-    Hogyan, milyen módon profitáltak a raktárpiaci konjunktúrából?

-    A 2016-os év a Goodman részére Magyarországon sok változást hozott. Végre ismét lehetett spekulatív alapon fejleszteni, így sikerült is átadnunk a második, 22 200 m2-es gyáli épületünket decemberben, és az év végéig sikerült jó néhány új bérleti szerződést megkötni, valamint a teljes portfóliót 120 000 m2-re növelni. Bízunk benne, hogy a lendület nemcsak idén, hanem még legalább 2–3 évig kitart. Egyelőre a jelek biztatóak, és ez az elmúlt szűk esztendők után rá is fér az ipari és logisztikai ingatlanok piacára.

-    Mit terveznek az idei évre?

-    Természetesen mi is szeretnénk lehetőleg minél nagyobb szeletet kihasítani a tortából. Ehhez persze szükség van új fejlesztési lehetőségekre, illetve a már meglévő üllői parkunkat is bővíteni szeretnénk. Ha az új gyáli épület teljes kiadása mellett sikerülne 2017-ben is elindítani legalább egy olyan projektet, mely részben vagy akár egészben spekulatív alapú, akkor már nem leszünk elégedetlenek – persze a célunk ettől ambiciózusabb, de akkora boomot nem várok, mint az iroda- vagy a lakáspiacon.

-    Változott-e, és ha igen, milyen módon a kereslet szerkezete az elmúlt egy-két évben?

-    Mindenképpen pozitívum, hogy több fronton is vannak új belépők: kiemelten erős az érdeklődés az autóipari beszállítók részéről, de örömteli, hogy kiskereskedelmi cégek részéről is van igény új, nagyméretű elosztóközpontok iránt. Ki kell emelni továbbá az e-kereskedelem előretörését. Nyugat-Európában az elmúlt években több mint 1,5 millió m2-nyi épületet fejlesztettünk e-kereskedelmi célokra, ezt a tapasztalatot itthon is szeretnénk felhasználni.

-    Mit gondol, az üresedési ráta folyamatos csökkenése meddig emelheti a bérleti díjakat?

-    Óvatosan optimista vagyok ebben a tekintetben. A keresletnövekedés, az építési költségek növekedése, és a kihasználtság egyértelműen indokolja a bérleti díj növekedését, de rendkívül erős a verseny a fejlesztők között. Mi nem a legnagyobbak szeretnénk lenni, hanem a legjobbak: abban a minőségben fejleszteni, amit az ügyfelek a Goodmantől megszoktak. Célunk, hogy mind az ügyfeleinket, mind a befektetőiket hosszú távon is megtartsuk. Ez utóbbihoz pedig nem a legkézenfekvőbb stratégia az, ha a mostani helyzetet kihasználva olyan bérleti díj szinteket célzunk meg, amelyek egy esetleges visszaesés esetén nem fenntarthatók.

-    Mit érdemes tudni a Goodman befektetésmenedzsment üzletágáról?

-    A Goodman működési modellje az own+develop+manage. A klasszikus ingatlanfejlesztési tevékenység utolsó fázisa a bérlőkkel feltöltött épület eladása. Ez nálunk annyiban más, hogy olyan ingatlanalapoknak adjuk el projektjeinket, amelyekben legalább 20% tulajdonrészünk nekünk is van, ezzel pedig össze tudjuk hangolni a befektetőink érdekeit a sajátunkkal. Világszerte 18,2 millió m2-nyi épületet kezelünk, az általunk kezelt vagyon összértéke világszinten meghaladja a 23 milliárd eurót. A kontinentális Európában ez közel 4 milliárd eurót jelent, több mint 120 modern ipari és logisztikai ingatlan található ebben a portfólióban; az átlagos kihasználtság eléri a 98%-ot. A partnership-ek, ahogy mi hívjuk az alapokat, már nevükben is kifejezik azon törekvésünket, hogy hosszú távban gondolkodunk azokkal a befektetőinkkel, akik fantáziát látnak a Goodmanben. Az átgondolt befektetésmenedzsment eredménye, hogy az elmúlt években több mint 1,5 milliárd euró értékben bocsátottunk ki kötvényeket, több mint háromszoros túljegyzés mellett. Ez is azt mutatja, hogy rengeteg a szabad pénz a piacon, ami folyamatosan keresi a helyét. Az idei MIPIM-en tapasztaltak ezt messzemenően alátámasztják, a mi feladatunk pedig az, hogy ezzel az eséllyel éljünk.

 

Raktarkereso.info