- Ha van haszonélvezője a konjunktúrának, akkor az a logisztikai szektor. Önöknek milyen volt a 2021-es év?

- A tavalyi év magyarországi működésünk során kiemelkedően sikeres volt, de várakozásaink szerint idén még a 2021-es eredményeinket is túl fogjuk szárnyalni. Köszönhetően a már megkötött szerződéseknek - az épületeket az idei évben adjuk át -, illetve a jelenleg folyamatban lévő tárgyalások alapján az idén is rekord évre számítunk. Optimisták vagyunk 2022 vonatkozásában.

- Hogyan kezelik az inflációt?

- Minden piaci szereplő, így mi is szembenézünk az alapanyag és energiaárak drasztikus emelkedésével. Törekszünk arra, hogy hosszabb távú megállapodásokkal biztosítsuk a fejlődési ütemünkhöz szükséges megfelelő árú és minőségű kapacitásokat. Ezek által a bérlőink felé a lehető legversenyképesebb árakat és határidőket tudjuk vállalni, ami fontos az üzletszerzés és folyamatos terjeszkedés szempontjából.

- Van az M0-nak alternatívája? Hova sorolják Üllőt, ahol jelenleg fejlesztenek?

- A budapesti piacra az üllői, M0/M4 melletti Aerozone projektünkkel léptünk be, ami rendkívül sikeresnek bizonyult. Mi úgy gondoljuk, ebben a régióban még további bővülésre van lehetőségünk. Valóban, a jó és problémamentes területek már csak korlátozottan állnak rendelkezésre az M0 környékén, és az árak is emelkednek, de alapos és kitartó munkával lehet még fejlesztésre alkalmas területeket találni. Az M0-nak van alternatívája, hiszen a VGP nem is itt kezdte működését évekkel ezelőtt, hanem vidéken. Jelentős portfólióval rendelkezünk a vidéki piacokon, úgy, mint Győr, Kecskemét, Hatvan. További lehetőségeket látunk a BTS projektekben is.

- Miként változtak a bérlői igények az utóbbi években? Milyen szolgáltatásokat várnak el, pl. az internetes áruházakat üzemeltető cégek?

- Az alapvető bérlői igényekben nem volt változás, azonban a robotika, a környezetvédelem, az energiahatékonyság, és a dolgozói ergonómia tekintetében vannak átalakulások. Ma már igényesebbek a bérlők és ezzel újabb szempontok is megjelentek a partner megválasztásában, de természetesen továbbra is alapelvárás a megfelelő műszaki tartalom és a szigorú határidők. Valamennyi épületünket BREEAM very good minősítés szerint építjük, és hamarosan bevezetjük a BREEAM excellent minősítést; különös hangsúlyt kap az energiahatékonyság, szolgáltatásaink között megjelent opcióként az elektromos autótöltők üzemeltetése, és készülnek a napelem telepítésre vonatkozó szolgáltatásaink is. Emellett olyan apró dolgokra is odafigyelünk, mint a méhfarmok telepítése a zöld területeken.

- Véleménye szerint hogy áll Budapest a régiós versenytársakhoz képest (Pozsony, Prága, Brno stb.) ?

- El kell ismernünk, hogy Pozsony és Prága nagyon népszerű. De ezekben a régiókban még nehezebb jó területeket találni. Több olyan céggel tárgyaltunk az elmúlt időszakban, akik Magyarország mellett több környező országot is vizsgáltak. Itt jellemzően nem a hazai ingatlanokra esett a választás, annak ellenére, hogy nem érzékelünk nagyságrendi árkülönbségeket. Úgy gondoljuk, hogy ez hamarosan változni fog és Budapest fel fog zárkózni a régiós országokhoz.

- A mennyiségi keresletbővülés együtt járt a minőségbeli igények változásával is?

- Igen, egyértelmű a minőség iránti igény növekedése. A portfoliónkban lévő bérlőink jelentős része kötődik az autóiparhoz és egyéb gyártáshoz, a legmagasabb minőségű épületet követelték meg tőlünk, amit tükröz is a VGP standard kialakítás. Olyan ügyfelek és potenciális bérlők keresnek meg minket, akik „A” kategóriás, magas minőségű épületben tervezik a működésüket és ezt szigorúan ellenőrzik is.

- Mik a 2022-es terveik? A fentiek után meglepődnék, ha nem bővítenének tovább.

- A VGP tovább bővíti magyarországi portfólióját. A Győr Béta parkunkban már építés alatt áll egy 37 000 m2-es csarnokunk, amit az idei évben tervezünk átadni, Kecskeméten 20 000 m2 csarnokot építünk és egy 30 000 m2 épülettel bővítjük az Üllői Aerozone parkunkat is, a reptér mellett. Ezen túlmenően további vidéki helyszíneken is tervezünk terjeszkedni.

 

Raktarkereso.info