-    Úgy tudom, hogy ez az üllői telek már egy évtizede az Önöké, olyannyira, hogy a Rossmann és az Oriflame által bérelt rész 2009-10 óta működik. Miért most szánták rá magukat a bővítésre?
-    A logisztikai piacon erőteljes konjunktúrát érzékelünk, a teljes piacon 4%-os az üresedési ráta, míg az M0 déli körzetében – ahol markánsan jelen vagyunk – mindössze 1-1,5%, ami gyakorlatilag teljes telítettséget jelent. A most épülő 91 ezer négyzetméterből 87 200-at foglal el az Auchan új, integrált logisztikai központja, ami azt jelenti, hogy amikor átadjuk az épületet, gyakorlatilag azonnal tele is lesz. Az Auchan számára fejlesztett új létesítmény befejezésével kétszeresére nő a magyarországi ingatlanállományunk mérete. Ez egyben az is jelenti, hogy a Goodman saját tulajdonú ingatlanok fejlesztésén és kezelésén alapuló, úgynevezett „own+develop+manage” üzleti modellje ismét bizonyította eredményességét.

-    Mit tud az épületegyüttes?
-    A létesítmény egyes részeiben külön-külön szabályozható hőmérséklet garantálja a legmegfelelőbb tárolási feltételeket valamennyi árucikk számára, legyen szó friss vagy fagyasztott élelmiszerről, textil-, vagy háztartási termékekről. Az új épületek automatizált csomagoló- és szállítórendszerek befogadására is alkalmasak lesznek, és természetesen gondoltunk az itt dolgozókra is: természetes fényben gazdag, komfortos és korszerű munkakörnyezetet hozunk létre.

-    Merre mennek tovább? egyáltalán meddig tart a konjunktúra?
-    Bízunk benne, hogy az elkövetkezendő két-három évben még kitart ez a lendület. Hiszem, hogy a február eleji New York-i tőzsdei események inkább csak egy korrekciót jeleztek, nem pedig a fundamentumok megingását. Mindenképpen további fejlesztéseket tervezünk, és továbbra is ebben a régióban gondolkodunk, tehát az M0 dél-délnyugati szektora a prioritás.

-    A mostani építés során nem okoz nehézséget az építőipari kapacitáshiány, illetve áremelkedés?
-    A 2016 végén átadott gyáli logisztikai központhoz képest 25-30 százalékos költségemelkedést tapasztaltunk, és semmi jele annak, hogy ez a tendencia megállna. Arra számítunk, hogy az újonnan indítandó projektjeink során is meg kell küzdenünk a kapacitáshiánnyal – például az előregyártott betonelemek terén –, de szerencsére találtunk egy olyan kivitelezőt, aki képes az általunk elvárt minőséget a számunkra elfogadható költség- és időkereten belül szállítani. Bízunk benne, hogy ez a jövőben sem lesz másképp, és lesz megfelelő fővállalkozói kapacitás és akarat a közeljövőben indítandó építkezések esetében is.

-    Ha a frekventált részeken gyakorlatilag nincs üres raktár…
-    …az emeli a kínálati bérleti díjakat. Így van, ezt mi is meg tudjuk erősíteni. A kedvező piaci helyzetnek köszönhetően a hozamok is folyamatosan csökkennek, és további hozamcsökkenést várunk, ami bennünket is segít a továbblépésben.

-    Amikor 2016-ban átadták a gyáli központjukat, külön kiemelte a helyi önkormányzat segítőkészségét. Ez Üllőre is érvényes?
-    Már a fejlesztés első ütemében is kifejezetten jó volt az együttműködés, és most is példaértékű volt a kooperáció. A helyi önkormányzat támogatja azokat a befektetőket, akik értéket, munkahelyeket és többlet adóbevételt teremtenek a településnek, így mi a magunk részéről ettől többet és jobbat nem is kívánhatnánk.

 


Raktarkereso.info