-       Hogyan foglalná össze röviden 2020-at a logisztikai piac szemszögéből?
-      Rendkívül megterhelő volt a tavalyi év, a logisztikai iparágban azonban most szakmailag kifejezetten izgalmas és lehetőségekkel teli időszakot élünk. A logisztikai ingatlanpiac bizonyította ellenálló képességét. Ügyfélközpontú szemléletünknek és portfóliónk méretének köszönhetően tavaly is hatékonyan támogattuk az ügyfeleinket, a munkatársainkat és partnereinket. 2020-ban, a koronavírus okozta válság idején a Prologis több programot is elindított világszerte, hogy enyhítse a pandémia által okozott károkat. Emellett reagált a helyi igényekre is: a járvány első hulláma alatt a fővárosban a Prologis támogatta Budapest XXII. kerületének helyi közösségét, decemberben pedig 800 darab energiatakarékos LED-égőt adományozott a rászoruló családoknak.      

-    Más szektorhoz képest a logisztikai szegmens felől sokkal több pozitív jelzés érkezik. Továbbra is optimistán tekint a jövőbe?
-    Úgy tűnik, van okunk optimizmusra, hiszen a logisztikai ingatlanpiac összességében stabilnak tűnik, és a 2020-as üzleti eredményeink azt mutatják, hogy a Prologis válságállónak bizonyult a közép-európai régióban. Magyarországon 98,4%-kal rekord magas a bérbeadottságunk, és ügyfeleink többsége a bérleti szerződések meghosszabbítása mellett döntött

-    Mit várnak 2021-től?
-    A kereslet növekedése várhatóan 2021-ben is folytatódik, ebből kiindulva megnövekedett piaci aktivitásra számítunk. A Prologis továbbra is személyre szabott raktározási megoldásokat, a munkatársai jó közérzetét célzó kezdeményezéseket és innovatív szolgáltatásokat kínál ügyfeleinek támogatása érdekében. Arra törekszünk, hogy megőrizzük portfóliónk stabilitását és szervesen tudjunk növekedni a befektetői érték maximalizálása és fejlesztéseink révén.

-    Vannak még szabad helyek az M0-ás körgyűrű mentén a további fejlesztésekre?
-   Igen, vannak, de ezek még jogi és építési előkészületeket igényelnek (pl. közúti kapcsolatok vagy körforgalom kiépítése), mielőtt a fejlesztések valóban elindulhatnak. Rekordmagas a kihasználtság Budapesten és az agglomerációban és a raktárhelyet kereső cégek rendre azzal szembesülnek, hogy nagyon kevés a még szabad, egyben bérelhető terület.

-     Ezek szerint a Prologis Park Budapest-Sziget II is sikerre számíthat, legalábbis a lokáción nem fog múlni. Mit tud majd az épületegyüttes?
-     A magyarországi portfóliónkat jelentősen bővítettük ezzel az új, 13 hektáros területtel Szigetszentmiklóson, amely az első fázissal – a teljesen felfejlesztett és kiadott – Prologis Park Budapest-Szigettel szemben, az M0-ás körgyűrű mellett fekszik. Az új területnek két közvetlen csatlakozási pontja is van az autópályához, és minden fontos szállítási útvonalhoz kiváló összeköttetést biztosít. Azon ügyfelek számára ideális lehetőség, akik a városhatár közvetlen közelében keresnek kiváló minőségű raktárterületet. Minden engedély a rendelkezésünkre áll ahhoz, hogy két, összesen 60 000 négyzetméteres, korszerű raktárépületet fejlesszünk itt. Minden új fejlesztésünk mögött, így itt is, a háttérben a Prologis PARKlife programunk áll, amely azt jelenti, hogy ügyfeleink számára nemcsak négy falat és tetőt, hanem számos ügyfélcentrikus szolgáltatást nyújtunk. A PARKlife koncepcióban épületeinket ügyfeleink igényeire szabjuk, és olyan plusz szolgáltatásokat nyújtunk, mint a park 24 órás biztonsági szolgálata, az üzemeltetési csapatunk rendelkezésre állása, autómegosztó programot biztosítunk munkatársaink számára, valamint parkosított zöld területeket, mindezt a kollégáink és ügyfeleink jóléte érdekében.      

-   Ha már szóba hozta: Hogyan változtak a bérlői igények az utóbbi években?
-   Az ügyfelek költséghatékony, energiatakarékos, zöld megoldásokat és prémium szolgáltatásokat várnak. Mindezeken túl az ügyfélcentrikus PARKlife koncepciónk három fő területre fókuszál: magas minőségű épületeket hozunk létre, amelyek az ügyfeleink növekedését szolgálják, nagy hangsúlyt fektetünk a munkatársainak jólétére és olyan környezetet alakítunk ki, ahová örömmel járnak dolgozni az emberek. Ügyfeleink olyan szolgáltatásokhoz férnek hozzá, amelyre a hatékonyabb és fenntarthatóbb működéshez van szükségük.

-    A bérleti díjak enyhén emelkedtek, ám az építési költségek riasztóan magasak. Mennyire stabilizálódott a helyzet? Sikerült egyensúlyt teremteni?
-   Az építőipari vállalatok valóban kénytelenek voltak újragondolni a stratégiájukat. Megjelent a piacon a rugalmas árképzés. Az iparági statisztikák szerint a logisztikai ingatlanok bérleti díja a külvárosokban nagyjából megduplázódott az elmúlt tíz évben. Ami a Prologist illeti, a járványhelyzet ellenére enyhe bérleti díj emelkedést tapasztalunk az elmúlt időszakban, és minden nehezítő körülmény ellenére sikeresen és határidőre befejeztük legutóbbi fejlesztéseinket.

 

Raktarkereso.info