– Ma már csak kevesen emlékeznek rá, de a területen, ahol most beszélgetünk, egykor egy jókora csúf salakhegy állt.


– Igen, ez valóban így van. A társaság működésének eredményeként mintegy 3 millió tonna kohászati salak került ipari, útépítési hasznosításra. Társaságunk (korábbi nevén Eurofém-Halna Salakfeldolgozó Kft.) 1997-től kezdődően végezte és 2011. decemberben végleg befejezte az egykori diósgyőri kohászati termelés melléktermékeként keletkezett kohászati salakok feldolgozását. Az egykoron jelentős méretű kohászati salakhegy (halna) a korábbi évek feldolgozó tevékenységének és a megvalósult rekultivációnak köszönhetően vált alkalmassá az Európa Center Miskolc Üzleti és Logisztikai Ipari Park befogadására. A teljes beruházás eddig 5 ütemre tagolódik, a közvetlen építési költség mintegy 6 milliárd forint volt, melyet kiegészít a D épületben lévő fűrészüzem 2 milliárd forint mértékű iparfejlesztési beruházása is. A Park eddig kiépült logisztikai, irodai kapacitása 32.000 m2. Az épületeknek helyt adó egykori kohászati salakhalna revitalizációja, tájbaillesztése befejeződött. Ennek hatására nemcsak eltűnt a város közepének esztétikai értékét évtizedek óta romboló salakhegy látványa, de a terület új funkciót is nyert.


– Kevesen vállalkoznak a rozsdaövezetek rehabilitációjára.


– A társaság ingatlanfejlesztési és üzemeltetési tevékenysége azon túl, hogy számszerűsíthetően is hozzájárul a város gazdasági fejlődéséhez és a munkanélküliség csökkentéséhez, megoldotta azt az évtizedek óta fennálló esztétikai, környezeti problémát is, amely a kohászati salakok belvároshoz közeli tárolására jellemző volt. Mindezek alapján joggal jelenthetjük ki, hogy a Park működése és az itt folyó ipari tevékenység nemcsak a térség gazdaságára, de a miskolci lakosság életkörülményeire is pozitív hatással van.


–     Hogyan, milyen módon profitálnak a raktárpiaci konjunktúrából?


 –  Az ECM Ipari Park kihasználtsága közel teljes, hosszú távú szerződésekkel rendelkezik, ezért a piaci mozgások közvetlen és gyors hatást nem gyakorolnak a Park működésére. Az érezhető viszont, hogy egyre több kisebb vagy most induló cég keres raktárkapacitást.

– Milyen volt a tavalyi évük?


 – A belépő új kapacitásokat a piac jól fogadta, gyakorlatilag azonnal jelentkeztek a potenciális bérlők. Sikerült hosszú távú üzleti kapcsolatot kialakítani a térség meghatározó multinacionális vállalataival (Bosch, Takata) és több regionális vagy országos jellegű, de üzleti szempontból meghatározó vállalattal is (Országos Dohányboltellátó, Borsodwood). Nagy sikernek tartjuk, hogy a Bosch az ECM Ipari Parkban működteti az e-Bike divízióját, amely egyedülálló abból a szempontból, hogy ez a termék globálisan innen kerül kiszállításra az összes Bosch partner számára. Az elmúlt évek eredményeire alapozva 2015-ben a Park elnyerte az Ipari Park címet is. A cég fejlesztő munkáját pedig a Nemzetgazdasági Minisztérium díjazta 2016 februárban, a hónap beruházója díj odaítélésével.

– Mit tapasztalnak, változott-e, és ha igen, milyen módon a kereslet szerkezete az elmúlt
egy-két évben?


– Cégünk működésében a nagyobb cégek hosszú távú szerződései dominálnak, ezért a kereslet változásának nincs közvetlen hatása a gazdálkodásra. Közvetett módon azonban érezhető a raktározási kapacitások iránti igény felfutása.

– Mit gondol, az üresedési ráta folyamatos csökkenése meddig emelheti a bérleti
díjakat?


 – Következetes és sikeres üzleti modellünknek köszönhetően az akkori piaci viszonyoknak megfelelő bérleti díj bázisról indultunk, amely a mai megnövekedett beruházási-fejlesztési költségek mellett alacsonynak tekinthető. Mivel multinacionális vállalatokkal is dolgozunk, ezért nem érezzük a nyomást a bérleti díjak emelkedésére vonatkozóan, sokkal inkább a meglévő pozíciók védelme és a díjcsökkentési igények elhárítása ad feladatot számunkra.


– Mik a terveik a közeljövőre nézve?


– Úgy gondoljuk, a Park sikere és gyors benépesülése megerősíti azon koncepciónkat, hogy a kialakult üzleti bizalmat továbbfejlesztve újabb, hasonló volumenű beruházást készítsünk elő és valósítsunk meg. A koncepció részeként tervezzük Miskolcon vagy a város közvetlen szomszédságában lévő erre alkalmas gazdasági funkciójú területek egyikén, egy komplex ipari és szolgáltató létesítmény kialakítását, elsősorban az ECM Ipari Parkba már betelepült cégekkel megkezdett üzleti kapcsolat továbbfejlesztésének céljával. Fejlesztési terveink megvalósulása esetén, a már működő kapacitásainkkal együtt az Európa-Center-Miskolc Kft. a multinacionális társaságok helyi üzemei után a térség egyik legnagyobb foglalkoztatójává és gazdasági szereplőjévé válhat az elkövetkezendő 5 évben. A siker sokszor „apróságokon múlik”; ilyen például, hogy sikerült együttműködést kialakítanunk a városi tömegközlekedési vállalattal, amelynek eredményeként Miskolc központjából saját buszjáratunk van a Park területére.


– Kire számítanak bérlőként?


– Cégünk egyik célkitűzése, hogy a nagyobb vállalatok többezer négyzetméteres logisztikai és gyártási igényeinek kielégítése mellett a KKV szektor részére kínáljon kisebb, akár 300-500 m2-es bérelhető vagy megvásárolható munkaterületeket, irodai-, raktározási-, vagy akár kis- és nagykereskedelmi céllal, európai szintű környezetben, európai színvonalú szociális, menedzsment és inkubációs szolgáltatásokkal. Büszkék vagyunk rá, hogy olyan magas minőségű irodákat alakítottunk ki, amelyek miskolci viszonylatban kiemelkedőek: nem átalakított vagy felújított régi épületekről van szó, hanem kifejezetten ebből a célból tervezett és épített, modern, a mai elvárásoknak megfelelő, alacsony üzemeltetési költségű, a bérlő igényei szerint rugalmasan alakítható, ugyanakkor már akár 90 m2-től bérelhető helyiségekről. Terveink között szerepel olyan K+F projektek felkarolása, támogatása is, amely jól illeszthető a már megkezdett együttműködésekhez, mint hulladékműanyag alapú raklapgyártás, gumihulladék alapú útburkolati elemek gyártása vagy az innovatív keményfa fűrészárú-gyártás.

 

Raktarkereso.info