-  Hogyan alakult eddig az évük, milyen jelentősebb tranzakciókat hoztak tető alá?

-  A valaha volt legmagasabb színvonalú portfólióval és a legjobb mérlegünkkel lépünk a pandémia időszakába. A második negyedév során a Prologis a COVID-19 világjárvány által okozott bizonytalanság ellenére is jelentős eredményeket ért el mind globális mind pedig európai piacain. Bérbeadási tevékenységünk, a piaci fundamentumok, az értékelések, valamint az ingatlanok után fizetett bérleti díjak összege egyaránt kedvezően alakul, így a Prologis világszerte javította korábbi várakozásait a 2020 második felére vonatkozó pozitív kilátások alapján. A Lengyelországot, Csehországot, Szlovákiát és Magyarországot magában foglaló közép-európai portfóliónk a második negyedév végén 4,27 millió négyzetmétert tett ki. A kihasználtság magas, 95,9 százalékos szintet ért el, szemben az első negyedév 95,5 százalékos értékével.

Nemrégiben egy 13 hektáros telek megvásárlásával bővítettük magyarországi portfoliónkat a kiemelten keresett budapesti logisztikai ingatlanpiacon. Ez az új terület a teljesen megfejlesztett és megtelt Prologis Park Budapest-Sziget parkunkkal szemben található, az M0-ás fővárosi körgyűrű mentén, így minden fontos szállítási útvonalhoz kiváló összeköttetést biztosít. Az új, Prologis Park Budapest-Sziget II nevű parkunk minden szükséges építési engedéllyel rendelkezik, és két modern épület fejlesztését teszi lehetővé, összesen 60 000 négyzetméteren. Az ügyfelek igényeitől függően spekulatív és BTS projektek fejlesztését egyaránt meg tudjuk itt valósítani.

Szintén júniusban három bérleti szerződést is aláírtunk hosszú távú ügyfelünkkel, a FIEGE-vel a Prologis Park Budapest-Harbor területén, összesen 38 600 négyzetméteren, amelyből 19 600 négyzetméter új bérleti szerződés, beleértve nemrégiben elkészült, 14 000 négyzetméteres 11. épületünket. A FIEGE már több mint egy évtizede ügyfelünk a parkban, így nagy örömünkre szolgált, hogy itt bővítették tevékenységüket.  A közelmúltban két jelentős tranzakció aláírására is sor került a Prologis Park Budapest-Sziget területén, összesen 65 000 négyzetméteren.  Ezek a tranzakciók is bizonyítják, hogy a hosszantartó partneri kapcsolatok kialakításába és az ügyfelek fájó pontjaira kínált megoldásokba fektetett munkánk megtérül.

 - Hogyan hatott a tavaszi munkamenetre a koronavírus?

 - Ingatlanállományunk Európában a legfőbb fogyasztási piacok és kulcsfontosságú logisztikai központok mentén helyezkedik el, és várakozásaink szerint e helyszínek lesznek a leginkább ellenállóak egy gazdasági visszaesés idején. Európában ügyfeleinek nagy többsége folytatta a működését, és 95%-uk még március-április folyamán, a járvány tetőzésének idején sem állt le. Továbbá ingatlanportfoliónk egyikét sem kellett bezárni kormányzati rendelet vagy egészségügyi problémák következtében. Saját adatbázisunk a bérleti ajánlatok és a bérleti szerződések (amely az aláírt bérleti szerződésekre vonatkozó legfontosabb piaci mutató) tekintetében március közepétől április elejéig két számjegyű növekedést jelzett az Egyesült Államokban és Európában. Májusban jelentős javulást mutattak az aktivitási és kihasználtsági mutatók. A Prologis-portfolión belül a bérleti ajánlatok az április-májusi időszakban nagyjából a raktárhelyiségek iránti folyamatos keresletnek megfelelően éves összehasonlításban – méret szerint kiigazítva – kb. 5,4%-kal nőttek.

- Nemrég jelentették be, hogy egy 13 hektáros telek megvásárlásával bővítik a magyarországi portfoliójukat. Van már ütemterv arra vonatkozóan, hogy mikor épül fel a 2, összesen 60 ezer nm-es épület?

- Magyarországi parkjaink – amelyek jelenleg szinte teljesen megteltek – a legfőbb szállítási útvonalak és autópályák mentén helyezkednek el. A Prologis Park Budapest-Sziget sikeréből kifolyólag döntöttünk úgy, hogy újabb beruházást indítunk a környéken.

 - A fentiekből az derül ki, hogy optimisták: milyen trendeket prognosztizálnak a logisztikai piacon?

 - A koronavírus hatásait vizsgáló különjelentés-sorozatunk rámutatott arra, hogy a világjárvány felgyorsította a kiskereskedelmi környezet változásait, amely jelentős következményekkel járt a logisztikai ingatlanok számára. Várakozásaink szerint a logisztikai ingatlanpiaci kereslet lelassulása rövid ideig tart majd, mivel a logisztikai ingatlanok részesülnek az e-kereskedelemre való áttérés felgyorsulásának előnyeiből. Európában az e-kereskedelem jelenlegi piaci részesedése átlagosan 11%. Eszerint az e-kereskedelmi tevékenység 100 bázispontos növekedése 2 millió négyzetméter keresletbővüléssel jár a logisztikai ingatlanpiacon. A Prologis Research azt is megállapította, hogy a jövőbeni piaci zavarokra való felkészülés számos iparágat késztethet fokozatosan a gyártási helyszínek diverzifikálására – amelybe az országhatáron belüli és a közeli országokba történő áttelepítés is beletartozhat. Egyre nagyobb kereslet jelentkezik az alacsony költségekkel jellemzett termelési központokban, többek között Kelet-Közép-Európában. Azonban ezek a változások több évig tartó hosszú távú trendet jeleznek.

-  Miként változtak/változnak a bérlői elvárások, különös tekintettel a lassan, de biztosan növekvő bérleti díjakra?

 - A biztonságos üzletmenet és a munkatársak egészségének védelme elsődleges fontosságú számunkra és ügyfeleink számára egyaránt. Tapasztalataink szerint többségük elvárja, hogy innovatívak legyünk és adatokkal szolgáljunk a legfrissebb piaci trendekről, hogy eldönthessék, mi az, ami üzleti modelljük számára a leginkább megfelel. Globális méretünknek köszönhetően képesek vagyunk gyorsan reagálni, kísérleti projekteket indítani, és új technológiai megoldásokat kipróbálni. Emellett a különböző, fenntarthatósággal kapcsolatos épületminősítések, mint például a BREEAM, egyre fontosabbá válnak ügyfeleink számára. A zöld megoldások alkalmazása nem csupán egy meghatározó költségcsökkentés elérését célozza, hanem környezettudatos gondolkodásuknak is részévé vált. A logisztikai ingatlanokat érintő másik fontos téma a munkaerő. Egy korábban publikált kutatásunk megállapította, hogy ügyfeleink egyik legfőbb gondja a munkaerő megszerzése és megtartása. Olyan módon próbálunk megoldást nyújtani e fájó pontokra, hogy az elérhető raktárterület biztosítása mellett parkjaink az ügyfelek munkavállalóinak jólétét is támogatják. Egyre növekvő számú közép-európai parkunk (mint például a magyarországi Prologis Park Budapest-Harbor és Prologis Park Budapest-Gyál) területén található rekreációs helyszín és kispályás focipályával kiegészülő zöldterület. Budapesten focibajnokságokat is szervezünk, hogy ügyfeleink munkavállalóit a sportolásra ösztönözzük, és segítsük egy szélesebb körű közösségi élet kialakítását parkjainkban, habár az idei eseményt nyilvánvaló okok miatt le kellett mondanunk.

Azzal is tisztában vagyunk, mennyire fontos a gördülékeny és hatékony üzletmenet ügyfeleink számára, ezért indítottuk el Prologis Essentials Marketplace programunkat. Az új platform szállítja nekik az üzembe állításhoz és működéshez szükséges összes eszközt és berendezést, hogy az indulás gyors és problémamentes legyen. Megbízható beszállító partnereinkkel közösen gondoskodunk a kezdeti beszerzésekről, hogy megkönnyítsük vállalkozásuk életét és értékes időt spóroljunk meg a számukra. A platform a már meglévő ügyfelek számára is előnyös, segítségével egyszerűen cserélhetik le, korszerűsíthetik vagy bővíthetik berendezéseiket. Folyamatosan azon dolgozunk, hogy ilyen és ehhez hasonló hasznos megoldásokat biztosítsunk ügyfeleink számára, amelyek segítségével egy lépéssel a jövő előtt járhatnak.

 - Továbbra is az autóipari beszállítók, illetve az e-kereskedelem szereplői a legnagyobb bérlők?

 - A lezárások időszaka kihívást jelentett az autóipar számára, jóllehet, ez a szektor egyébként is strukturális változásokon megy keresztül. A „just-in-time” rendszerből az alkatrészek nagyobb mértékű készletezése felé történő fokozatos elmozdulás biztosíthatja a gyártás folyamatosságát olyan kiszámíthatatlan események során, mint például egy üzem lezárása vagy egy határzár.
A második és harmadik negyedévben három új szerződést kötöttünk közép-európai autóipari vállalatokkal, közülük egyet Magyarországon, a Prologis Park Budapest-Harbor területén.

 - Az M0 mellett melyik régióban látnak jelentősebb fejlesztői potenciált?

 - A budapesti piac egészét tekintve a dél-pesti régióban, Szigetszentmiklós és Gyál vonzáskörzetében látunk jelentős fejlesztési potenciált. Hosszú távon, Budapest nyugati és déli régiójának telítődése esetén, a további expanzió akár a keleti, északkeleti régiók irányába is eltolódhat.

- Van-e verseny a közép-kelet európai országok között a logisztikai helyszínek/szolgáltatások terén, vagy inkább kiegészítjük egymást? Mi az, amiben le vagyunk maradva és mi az, amiben jobbak vagyunk, mint a többiek?

- A logisztikai piacok függetlenek. Kevés olyan eset van, amikor nagy pán-európai projektekért folyik a verseny. Más a helyzet a gyártóhelyszíneket fejlesztő projektek esetében, ahol állami támogatás is van. Itt sokkal kiélezettebb a verseny.

- Miről szól pontosan PARKlife kezdeményezésük?

 - A Prologis tevékenységeinek központjában az ügyfeleink állnak. A logisztikai épületek biztosításán túl olyan helyszíneket és területeket hozunk létre, amelyek segítik ügyfeleink üzleti növekedését, ahová a munkatársak örömmel járnak dolgozni, és amelyek hozzájárulnak a helyi közösségek és a természet megóvásához. Amikor ügyfeleink egy Prologis Parkba költöznek, ők és munkatársaik a Prologis család tagjává válnak, és számos, a park egészére kiterjedő kényelmi és egyéb szolgáltatás - például a biztonsági szolgálat, a zöldterületek, különböző közlekedési megoldások és a helyi üzemeltetési csapatunk által nyújtott támogatás - előnyeit is élvezhetik. Ezen szolgáltatások az alapjai Parklife koncepciónknak, amelyet első körben öt közép-európai parkunkban indítottunk el. Az elkövetkező években fokozatosan terjesztjük ki a koncepciót a régióban lévő összes parkunkra.

 


Raktarkereso.info