-    A Limitless Park fejlesztése már 2022-ben elindult, de a jelentősebb beruházást 2023-tól tervezik. Mit gondol, milyen lesz az ipari ingatlanok piaca jövőre?

-    A 2023-as év ingatlanpiaci, és ezen belül a raktárpiaci folyamatainak kulcsszava a fenntarthatóság, a minél nagyobb energiafüggetlenség lesz. A bérlők, a tulajdonosok és a befektetők számára is egyre hangsúlyosabbá válik az ESG és nem csak a „dokumentáció” szintjén.  Az ESG a vállalatok értékének meghatározásában is mind intenzívebben jelenik meg, az emelkedő energiaárak pedig sokkal nagyobb előnyt biztosítanak a fenntartható és gazdaságos működtetésű ipari ingatlanoknak is. 2023-ra egészen biztosan sokkal fontosabb lesz a bérlőknek a fenntartható és energia hatékony épületek bérlése, mivel a teljes költségvetésben egyre magasabb részt tesz majd ki az energia. A környezettudatosság is egyre nagyobb hangsúlyt kap. A Limitless Park kifejezetten ezekre az igényekre kínál megoldást, mivel a lehető legnagyobb mértékben szeretnénk energiafüggetlenek lenni (hőszivattyúk, napelem-, és geotermikus rendszerek) és megújuló erőforrásokat használni.

-    Tulajdonképpen meg is válaszolta a következő kérdésemet: az ipari ingatlanok piacán is lehet szerepe az ESG-nek?

-    Az elkövetkező évek legfontosabb szempontja lesz az ESG, de most már nem csak „papíron”. A Limitless Park úttörő szerepet szeretne ebben vállalni, minden tekintetben. Kiemelt fontosságúnak tartjuk az ESG-t, a parkot ezen a téren is „mintaparkként” szeretnénk fejleszteni.

-    Az elmúlt hetekben nagyon hangsúlyos téma lett a hatékony energiagazdálkodás. Felkészültek a tulajdonosok, a bérlők, illetve az üzemeltetők a várható energiaköltség-növekedésre?

-    Fejlesztőként nagy felelősségünk van abban, hogy a bérlőknek olyan technológiát és megoldásokat nyújtsunk, amelyek segítenek növelni az energiahatékonyságukat. Az energiakrízis nagy gondot jelent, itt van a nyakunkon, és számos negatív gazdasági hatás kapcsolódik hozzá, ezt mindenképpen mérsékelni kell. A Limitless Park erre kínál megoldást a fenntartható és energiahatékony épületek kialakításával, a helyi erőforrások minél jobb kihasználásával. Itt nemcsak a napelemre és a hőszivattyúra gondolunk, hanem például a víz kezelésére is. Az ivóvíz kivételével az épületek/irodák működtetéséhez szükséges vizet fúrt kútból szeretnénk biztosítani és a szennyvizet is helyi szinten szeretnénk kezelni. Ezzel költséget is megtakaríthatnak a bérlők, valamint az ökológiai szempontoknak is megfelelő működtetést is megvalósíthatják.

-    Ez valóban szép, de az ingatlanbefektetés alapja mégiscsak a lokáció. A Limitless Park esetében ez a szempont kipipálható?

-    Abszolút. A lokáció is prémium, sőt, ez az ország legszebb lokációjú ipari parkja, aki kíváncsi rá, hogy milyen a panoráma, jöjjön el és nézze meg élőben! Az ipari park egy erdő mellett helyezkedik el, kifejezetten szép és zöld környezetben, panorámával a környező dombokra; ráadásul az M0-M1-es autópálya csupán egy karnyújtásnyira van. Olyan raktárépületeket terveztünk, amelyek szorosan összekapcsolódnak a természettel, a zöld környezettel, ugyanakkor kifejezetten könnyű megközelíteni. Az M0 és M1 csak pár száz méter, az M7 is csak 5 perc. Budapest belvárosa mindössze 15-20 perc, így city logisztikára is alkalmas a területünk.  Az épület külső homlokzatára és a tetőre is élő növényeket telepítünk, amelyek nemcsak a munkakörnyezetet teszik élhetőbbé, hanem a jobb hőszigeteléshez is hozzájárulnak, nyáron pedig árnyékot nyújtanak, így kevesebb energiát kell klimatizálásra fordítani. Az a célunk, hogy a Limitless Park legyen a legzöldebb, prémium lokációjú ipari park.

-     Ön szerint mi mozgatja most a piacot? Még mindig az e-commerce és az autóipari beszállítók igényei?

-    Az online kereskedelem évek óta folytonos fejlődésen megy keresztül, a világjárvány pedig gyorsuló ütemben fokozta ezt. Megnövekedett az interneten leadott rendelések, vásárlások száma, így a webshopok forgalma nő, ez pedig új raktár- és logisztikai igényeket generált. A háború újabb ellátási bizonytalanságot okozott, a legtöbb cégnek növelni kell a készleten tartandó áruk mértékét, mivel bizonytalanná vált a rendeléseik beérkezése. Ez várhatóan 2023-ban sem változik; emellett az autóipari cégek és beszállítóik is jelentős keresletet támasztanak. A Limitless Parktól csak pár száz méterre található a nemrég ide települt kínai NIO elektromos autógyártó cég akkumulátor csereállomás összeszerelő és fejlesztő központja. Arra számítunk, hogy tovább fognak bővülni, hiszen jelenleg csak összeszerelést végeznek, amit a közeljövőben minden bizonnyal követni fog a gyártás, pontosan az ellátási bizonytalanság kiküszöbölése miatt. Biztosan jönnek utánuk a beszállítóik is, hiszen hatékonyabban és gyorsabban tudják kiszolgálni a gyártást a közelből.

-    Egyszóval úgy tűnik, jó helyen vannak. Hogy áll a Limitless Park fejlesztése? Mi az ütemterv?

-    Az első ütemben hozzávetőlegesen 15 000 m2 -nyi épületet építünk, közel 5Ha-os területen. Ebből egy csarnok már áll, egy építés alatt van, további 3 csarnokra pedig megkaptuk az építési engedélyt, ám ezek kivitelezését már csak 2023-ban tervezzük elindítani. Arra számítunk, hogy a jövő évben az elmaradó kormányzati beruházások következtében a kivitelezők nagyobb versenyre kényszerülhetnek, mint korábban, ezért a költségek csökkenhetnek. A második ütemben 133 800 m2-es területen kb. 50 000 m2 épületet tervezünk. Itt még a tervezési fázisban vagyunk, várjuk a potenciális érdeklődőket, illetve nyitottak vagyunk a beruházókkal történő együttműködésre is.
 
A képre kattintva galéria nyílik

 

Raktarkereso.info