- Milyen évük volt tavaly?
- A CTP Magyarországon 2 év leforgása alatt közel 450.000 m2 ipari/logisztikai bérbe adható területet akvirált, valamint fejlesztett, és az ingatlanállomány 90% feletti bérbeadottsággal bír. Mindemellett az egyre csökkenő üresedési rátának köszönhetően a bérleti díjak újra tárgyalása a piachoz igazodó díjemelések mellett valósul meg, így a portfolió értéke az elmúlt 2 évben markánsan nőtt. 2018-ban további akvizíciókat és fejlesztések megkezdését tervezzük azzal a céllal, hogy a bérbeadható felületek mérete meghaladja az 500.000 nm-t, a kihasználtság javulása mellett.

- Mi a tapasztalata, a bérleti díjak emelkedése fedezi a kivitelezési költségek növekedését?
- A Budapest környéki 4-5%-os üresedési ráta rekordmélységet jelent az ipari ingatlanok terén, és erőteljes emelkedést tapasztalunk az elérhető bérleti díjak terén is. Az új fejlesztések esetén a bérleti díjak növekedése ugyan nem követi egy az egyben a kivitelezési költségek emelkedését, ugyanakkor azt is látjuk, hogy egyes, szinte teljesen telített lokációkban a korlátozott kínálat és erős kereslet miatt a piaci árverseny nem annyira kiélezett, így az elvárt megtérülések egy magasabb bérleti díj mellett elérhetővé váltak.

- Milyen termékek a legkeresettebbek a piacon?
- Logisztika területén a rugalmasabb, keskenyebb, cross-dock területek a legkeresettebbek, amelyek sok dokkolókapuval és kisautók számára alkalmas szintbeli kapuval ellátott területek. Továbbá fontos a költséghatékony üzemeltetés és a teljes körű szolgáltatás nyújtása is.

- Mit gondol, meddig tart a mostani konjunktúra, és van-e esély arra, hogy az M0 mellett máshol is kialakuljon komolyabb logisztikai csomópont?
- Az M0-ás autópálya mentén ugyan még vannak logisztikai beruházások által kevésbé érintett, „szűz” területek, ugyanakkor megítélésem szerint újabb csomópont egyelőre nem fog létrejönni, ugyanis a telkek ára és az infrastruktúra kialakításának költsége/ideje háttérbe helyezi ezeket a gyorsan hasznosítható, már meglévő infrastruktúrával ellátott területekkel szemben. Nagy, 50-70 ezer négyzetmétert meghaladó BTS igény esetén látom lehetőségét egy ilyen csomópont létrejöttének.

- A CTP-nek érdekeltségei vannak Romániában is. Hogyan fejlődik az ottani piac?
- A régióban a román piac fejlődik a legdinamikusabban, és ráadásul a CTP a piacvezető. ez számokban azt jelenti, hogy a jelenlegi portfóliónk 700.000 m2, 15 helyszínen vagyunk jelen, 1,4 millió m2 lekötött területtel rendelkezünk, és több mint 100.000 m2-nyi területen építkezünk.  

 

Raktarkereso.info