E változások részeként Martin Baláž, aki korábban a Csehország, Szlovákia és Magyarország leányvállalatainak vezetője és szenior alelnöke volt, új pozíciójában a cég portfólió értékének növeléséért felel ugyenezen országokban és már Lengyelországban is. Ez adta az interjúnk apropóját, de a szervezeti változásoknál sokkal érdekesebb dolgokról beszélgettünk.

-    Mit jelent a gyakorlatban az irányítási struktúrák racionalizálása, az üzemeltetési és a tőkebefektetési funkciók szétválasztása?

-    Szervezeti szempontból az új, közép-európai eszközkezelési igazgatói pozíció létrehozása az irányítási struktúrák racionalizálására tett gyakorlati lépéseink egyik legfontosabb eleme. Ügyfeleink számára ez egy gyakorlatiasabb, strukturáltabb megközelítést jelent. A regionális eszközkezelési vezetők – köztük jómagam – felelősek az üzemeltetési, az ügyfélelégedettségi, a bérbeadási, a létesítménygazdálkodási és a kivitelezési területek minden részletre kiterjedő felügyeletéért minden egyes régióban. Ez a változás arra folyamatosan növekvő igényre reagál, hogy meglévő eszközeink értékét maximalizálni tudjuk. Közép-Európában közel 5 millió négyzetméternyi logisztikai ingatlant birtokolunk és üzemeltetünk; ilyen mértékű terület mellett létfontosságú, hogy az üzemeltetéshez egy egységes kapcsolattartási pont álljon rendelkezésünkre. Végül is az a célunk, hogy még jobb élményt nyújtsunk a területekinket használó ügyfeleink számára, ezáltal a racionalizált irányítás az ügyféligényeknek jobban megfelelő, hatékonyabb döntéshozatalt tesz lehetővé.

-    Mi a legmarkánsabb különbség az Ön által felügyelt három ország ipari ingatlan piaca között?

-    Az ipari ingatlanpiacot tekintve Közép-Európa egy heterogén blokknak számít. Magyarországon alacsonyabb a kihasználtság, mint például Csehországban vagy Szlovákiában, és a működési prioritásainkat ezen eltérő realitások szerint szükséges korrigálnunk. A lengyel ipari ingatlanpiacon nem tapasztalható olyan gyors bérleti díjnövekedés, mint Csehországban, eközben Szlovákiában a bérleti díjak szintje viszonylag stabil annak ellenére, hogy némileg mérsékelt növekedés tapasztalható. A piac ezen jellemzői folyamatosan fejlődnek és változnak. Emellett ott vannak az egyes országokat szabályozó szabályozási környezetek közötti különbségek. A cseh és a szlovák ingatlanpiacra a rendkívül hosszú engedélyezési folyamatok jellemzőek, míg Lengyelországban és Magyarországon ezek a folyamatok sokkal hatékonyabbak.Egy fejlesztő szemszögéből lehetetlen azt mondani, hogy az egyik piac jobb, mint a másik, sokkal inkább jellemző az, hogy mindegyiknek megvannak a maga sajátosságai és előnyei.

-    A legutóbbi sajtóközleményben az áll, hogy egyre jelentősebb a Built-To-Suit fejlesztések szerepe. Ez azt is jelenti, hogy bővül a piac vagy inkább cask arról van szó, hogy átstrukturálódik a piac?

-    Egy kicsit mindkettő. A Build-to-Suit fejlesztésekről egyértelműen elmondható, hogy egyre népszerűbbek és fontosabbak, mivel kölcsönös előnyöket biztosítanak mind a megrendelő, mind pedig a fejlesztő számára. A vállalatok egyre inkább a BTS-fejlesztéseket részesítik előnyben, mivel az ilyen terek jobban tükrözik sajátos működési igényeiket. A BTS-fejlesztéseket úgy alakítjuk ki, hogy megkönnyítsék az adott raktározási műveleteket; ezeket a tereket már az ügyfelekkel együttműködve tervezzük meg, és az ő igényeik alapján valósítjuk meg az egyedi megoldásokat.Ugyanakkor a BTS-fejlesztések nagyobb biztonságot nyújtanak számunkra, mint logisztikai ingatlanfejlesztők számára. A kifejezetten egy adott ügyfél számára, közös megegyezés alapján épített ingatlanok anélkül tesznek lehetővé számunkra további fejlesztéseket, hogy kockáztatnánk a kihasználatlan telephelyek kialakulását – ami amúgy is hátrányos lenne az üzletmenetünkre nézve.

-    Melyek most a legfontosabb trendek?

-    A logisztikai ingatlanpiac jelen pillanatban a stabilizálódás időszakát éli, ami az elmúlt évek turbulenciái után várható is volt. A bérleti díjak szintjének kisebb korrekciója zajlik egész Közép-Európában. A gyors növekedés évei után a bérleti díjak nem fognak olyan ütemben drágulni, ahogyan azt megelőzően történt. Ugyanakkor technológiai szempontból egyre nagyobb innovációt és ambíciót látunk az új technológiák bevezetése terén. Ez magában foglalja a fenntartható és a kibocsátásmentes energiamegoldások fokozott előtérbe helyezését. Piacvezető vállalatként úttörők vagyunk ezen a területen. Határozott célunk, hogy működésünk során 2030-ra, teljes értékláncunkban pedig 2040-re elérjük a teljes karbonsemlegességet. Jövőre építési folyamatainkban valósítjuk meg a szén-dioxid-semlegességet és világszerte 1 gigawattnyi napenergia-termelő kapacitást hozunk létre. Egy másik ambiciózus mérföldkövünk, hogy 2025 végére minden új fejlesztésünk karbonsemleges legyen. Továbbá úttörők vagyunk az ügyfeleink számára történő új megoldások bevezetésében is, beleértve azokat a hatékony automatizált folyamatokat, amelyek jelentősen növelik a működési hatékonyságukat. A Prologis Essentials platformunk kulcsfontosságú része ezeknek a folyamatoknak, ez olyan piacteret biztosít, amely lehetővé teszi ügyfeleink számára, hogy gyorsan és egyszerűen felszereljék raktárterületeiket mindennel, amire szükségük van. Az olyan trendek, mint a tiszta energiára és a fejlett technológiák alkalmazására helyezett nagyobb hangsúly, nagyon izgalmas időszakot jelentenek az iparág számára egész Közép-Európában.

-    A raktárpiac nagyon jól teljesített az elmúlt években.Ön szerint mekkora fejlődési lehetőség van még az ágazatban?

-    A közép-európai raktározási piac egyik vezető szereplőjeként jelentős fejlődési lehetőséget látunk, és mindig arra törekszünk, hogy ügyfeleink számára újabb és újabb előnyöket kínáljunk. A vezetői struktúránkban bekövetkezett változást – azaz az új regionális eszközkezelési vezetők kinevése – az a felismerés inspirálta, hogy továbbra is sokat tehetünk ügyfeleinkért. Vállalatként arra összpontosítunk, hogy az ingatlanokon túlmenően is értéket nyújtsunk. Ez az, ami minden tevékenységünk alapját képezi, legyen szó akár egy lenyűgöző, az ügyfelek igényei szerint kialakított BTS tér létrehozásáról, vagy olyan megoldások biztosításáról, mint a Prologis Essentials – amely az ügyfeleink tökéletes partnereivé tesznek minket –, vagy éppen annak felismeréséről, hogy felelősséggel tartozunk a helyi közösségek iránt, hiszen parkjainkat nagyszerű munkahelyekké alakítjuk. Az elmúlt években elért sikereinket annak köszönhetjük, hogy felismertük a logisztikai ingatlanokban rejlő lehetőségeket, amelyek többre képesek a nagyszerű raktárhelyiségeknél. Ezt az irányvonalat folytatjuk, és szakértelmünket az ügyfelek rendelkezésére bocsátjuk, hogy ezzel is folyamatosan javítsuk a tapasztalataikat.

-    Mik a terveik 2024-re?

-    Minden piacon találhatók olyan kiemelt fontosságú helyszíneink, amelyeket szeretnénk továbbfejleszteni és javítani. Ezek a kulcshelyszínek nem feltétlenül a legnagyobbak, de a piacon érvényesülő tényezők miatt jelenleg stratégiai szempontból fontosak. 2024-ben tovább szeretnénk fejleszteni ezeket a fontos és izgalmas helyszíneket Közép-Európa szerte, hogy az ügyfeleink teljes körűen hihasználhassák azok előnyeit.

 

Raktarkereso.info