-    Gratulálunk! De kérem, árulja el, hogy valójában miért fontos ez a cím?

-    A cím birtokában nemcsak mint fejlesztőnek, hanem a parkunkba települő vállalkozásoknak is lehetőségük nyílik arra, hogy egyszerűbben pályázhatnak EU-s és hazai forrásokra. Az egyedi kormánydöntéssel elérhető források is egyszerűbben pályázhatóak, valamint nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházási minősítés is pályázható lesz.

-    Biatorbágyon az M0/M1 kereszteződésénél épülő parkot nem kell bemutatni. Hogy áll most a fejlesztés, és mi az, ami már készen van?

-    Eddig 2 csarnoképület épült fel, egy pedig építés alatt van, ezek már mind gazdára is találtak. Jelenleg 2 újabb csarnokra van építési engedélyünk, a harmadik pedig folyamatban. A Limitless Park I. ütemében még 3-4 db 1500-3000 m2 közötti csarnokot tervezünk építeni BTS alapon, melyek ideálisak lehetnek cégközpontnak, hisz az épületek önálló arculatot kaphatnak. Ezeknek a létesítményeknek a tervezett átadása 2024 Q4, a minimális bérleti időszak: 5+5 év. A bérleti díj a raktárak esetében 6,9 EUR/m2, az irodáké 12,9 EUR/m2.

-    A logisztikai szektorban lényegesen jobban prosperál, mint mondjuk az irodapiac, amiben szerepet játszik az is, hogy sokan nem csupán raktároznak, hanem gyártótevékenységet is végeznek. Önöknél mi a helyzet?

-    Ez már a Limitless Park I. esetében is így van, és a közeljövőben induló II. ütem fejlesztésénél – ahol 3 db 20 000 m2-es csarnokot tervezünk építeni, akár BTS alapon – eleve úgy tervezünk, hogy a klasszikus logisztikai tevékenység mellett helyet tudjunk biztosítani az összeszereléssel, könnyűipari gyártással foglalkozó partnereinknek is. Ezeknek az épületeknek a tervezett átadása 2025 Q1-2, a minimális bérleti időszak: 5+5 év. A bérleti díjak a raktárak esetében 5,9 EUR/m2, az irodáké 10,9 EUR/m2.

-    Miért magasabb az első ütemben a raktárak és az irodák bérleti díja, mint az második ütemben?

-    Az első ütemben kisebb épületeket terveztünk, amelyek inkább cégközpontnak ideálisak, nagyobb iroda aránnyal, nagyobb üvegfelülettel. Ezek mind láthatóak az M0/M1-es forgalmas csomópont irányából, mely jelentős marketing értéket is ad a kiváló lokáció mellett. A klasszikus logisztikai tevékenységre inkább alkalmasabbak a második ütemben megépítendő nagyobb épületek, de itt is az elérhető legmodernebb technológiával fogunk építeni, amellett, hogy a bérleti díjakat a lehető legversenyképesebb szinten szeretnénk tartani. Célunk a BREAM excellent minősítés mellett a minél jobb ár/érték arány elérése.

-    Ha megépül a tervezett második ütem, merre mennek tovább, mik a terveik a közeljövőre vonatkozóan?

-    Bízunk benne, hogy ez mihamarabb megvalósul. Sok lehetőséget látunk vidéki helyszíneken is, ahol szintén hasonlóan magas színvonalú beruházást tervezünk.

-    Miként látja a logisztikai piac alakulását, melyek a legjellemzőbb trendek?

-    A megkereséseink zöme a logisztikai tevekénység mellett a gyártás/összeszereléshez kapcsolódik. Azt látjuk, hogy sok távol keleti cég keresi a helyét, hogy megtalálja a számára ideális helyszínt. Örülünk, hogy kormányzati szinten is felismerték, hogy mennyire fontos a logisztika, és ahogy a MLSZKSZ konferencián pár napja hallottunk, deklarált stratégia cél, hogy Magyarország logisztikai „nagyhatalom” legyen a térségben.

A képre kattintva galéria nyílik


Raktarkereso.info