-    A Panattoni több országban az első három raktárfejlesztő egyike. Magyarországon is ez a cél?

-    A Panattoni elsődleges célja, hogy megbízható, elismert partnere legyen Magyarországon is azoknak a logisztikai/ipari ingatlan felhasználóknak, akik akár új helyszínt, akár bővülési lehetőséget keresnek cégük számára. A Panattoninál kiemelten fontos, hogy az épületeinket a legkorszerűbb és legkörnyezettudatosabb módon tervezzük és építsük meg. A Panattoni mottója, a „Go Earthwise with Panattoni” egy olyan projekt, célkitűzés, mely új megközelítésbe helyezi a beruházások megvalósítását mind a környezet, mind a munkavállalók és a helyi közösségek figyelembevételével. A szabályozások és a helyi piaci igények országonként eltérőek, ezért fő célunk, hogy minden fejlesztésünket egységes színvonalra emeljük, és Európa-szerte új szemléletet alakítsunk ki. Amíg élvezzük a megrendelők, a finanszírozó és befektető partnerek bizalmát, addig mi más is lehetne a célunk, minthogy Magyarországon is vezető szerepre törjünk!

-    Melyek most a legfontosabb trendek az ipari-ingatlan piacon?

-    A magyar ipari ingatlanpiac fokozottabb figyelmet kap mind a külföldi régióban is aktív, mind pedig a hazai befektetők részéről az autóiparhoz és akkumulátor-gyártáshoz kapcsolódó beruházások kapcsán. Az ipari ingatlan, mint befektetési termék közkedvelt és keresett lett, egyre több érdeklődést tapasztalunk a hazai befektetők részéről is. Finanszírozás szintén elérhető a jó projektekre, a hazai bankokkal a jelenlegi gazdasági környezetben is bíztató megbeszéléseket folytatunk a tervezett fejlesztéseink kapcsán. Az ipari ingatlanok iránti kereslet némileg visszaesett 2023 második felében, a kínálat kevésbé, így az üresedés megnőtt. A bérleti díjak emelkedése 2024-ben emiatt visszafogott lesz, ugyanakkor nagyobb igény valószínűsíthető a gyártáshoz kapcsolódó, emelt műszaki tartalmú területek iránt.

-    Mekkora tartalékok vannak még a szektorban?

-    A beérkező megkeresések alapján és a nemzetközi kollégáinkkal történő egyeztetések is azt mutatják, hogy egyre nagyobb a kereslet a speciális kialakítású, emelt műszaki tartalommal rendelkező épületek iránt, amelyek bérleti díjai a sztenderd raktáraktól sokszor jelentősen eltérnek. Az úgynevezett „sztenderd raktárakkal” kapcsolatos elvárások átalakulóban vannak. Úgy véljük, hogy a következő években Magyarországon a nagyobb, nemzetgazdaságilag is jelentős beruházásokhoz kapcsolódó igények fogják meghatározni a keresleti oldalt.

-    Mit gondol, Van élet az M0 környékén kívül?

-    Határozottan állíthatjuk, hogy igen! A Panattoni jelenleg Debrecenben és Kecskeméten is fejleszt, és folyamatos megkereséseink vannak több vidéki helyszín kapcsán. Azok a lokációk preferáltak leginkább, amelyek valamely nagyobb beruházás környékén vagy közelében találhatók és Magyarország közúthálózatán könnyen elérhetőek. Az ilyen beruházások kapcsán olyan stabil másodlagos piacok alakultak ki, mint Győr, Komárom, Tatabánya, Kecskemét, vagy a jelenleg legnagyobb „slágerpiac”, Debrecen. Mi a Panattoninál számos vidéki helyszínen vizsgálunk konkrét igényre vonatkozó fejlesztési lehetőségeket, amelyek közül célunk minél többet megvalósítani.  

-    Milyen volt az idei évük, illetve mit terveznek jövőre?

-    Mozgalmas évünk volt, befejeztük első fejlesztésünket Törökbálinton, a Panattoni City Dock Törökbálint logisztikai parkot. Elindítottunk két BTS fejlesztést vidéken, több spekulatív fejlesztésünk van előkészítés alatt, indulásra készen. Továbbá az elmúlt hetekben ért véget egy komoly tárgyalás, amelynek eredményeként egy országos kiskereskedelmi lánc megbízásából 32.000 négyzetméteres, built-to-suit logisztikai központot fogunk épít Budapest agglomerációjában. Így elmondhatjuk, hogy a Panattoni Hungary, 2 évvel a magyar piacra lépés után jelentős BTS és spekulatív fejlesztési volumennel van jelen a piacon.

 

Raktarkereso.info