- A GLP terjeszkedni akart, ez a motiváció inkább érthető, mint a Goodmané, aki viszont úgy döntött, hogy kiszáll a versenyből. Nincs két éve, hogy arról számoltunk be, a Goodman által az Auchannak fejlesztett 87 200 négyzetméteres, zöldmezős komplexum lesz a valaha épített legnagyobb ilyen jellegű létesítmény Magyarországon. Mi történt?

- A Goodman által követett konzervatív fejlesztési stratégiába egyszerűen nem fért bele, hogy a robbanásszerűen növekvő építőipari kivitelezési költségek mellett spekulatív fejlesztéseket kezdjenek tisztán saját tőkéből. A legutóbb átadott üllői fejlesztésünk 95%-ára az Auchan előbérleti szerződést kötött, így értékesítési szempontból nem volt benne túl nagy kockázat. Rendelkezésre állt ugyan a további piaci növekedéshez a szigetszentmiklósi telek, de az ausztrálok úgy ítélték meg, hogy az ezzel párhuzamosan, de arányaiban kisebb mértékben emelkedő bérleti díjak még a csökkenő hozamok mellett sem elegendőek az elvárt mértékű megtérüléshez. A Goodman a teljes közép-európai – tehát a cseh, lengyel, szlovák és magyar – portfólió eladásáról döntött; ebben nem a mi részünk volt a meghatározó nagyságrendű. Nálunk 160 ezer, teljesen bérbeadott, míg a régióban összesen kb. másfél millió négyzetméternyi, bőven 90% feletti kihasználtságú ingatlancsomag került értékesítésre, kb. ugyanekkora további fejlesztési potenciállal együtt. Lengyelországban egy rendkívül agresszív versenytárs mindent és mindenkit letarol, amivel a Goodman stratégiája nem volt összeegyeztethető. A lényeg: egy nagyságrendileg egymilliárd eurós üzlet keretében a GLP megvette a teljes régiós platformot.

- Mi változott?

- Először arról szeretnék beszámolni, hogy mi nem: a négy országban foglalkoztatott negyven fős szakembergárda maradt a helyén, az új tulajdonos számít a hosszú évek alatt felhalmozott tudásunkra és tapasztalatunkra. A magyar piacon nincsenek drámai fejlemények, a kihasználtsági rátánk jelenleg rekord magasan áll: a 2,3%-os üresedés azt jelenti, hogy csak elszórtan, itt-ott találni némi üres területet, és a koronavírus sem érintette említésre méltó szinten az ipari ingatlanok szektorát. Hozzánk sokkal inkább bővülési igények érkeztek be, komolyabb visszaesésekről egyik partnerünktől sem hallottunk.  
 

- Belevágnak a szigetszentmiklósi fejlesztésbe?

- Hamarosan elkezdjük; a tervek szerint még idén megindulnak a földmunkagépek. A 16 hektáros telken két épületet tervezünk felépíteni, közel 70.000 m2-t. Az első ütemben a terület egyharmadán fejlesztünk, amellett, hogy továbbra is keressük a jó adottságú telkeket.

- A GLP az akvizíció előtt is már 7 milliárd USD értékű vagyont kezelt az Egyesült Királyságban, Németországban, Franciaországban, Spanyolországban, Olaszországban, Lengyelországban és Hollandiában. A lengyel, cseh, szlovák és magyar érdekeltségekkel kiegészülve a GLP így már 11 európai országban van jelen. Mit tud hozzátenni a mi régiónk a cég sikereihez?

- A most megvásárolt, kifejezetten jó minőségű ingatlanállomány a térség kulcsfontosságú logisztikai útvonalai mentén összpontosul, így növekvő e-kereskedelmi és szállítmányozási piacokat tesz elérhetővé. Ezáltal a cég számos új ügyfélre tehet szert, és magasabb színvonalon szolgálhatja ki azon meglévő partnereit szerte Európában, amelyek bővíteni kívánják ellátási láncukat.

- Mi változott a mindennapokban, például a döntéshozatali mechanizmus terén?

- A GLP megközelítése más: alaptézis, hogy a helyi piacokat a helyi team-ek ismerik a legjobban. Nem Londonból akarják megmondani, hogy mennyi Gyálon vagy Üllőn a bérleti díj. Élvezzük a vezetőség bizalmát: ösztönöznek bennünket az új projektek elindítására, a helyi csapattól várják, hogy új projekteket hozzunk. Ha összeállítunk egy megfelelő színvonalú üzleti tervet, ők megtalálják a finanszírozás módját, és megkapjuk a szükséges forrást. Mindezt kifejezetten pozitívan éljük meg, és igyekszünk a korábbinál nagyobb és összetettebb felelősséghez felnőni. Növekedni szeretnénk, miközben figyelünk a fenntarthatósági kritériumokra: nagyon fontos számunkra a zöld minősítések megszerzése. Az új fejezetet szimbolizálván a közelmúltban a magyarországi céget sokkal inspirálóbb irodai környezetbe is költöztettük.

- Egy-két éve sokat lehetett hallani a city-logisztika térnyeréséről. Önök mit gondolnak erről?

- Nálunk jelenleg ez nincs napirenden. A mi raktáraink a nagy dobozos logisztikára vannak optimalizálva, de például a szigetszentmiklósi telek épp Budapest közigazgatási határánál fekszik, ami azt jelenti, hogy nem csak az M0 közelsége miatt előnyös az elhelyezkedése.

- Magyarországon a logisztikai piac továbbra is szinte kizárólag Budapestre és a közvetlen környezetére korlátozódik?

- Leszámítva a vidéken működő autógyárakat kiszolgáló létesítményeket – amelyeket jellemzően nem spekulatív alapon fejlesztették -, a válasz igen. Csehországban Prága mellett Brno és Ostrava is jelentős helyszín, de azért a cseh piac sem fenékig tejfel: számunkra meghökkentően sok idő telik el, amíg egy fejlesztő egy telekre megkapja az építési engedélyt. Nálunk ez egy gyorsabb és könnyebb folyamat, de mondjuk, telekbőségről itthon sem beszélhetünk. Mindent egybevetve alapvetően optimista vagyok: élvezzük a cégvezetés bizalmát, tudunk és szeretünk is dolgozni. Tesszük a dolgunkat, fejlesztünk, megyünk előre, és készülünk a remélhetőleg minden szempontból szebb és jobb 2021-es esztendőre.

 

Raktarkereso.info