-    Az Alfa Group neve szinte sokaknak cseng ismerősen a szakmában, de kérem, hogy néhány szóban mutassuk be a céget.


-    Az Alfa Group egy nemzetközi ingatlanfejlesztéssel foglalkozó cégcsoport. Személyre szabott megoldásokat kínálunk Közép- és Kelet-Európában, tevékenykedési területünk elsősorban Szlovákiát, Magyarországot, Ausztriát és Németországot foglalja magába. Több mint 14 éves tapasztalatunk van az ingatlanfejlesztés terén. A CEE régióban mi vagyunk az első számú választási lehetőség, ha facility vagy asset management szolgáltatásról van szó. Valamennyi országban átfogó, ugyanakkor a helyi viszonyokat messzemenően figyelembe vevő know-how-val dolgozunk. Budapesten tíz helyszínen rendelkezünk saját tulajdonú iroda- és raktárkapacitással. Emellett Budaörsön, az Auchan közelében működtetünk egy stripmall típusú kereskedelmi egységet, és ugyanitt 4000m2 irodaterületet is bérbe adunk.


-    A közelben építkeznek is. Pontosan mit?


-    A budaörsi reptér mellett egy 4688 m2 alapterületű, 7,00m belmagasságú előregyártott vasbeton pilléres raktárcsarnokot építünk, amelynek tervezésénél kiemelten fontos szerepet játszottak a kiváló energetikai tulajdonságok. Csak néhány kiragadott példa: a geotermikus energián alapuló fűtés/hűtés, a felülvilágító ablakok és a szendvicspanel extra szigetelése is mind a gazdaságos, környezetbarát üzemeltetést szolgálja. A rakodást mozgatható  rámpák és az épület körbejárhatósága segíti.


-    Kire számítanak bérlőként?


-    Elsősorban olyan gyártó vagy raktárbázist igénylő cégeket várunk, amelyek a raktározás/gyártás mellett szeretnék az irodai feladatokat is egy helyen tudni, hiszen a galériás rendszerben lehetőség lesz irodák kialakítására is. (A földszinten lévő raktárban ilyenkor is tudjuk garantálni a 3,5m hasznos belmagasságot.) A könnyű rakodás mellett az autópályák közelsége is segíti a leendő bérlők gazdálkodását. A dolgozók munkába járását megkönnyíti, hogy a 87/187/287 és a 940 buszok a ház előtt állnak meg. A koncepciónk helyességét jelzi, hogy a csarnok több mint felére már leszerződtünk, jelenleg 800-2000m2 terület lekötésére van még lehetőség.


-    Mikorra készülnek el?


-    A tervezett átadás 2017 októbere. Már túl vagyunk az előregyártott kehelyalapok elhelyezésén, a szondahelyek fúrásán és a szondák behelyezésén illetve az engedélyek beszerzésén is. A gyártó ígérete szerint Június 27-én szállítja a helyszínre a teherhordó elemeket. Utána már szinte naponta jelentős változást figyelhetnek meg az erre járók.


-    Ezen túlmenően hogyan profitálnak az ingatlanpiaci konjunktúrából? Tudtak-e például bérleti díjat emelni, nőtt-e a kihasználtsági rátájuk?


-    A budapesti helyszíneinken alapvetően érezzük a fellendülést. A lokációban is versenyképes irodaházaink 90% fölötti rátával rendelkeznek, a 4-es metró vonalán lévő két épületünk pedig 100%-os telítettséggel üzemel. Emellett érzékelünk egy „pozitív” fluktuációt is. A megüresedő területekre tőkeerősebb, magasabb díjat is vállaló bérlők érkeztek. Mindez lehetőséget teremt számos színvonalemelő beruházás végrehajtására az épületeinken. Általában összesen ingatlanunkra igaz – mind office mind retail területen – hogy emelkednek a bérleti díjak.


-    Mi a véleménye arról a nézetről, hogy a jelenlegi ingatlanpiaci konjunktúra „csak” 2019-ig tart, és utána ismét stagnálás következik?


-    A politikai klíma meghatározó lesz az 2019 utáni időszakban is. A „EU ellenes” hangulatkeltés akár komolyabb szankciókat is eredményezhet és a magyar cégek versenyképessége is elmarad az európai színvonaltól. Így az uniós finanszírozású nagy költések csökkenése mindenképpen negatív hatással lehet majd a gazdaságra. Ettől függetlenül a piacra kerülő újabb területeket a piac fel tudja majd szívni. A később induló fejlesztéseknél azonban már érezhető lesz a lassulás. Stagnálásra vagy minimális pozitív fejlődésre számítunk.


-    Mindenestre az Önök optimizmusát jelzi, hogy ősszel belevágnak egy nagyszabású lakóház projektbe is.


-    Igen, a véleményünk, hogy még időben vagyunk és éles versenyben is piacképes a jó termék. A Haller 11 építését idén ősszel kezdjük, és a 256 lakásos épület várhatóan két év alatt készül el. A sikert itt sem bízzuk a véletlenre, az érdeklődők 66 különböző lakástípus - 35–155 nm között - választhatnak. A tervezés során kiemelt szerepet kapott az energia- és környezettudatos gondolkodás: amellett, hogy 452 gépkocsi számára (felszíni beálló és mélygarázs) alakítunk ki parkolót, elektromosautó-töltőállomásnak is helyet biztosítunk, és általában is törekszünk az alacsony energiafelhasználásra és a megújuló energia-koncepció érvényre juttatására. A lokáció szerintem magáért beszél: párszáz méterre vagyunk a Dunától, a metrótól és szinten mindentől, ami a városi embernek fontos lehet.

 

Raktarkereso.info