- Sokak szerint a vírus utáni élet már soha nem lesz ugyanolyan, mint előtte. Önök miként készültek fel az irodai dolgozók visszatérésére? Milyen tech megoldásokat fejlesztettetek ki a biztonságos munkavégzés biztosítása érdekében?

- Ez a világjárvány mást váltott ki az emberekből, mint a korábbi válságok. Szenzitívebbek az ügyfelek, sokkal inkább a félelmük vezérli őket mintsem a gazdasági érdekeik. Voltak ügyfeleink, akik teljes irodai zárlatot rendeltek, és voltak olyan raktározási területen tevékenykedő megbízóink is, akik kénytelenek voltak extra fertőtlenítő személyzetet kérni. Mint mindenki, mi is kapkodtuk az elején a fejünket, hogy most akkor hideg vagy meleg ködöt alkalmazzunk-e vagy esetleg ózont? Nem volt általánosan elfogadott, mindenható módszer, ám végül kikristályosodott, hogy az általános fertőtlenítőszerek és az élő munkaerő nyert az ügyfeleink körében. Értem ezt úgy, hogy a fókusz a folyékony fertőtlenítőszereken, az eldobható törlőrongyokon és a megfelelő sűrűségű folyamatismétlésen van. Természetesen vállalunk hideg/meleg ködös és ózonos fertőtlenítést is, és az is magától értetődő, hogy munkavállalóinknak kötelező a folyamatos tesztelés és a védőmaszk használata.

- Az irodát értem, de miért fontos a raktárak takarítása? Mi történik, ha elhanyagoljuk?

- Manapság a hazai nagy raktári szolgáltatók bérlői olyan cégek, akik minőségi termékeket és kiszolgálást nyújtanak a vásárlóknak. A raktárakon halad keresztül minden egyes termék, ami lejön a gyártósorról és elindul a vásárlók felé. Ezen a hosszú úton nagyon fontos, hogy a termék ne szennyeződjön, és ne rongálódjon. Gondoljunk csak bele, ha egy csokoládé úgy kerülne a boltok polcaira, hogy közben poros lett vagy elázott a doboza. Amikor egy raktárat elhanyagolnak, akkor az áru/termék koszos lesz, más nem oda illő, esetleg ugyanazon a tárhelyen korábban tárolt egyéb áru maradványaival szennyeződhet stb. Az ilyen és ehhez hasonló veszélyekre egyre jobban odafigyelnek a raktárlogisztikái cégek. Komoly és meglehetősen gyakori auditokon kell helytállniuk, megfelelve a náluk raktározó gyártók elvárásainak.

- Segítene jobban megérteni a munkájuk lényegét? Hadd legyek álnaív: a takarítás az csak takarítás, néhány óra alatt bárki beletanul, nem?

- Hadd emeljek ki egyetlen „apróságot”: a raktártakarításhoz komoly és drága gépparkra van szükség. A padlófelületek általában csiszolt beton, linóleum vagy valamilyen ipari padlóanyaggal és sok esetben kopóréteggel ellátott felületek.  Ezen felületek tisztítása igen komoly szakmai tudást és felkészülést igényel. Általánosságban elmondható, hogy az ilyen jellegű gépi padlótisztításkor először a régi kopóréteg (bevonat) eltávolítása a legnehezebb és egyben a legfontosabb feladat. Azoknál az ipari felületeknél ahol nincs kialakítva kopóréteg, ott a megfelelően kiválasztott alaptisztítóval és egy kifejezetten erre a célra fejlesztett súroló-felszívó géppel kell elvégeznünk a padlótisztítást.

- Mindez azt is jelenti, hogy egyre nagyobb kereslet mutatkozik a New Solution Service munkájára?

- Igen, ez így van, de az elmúlt években bővülő piacon azt is megfigyeltük, hogy ma már mindenki takarítócéget alapít. Ez nagyon veszélyes fejlemény, mert az újonnan piacra lépő, de kellő szakértelemmel és tapasztalattal nem rendelkező vállalkozások komoly károkat okozhatnak az ügyfélnek. Sok takarító felbuzdulva egy-egy ad-hoc lehetőségen, belevág az üzletágba és csak akkor szembesül a valódi nehézségekkel, amikor egy váratlan feladat elé állítják. Ilyenkor persze hamar kibújik a szög a zsákból. Fontos, hogy ismerjük az alapszabályokat, a felületeket, azt hogy, az egyes anyagok mire hogyan reagálnak, és fontos az erkölcsi fedhetetlenség is, hiszen ez egy nagyon erősen bizalmi jellegű munkakör. Ha csak egyetlen érvem lehetne arra, hogy miért érdemes profi szolgáltatóval dolgozni, akkor azt mondanám, hogy ez a munka csak felkészült és tapasztalt szakemberekkel biztosítható baleset- és károkozás mentesen!

- A referencialistából az tűnik ki, hogy valamennyi szektorból vannak megrendelőik. Mi a tapasztalatuk, kinek vannak a legmagasabb szintű elvárásaik?

- Igen, ez valóban így van. Szerencsére mára már szinte minden területen sikerült helyt állnunk. Nem nagyon van olyan feladat, amitől meghátrálnánk. A legmagasabb elvárás kérdése kifejezetten szubjektív. Minden szektorban más és más elvárásokkal találkozunk. Ha ki kellene emelnem valamelyik területet, akkor azt mondanám, hogy a legmagasabb elvárásoknak az élelmiszer raktárak területén kell megfelelnünk, azután következnek az A+++ és LEED, WELL vagy BREEAM minősítésre törekvő irodaházak és így tovább.

- Az irodaházak esetében egyre fontosabb a környezetvédelem, illetve a megújuló erőforrások használata. Ez hat Önökre? Változtak, illetve változnak az elvárások?

- Igen, természetesen. Ahogyan már említettem, egyre erőteljesebben haladunk a környezetbarát technológiák felé. Mi magunk is elszántan törekszünk a kevesebb vegyszer / kevesebb víz elv betartására. Egyre nagyobb igény van az olyan minősítési rendszerek alapján történő takarításra, mint a LEED, WELL. BREEAM. Azon partnereinknek, akik ilyen minősítéssel rendelkeznek vagy annak megszerzésére törekszenek, fontos az ezen irányelvek szerint végzett takarítás, hiszen a mi munkánk a Facility Management alapja is egyben.

- Egyre drágább a munkaerő, ami ráadásul nincs is. Önök miként tudják megoldani a professzionális személyzet képzését, megtartását.

- Nagy szerencsénkre, amikor komolyabban belevágtunk az iparági szolgáltatások nyújtásába, egy olyan családias csapatot sikerült összehozni, amelynek a mai napig élvezzük a gyümölcsét. A területi igazgatónk - aki a cég szolgáltatási folyamataiért, a munkavállalók napi problémáinak megoldásáért felel -, a kezdetek óta a csapatom oszlopos tagja. Nem beszélve arról az 5-6 csoportvezető kollégámról, akikkel több mint 5 éve együtt dolgozunk. A munkaerő drágult. Az elmúlt két évben a minőségi és szakmailag is felkészült takarítók bére közel 30-40%-kal növekedett, de ezt a szolgáltatási díjak nem tudják követni, ezért kicsit nehezebb a dolgunk. Drágább a szolgáltatás és a rengeteg önjelölt vállalkozó sok munkát elvisz, ám ezen „elvitt” ügyfelek nagy része nagyon sok esetben csalódottan tér vissza hozzánk. Természetesen valamennyi ügyfélnek megkeressük a megfelelő és leggyorsabb megoldást a problémáira. Együtt mindig megtaláljuk a legkedvezőbb feltételeket.

- Egyre összetettebb a munkájuk. Miként választják ki és képzik az új munkatársakat?

- Következetesen, szigorú követelményeink szerint, egészségügyi és erkölcsi vizsgálatok mellett választjuk ki. A takarítóinkat folyamatos tréningben részesítjük, újabb technikákat és eszközöket próbálunk ki közösen, hogy együtt fejlődhessünk. A nagyobb létszámú takarító csoportok irányítását, felügyeletét csoport vagy területvezetők látják el. Takarítóink pontos, részletes munkaleírás alapján végzik feladatukat. A feladatok elvégzésére meghatározott idő áll rendelkezésre, illetve felületenként előírt eszközökkel, szerekkel végzik a feladatokat. A kezdeti betanulási időszakot követően ellenőrizzük a takarítást, a szabályok betartását.  Takarító munkatársainkat rendszeresen és alkalmanként is, előre nem egyeztetett időpontban ellenőrizzük. A feltárt hibákat a legrövidebb időn belül elhárítjuk, és amennyiben szükséges, változtatunk a munkameneten, a takarítószereken, eszközökön. Ahogy említettem: cégünk legfontosabb ismérve a megbízhatóság, ami nemcsak a pontosságra, precizitásra és szakértelemre vonatkozik; kollégáink megbízhatóságát titoktartási szerződéssel is biztosítjuk.

 

Raktarkereso.info