abszolút! Egyetlen példa: a magyar portfolióban az ügyfelek 60%-a nyújt logisztikai szolgáltatásokat, a többiek összeszerelő, gyártó tevékenységet folytatnak. Ezért is ilyen sokrétű a parkjainkban folyó munka.

-    Mit jelent ez számokban?

-    A régióban 4.2 millió négyzetméter ipari ingatlannal rendelkezünk, ebből Magyarországon 630 ezer négyzetméter van a birtokunkban. A közelmúltban vásároltunk meg egy 13 hektáros fejlesztési telket Szigetszentmiklós határában - ez lesz a Prologis Park Budapest-Sziget II. Ezzel a helyszínnel jelentős mértékben növeltük a magyar portfóliónkat Szigetszentmiklóson. A földterület a teljesen kiépített és megtelt Prologis Park Budapest-Szigettel szemben, az út túloldalán található, az M0-ás autópálya mellett, amely egy fő logisztikai csomópont. A helyszín két közvetlen csatlakozási ponttal rendelkezik az autópályához, így biztosítva a kiváló összeköttetést az összes főbb útvonallal. A telek minden szükséges engedéllyel, és két modern, összesen 60.000 négyzetméter létesítmény fejlesztési lehetőségével rendelkezik.

-    Azt mondják, a pandémia kifejezetten kedvez a logisztikai piacnak. Meg tudja ezt erősíteni?

-    Való igaz, hogy a logisztikai ingatlanpiac összességében szilárdnak tűnik, és hogy a 2020-as pénzügyi eredményeink azt mutatják, hogy a Prologis képes átvészelni a visszaeséseket. A régióban 94,5%-os kihasználtsági rátával dolgozunk, míg Magyarországon ez a szám rekord szintű, 98,4%. A partnereink többsége meghosszabbítja a bérleti szerződését, hogy biztosítsa a stabilitást és üzleti növekedését ezeken a kiváló lokációkon. Ennek egyik oka a piac átalakulása, a másik az általunk nagyon hangsúlyosnak tartott ügyfél elégedettség szintje.

-    A piac átalakulásánál a járvány hatásaira gondol?

-    A kereskedelem és a logisztika korábban 5 éves időtávra prognosztizált átalakulása 5 hónap alatt végbement, és úgy tűnik, végérvényesen megváltoztak a fogyasztói szokások. Az emberek szívesen vásárolnak otthonról az interneten keresztül, és azt gondolom, hogy ez akkor sem fog „visszaváltozni”, ha elmúlik a járványveszély, és ismét az irodáinkban fogunk dolgozni. Az e-kereskedelem ilyen szintű felfutása pedig egyértelműen magával hozza az ipari ingatlan szektor fejlődését. Az elosztóláncok átszervezése, a készletek növelése jelentős keresletet generál, amelyet mi igyekszünk a lehető legtestreszabottabb módon kiszolgálni.

-    A kereslet tehát megvan, de meg is tudták a terveiket valósítani, például tavaly?

-    2020 kétségtelenül nehéz év volt mindenki számára. Nekünk a legfontosabb szempont minden alkalmazottunk és ügyfelünk egészsége és biztonsága volt, így a megfelelő óvintézkedések mellett – például extra szociális helyiségek a kamionosoknak – tudtunk dolgozni, nálunk nem volt lezárás. Be tudtuk fejezni a Prologis Park Budapest-Harbor DC 11-es épületét, és az említett telektranzakciót is gond nélkül le tudtuk zárni új telkünkhöz.

-    Ez a telekvásárlás érdekes dolog. Ha végigautózunk az M0 mentén, úgy tűnhet, hogy már talpalatnyi hely sincs az újabb fejlesztésekre. De, önök még találtak…

-    „Ready to go”, tehát azonnali fejlesztésre alkalmas telek gyakorlatilag nincs. Időben kell elkezdeni fejleszteni, és felkutatni a lehetőségeket. Az M0 vonzó pozíciója továbbra is elvitathatatlan, hiszen innen nem csak a budapesti partnercégeket, de a csatlakozó autópályákon keresztül a távolabbi – hazai és nemzetközi – régiókat is ki lehet szolgálni. Egyelőre úgy gondoljuk, hogy a független másodlagos piacok működése más iparágak támogatása nélkül nem életképes Magyarországon.

-    A közelmúltban tartott, élénk sajtó és szakmai visszhangot kiváltó Prologis Business Coffee Break-en többször is elhangzott a szinergiákban rejlő régiós előnyök kihasználása. Mondana erre egy példát?

-    Európában 18 millió nm ipari ingatlannal rendelkezünk, és úgy határoztunk, hogy az ebből adódó előnyeinket az ügyfeleinkkel is megosztjuk. Magyarországon a targoncák, a LED világítás és polcrendszerek beszerzése esetében már érvényesítjük nemzetközi vásárlóerőnket az ügyfeleink javára a Prologis Essentials Marketplace platform segítségével. Tavaly, csak Magyarországon 120 ezer nm-en cseréltük energiatakarékos LED-re a világítótesteket. Ez megint csak visszamutat az ügyfélelégedettségre, ám azért is fontos, mert a globális missziónk szerint a Prologis környezetbarát, fenntartható módon fejleszt és működteti épületeit. 2008 óta minden fejlesztésünk BREAAM akkreditációval rendelkezik, melyből 7 BREEM akkreditált épület Magyarországon van. Új épületeinket már BIM-mel tervezzük és 12 méteres tiszta belmagassággal adjuk át, ezzel teret nyitva az új tárolási trendeknek és az egyre népszerűbb automatizációnak. Azt gondolom, a Prologis a partnerek igényeinek maximális figyelembevételével, a piaci változásokra történő gyors reagálással Magyarországon és a régióban is a legversenyképesebb szolgáltatók közé tartozik. Már nem csak terméket kínálunk, hanem négy falon és tetőn túlmutatva olyan szolgáltatásokat nyújtunk, amelyek megkönnyítik az ügyfelek életét, és amelyek üzleti tevékenységüket zökkenőmentesebbé teszik. A hatékonyság, az ügyfelek elégedettsége és a fenntarthatóság növelése érdekében teljes szolgáltatáscsomagot kínálunk, és ez a holisztikus megközelítés az ügyfelekkel, az ő alkalmazottaikkal, a helyi közösségekkel és a bolygóval szemben az a különbség, ami kiemel minket.

 

Raktarkereso.info

(A Building Information Modeling (BIM) egy olyan szoftver alapú módszer építési projektek tervezésére és megvalósítására, amely 3D épület- vagy szerkezetmodellen alapul. A BIM-et nagy projektek esetében alkalmazzák világszerte, mely átlátható projektkezelést és magas szintű tervbiztonságot kínál az építtetők és az építési folyamatban részt vevők számára. - A szerk.)