-    A hazai piacon jellemzően néhány fős kis tervezőcégek működnek, akiknek egy-egy komolyabb szoftver beszerzése nagy terhet jelent. Tudnak erre megoldást?

-    Igen, valóban jellemző, hogy nagyberuházásoknál használják elsősorban a PlanRadar szoftvert, de fontos, hogy a kisebb beruházók is mérlegeljék, mivel időben és pénzben kell nézni a megtérülést. Például, ha a megtakarításra fókuszálunk, akkor egy családi háznál nem feltétlenül térül meg, de ha már több épületről van szó, vagy kicsit nagyobb a beruházás, akkor jelentős mértékben csökkentheti a költségeket a szoftver igénybevétele. Jelentős időt is takaríthatunk meg, hiszen például, ha a beruházót tájékoztatni kell a haladási ütemről, azonnal készül a riport, ami fontos eleme a tervezhető működésnek, a PlanRadar segítségével mindez gyorsabban és gördülékenyebben végbe mehet. További példa, hogy a félreértések 99%-át el lehet kerülni azáltal, hogy minden megvan digitálisan, időbélyeggel ellátva.  Ha azt vesszük figyelembe, hogy milyen értéket teremt, a PlanRadar használata visszahozza az árát.

-    Mivel van nemzetközi összehasonlításuk: hogy állunk a korszerű építőipari, ingatlangazdálkodási szoftverek terén pl. Ausztriához képest?

-    A nagy mamutcégek esetén hasonlóan állunk, mint a Nyugat- Európai országok. Kisebb cégek esetén azonban el vagyunk maradva, mivel az alvállalkozói együttműködések során problémát okozhat a bevonásuk, hiszen sokszor megfelelő eszköz sincs, így például nincs okostelefon a szoftver működtetésére. A kisebb beruházóknál jellemző a papíralapú működés. Ezen felül Magyarországon jelenleg az építőiparban munkaerőhiány van, a beruházók nem tudnak az alvállalkozók között úgy válogatni, mint régen, manapság az lett a legfontosabb, hogy legyen, aki elvégzi a munkát.

-    Tudna konkrét példát mondani arra, hogy az Önök szoftvere miben és hogyan segíti a felhasználók munkáját? A honlapjuk említi az adminisztrációt, melynek terén komoly megtakarítás érhető el. Mit tudnak még?

-    További jelentős előnye a szoftvernek, hogy a félreértések 99%-át el lehet kerülni azáltal, hogy sokkal nagyobb a rálátás a projekt haladására és minden információról statisztikai adatok állnak a felhasználók rendelkezésére. A megbízó számára is átláthatóvá válnak a folyamatok, ami az általános, papíralapú dokumentáció során nem lehetséges. Ha az időmegtakarítást vizsgáljuk, a külföldi példáknál heti szinten kb. 15-20% közötti a megtakarítás, ez kb. hét órát jelent.

-    A tervezés és kivitelezés egyik új varázsszava a BIM. Mit tudnak ezen a téren?

-    Mindent, amit a digitális tervezés esetén fontos lehet: a PlanRadar képes úgy kezelni a BIM fájlt, mint a kétdimenziós terveket. Átláthatóbb, sokkal több információt tartalmazó tervvel tudnak dolgozni a felhasználók; láthatóak a méretek és a felhasznált anyagok is annak függvényében, hogyan készítik el a BIM fájlt. Viszonylag nagy méretű BIM fájlt is képes megnyitni az applikáció.

-    A referencialistájukból úgy látom, hogy inkább nagyobb cégek használják a PlanRadart. Meg tudja ezt erősíteni?

-    Nemzetközi példa alapján igen. Ha a legkisebbeket nem nézzük, akkor viszont mindenki tudja használni, és minden tervezés, kivitelezés során jelentős segítséget ad.

-    A PlanRadar alkalmazás magyarul is elérhető?

-    Természetesen, emellett több más nyelven is elérhető, és probléma esetén egy regionális csapat áll a felhasználók rendelkezésére. 2021 első trimeszterében a PlanRadar már 100 000 felhasználóval rendelkezett, az ügyfelek pedig a sikeres projektmenedzsment egyik legszükségesebb platformjának tekintik a meglévő háttérirodai rendszerek mellett. Ez nem a meglévő rendszerek cseréjéről szól, hanem arról, hogy valós időben pontos adatokat szolgáltasson egy építkezésről vagy ingatlanról. Ezért a PlanRadar egyre inkább az építőipar és az ingatlankezelés szabványává válik, különösen Európában.

 

Irodakereso.info     Raktarkereso.info