-    Az ingatlanpiaci hírek alapján úgy tűnik, hogy nagyon jól kihasználták a konjunktúrát. Arra kérem, hogy néhány szóban összegezze az Infogroup tavalyi évét!

-    Mozgalmas és rendkívül változatos évet zártunk. A 2018-as év logisztikai és iroda-szegmensben is rendkívül aktív volt számunkra:  két built-to-suit együttműködésben fejlesztett logisztikai csarnokot építettünk és adtunk át Miskolcon, illetve Tiszaújvárosban, valamint fejlesztési területeket vásároltunk Kecskeméten a Mercedes gyár közvetlen közelében. Az iroda-szegmensben egy irodaház-építést (Bartók Udvar II), egy irodaház-értékesítést (Bartók Udvar I) és egy irodaház-vásárlást  (Complex Irodaház) bonyolítottunk le.

-    Amikor legutóbb beszélgettünk, gőzerővel épült a Jabil számára tervezett raktár. Hogy áll most a projekt?

-    Közel 10 hónap alatt, built-to-suit együttműködésben építettünk meg egy mintegy 18 000 négyzetméteres logisztikai csarnokot a Jabil Circuit Magyarország számára. Az egyedi megrendelés alapján készülő logisztikai csarnok építése 2017 szeptemberében kezdődött és 2018 júliusában fejeződött be.  Az Ipari Park 9 hektáros területén elhelyezkedő csarnok - amely a logisztikai területeken kívül irodahelyiségeknek is otthont ad -, további 20.000 négyzetméterrel bővíthető a jövőben. A Jabil ezzel a beruházással közvetlenül a gyár mellett létesített új raktárba konszolidálta logisztikai tevékenységeit. Emellett Miskolcon egy 20 000 nm területű regionális szolgáltató központot építettünk egy globális partnerünk számára. Ugyancsak Miskolcon, az ipari park területén belül, további 23 hektár áll még rendelkezésünkre további hasznosítás céljából.

-    Mi a legfontosabb idei célkitűzésük?

-    Az Infogroup számára legjelentősebb, úgy is megfogalmazhatnám, hogy flagship logisztikai projektünk a 2019-20-as időszakban a Kecskeméti Déli Ipari Park. Ez az M5 autópálya mellett, a Kecskemétre települt nemzetközi gyárak – Mercedes Benz, Knorr Bremse, Kühne+Nagel, Duvenbeck, SMP – közvetlen közelében található. A Parkban, spekulatív fejlesztési koncepcióban, három fázisban építünk logisztikai és gyártó célra is alkalmas, könnyűipari csarnokokat. A terület teljes beépítésével 56 000 nm kiadó logisztikai terület válik elérhetővé. A logisztikai csarnokokon kívül összesen 26 hektár – igény esetén osztható – ipari telek vásárolható meg potenciális betelepülők számára és befektetési célokra.

-    Ezekből az ambiciózus fejlesztési tervekből is látszik, hogy az ipari ingatlanok terén is konjunktúra van, lassan 5 Euro-s bérleti díjakról beszélünk, de a spekulatív fejlesztők mégsem tolonganak.

-    A jelen kivitelezési ajánlatok mellett az 5 Euro/nm/hó már nem mindig profitábilis bérleti díj színvonal. Tapasztalatunk szerint a régebbi csarnokok ajánlati ára és az új beruházások kapcsán elérni szükséges bérleti díjtömeg közötti rés óvatosságra inti a spekulatív fejlesztésben gondolkozókat. Nagyon sok a megkeresésünk, melyeknek két fő irányát tapasztaljuk: az első csoportba azokat sorolom, akiknek az azonnali, rugalmas, de inkább rövid távú igény kielégítése a fontos – ők a már meglévő állományt választják. Ugyanakkor van egy bérlői réteg, amely tagjai készek a hosszabb távú stratégiai elköteleződésre, ezért hajlandók várni is, illetve a testreszabott kivitelezés extra költségét megfizetni – ezekből az igényekből lesznek aztán az olyan BTS fejlesztések, mint amit a Jabil számára hoztunk tető alá.

-    Miért Kelet-Magyarország áll az Infogroup fejlesztési stratégiájának fókuszában?

-    Kelet-Magyarországot stratégiailag fontos területnek érezzük Magyarországon. Polgár például ideális intermodális központ a környező nagyvárosok, sőt akár országok hatékony kiszolgálására. Fontos szempont az is, hogy az elérhető human erőforrás rendelkezésre állása kedvezőbb, mint más országrészekben. Magyarország valóban Budapest központú, így a logisztikai fejlesztések is sokszor a központi régióban valósulnak meg, de azon területek, ahova jelentős gyártói oldalról jelentkező kereslet települ - pl. Kecskemét (Daimler), Győr (Audi), Debrecen (BMW) - kiváló fejlesztési alapot szolgáltatnak a vidéki logisztikai piacnak. Jelentős keresletet látunk az FMCG szektor raktározási igényével kapcsolatban is; az országosan több elosztó központtal működő ellátó rendszerek jelentős hatékonyság növelést eredményeznek az egyetlen központból történő kiszolgálással összehasonlítva.

A képre kattintva galéria nyílik

 

Raktarkereso.info