– Annak ellenére, hogy az ipari ingatlanok piacán erősödik a kereslet, elég ritkán kapunk meghívót alapkőletételre. Önök mit tudnak?
–Az ipari ingatlanok piacán már két-három éve érezzük a fellendülést, a Budapest környéki piacon 2014 eleje óta folyamatosan nő a kereslet. Ugyanakkor kevés fejlesztés valósult meg, így a korábban üresen álló létesítmények lassan megtelnek. A piac olyan ciklusába ért, amikor már szükség van az újabb beruházásokra, ami egy jó pillanat egy fejlesztő életében, legyen szó spekulatív vagy (egyedi) igényre szabott épületekről. Mi egyébként az egész régióban növekvő keresletet tapasztalunk az általunk épített ipari ingatlanok iránt: tavaly 200 ezer nm-t fejlesztettünk, és további 100 ezer nm akvizícióval növeltük a portfóliónkat, így összesen 4,2 millió nm-nyi létesítmény áll a bérlőink rendelkezésére. Kérdésére konkrétan válaszolva: a bérbeadottsági szintünk a régióban 93 %, Magyarországon – ahol a teljes portfóliónk 610 ezer nm – pedig 97 %-os. De van egy másik mutató, amire talán még büszkébben vagyunk: Magyarországon 90 %-os ügyfélmegtartási rátával rendelkezünk. Ez azt mutatja, hogy akik egyszer Prologis parkba költöztek, azok nem vándorolnak el, hanem hosszabbítanak. Meggyőződésem, hogy ezt az elmúlt években kialakított profi menedzsmentnek köszönhetjük, amelynek lényege, hogy ötvözzük a nemzetközi sztenderdeket és know-how-t a helyi piaci ismereteket.


– Faültetéssel ünnepelték a beruházást, és elhangzott, hogy a most épülő 21 ezer nm-es épület várhatóan BREEAM good minősítésű lesz. Mit jelent ez konkrétan?
– Ez a létesítmény a megszokotthoz képest 30 %-kal alacsonyabb költséggel lesz üzemeltethető: a 800 nm tetőbevilágító ablak a természetes fényről, az okos mérőórák és a ledes világítás pedig az energia hatékony felhasználásáról gondoskodik. Ez szolgálja a fenntartható fejlődés szellemiségét. Egyébként a DB Schenkernek már fejlesztettünk BREEAM good minősítésű épületet, amely egyben az első ilyen jellegű beruházás volt Magyarországon.


–Az új raktárépület lesz az első spekulatív fejlesztés a magyar piacon 2008 óta. Van az a pénz, amiért megválnának tőle?
– Nem adjuk el. Mint tulajdonosok, csak is hosszú távú beruházásokban gondolkodunk különösen azokon a piacokon, melyekre fókuszálunk. A bérbe adott létesítményeket mi üzemeltetjük, és ahogy a számok mutatják, a piaci szereplők ezt értékelik.


– Mekkora a hazai piaci részesedésük?
 – Négyzetméterben számolva hozzávetőlegesen 30%, de ennél talán többet mond, hogy az utóbbi években, jellemzően az ipari ingatlan-piaci bérbeadások közel 50 %-át mi kötöttük. Ezt a mostani épületet is úgy terveztük, hogy az épület 28 ezer nm-re bővíthető legyen, és már megvannak a terveink a következő ütemekre: további 8 hektárnyi területen összesen 42 ezer nm-t szeretnénk fejleszteni. Bízunk a piacban és magunkban, de óvatosan haladunk, a partnereink igényei mentén.


– Kik a bérlőik?
– A Prologis Park Budapest-Sziget jelenleg hat, teljes kihasználtsággal működő épületet foglal magába, összesen 128.000 négyzetméteren. Ebből nagyjából 50 %-ot tesz ki a logisztika, míg a másik felét minden egyéb: van nálunk ATM- és elektronikai összeszerelés, vagy cigaretta filter gyártás. A most épülő új raktár 24 méteres fesztávú raszterszerkezettel épül, pontosan azért, hogy ne kössük meg egyetlen potenciális bérlő kezét sem.


– Csehországban és Lengyelországban egyre hangsúlyosabb az internetes kereskedőcégek jelenléte a raktárpiacon. Nálunk mi a helyzet?
– A Prologis is érzi az e-kereskedelem erősödését, biztos vagyok benne, hogy rövid időn belül ez a szegmens a jelenleginél nagyobb szeletet követel majd magának a raktárpiacból nálunk is.
 

Raktarkereso.info - Rozsnyai