-    Mit jelent a fulfillment ?

-    A hagyományos logisztika az áru tárolásáról, mozgatásáról, szállításáról szól. Ez az alap. Az internetes kereskedelmet kiszolgáló logisztikánál egy „kicsit” többről van szó: a fogyasztó a neten elküldi a megrendelést, mi ezt a megadott paraméterek alapján összekészítjük, csomagoljuk, és átadjuk a futárszolgálatnak. Tehát egy sokkal összetettebb feladat, mint raklapokat, vagy dobozokat mozgatni.

-    Vagyis a webáruház mögötti logisztika egészét Önök végzik? Kifejtené ezt egy kicsit bővebben?

-    Örömmel. Vállalkozásunk lényege, hogy átvegyük a webáruházak tulajdonosaitól/dolgozóitól a teljes logisztikai folyamat lebonyolítását. Természetesen nem a webshop létrehozásának legelső pillanatától érdemes kiszervezni ezt, ennek ellenére van olyan ügyfelünk, aki napi három csomag feladásával sem szeretne bajlódni. Persze előbb-utóbb mindenhol elérkezik az az idő, amikor a rendelések számának megnövekedése eléri azt a szintet, hogy nem tudják már a mindennapi működés összes elemét magunk megoldani, és nem is kell. Mi a raktárunkba érkező termékeket tételes mennyiségi- és minőségi ellenőrzés után bevételezzük. Igény szerint felcímkézzük, válogatjuk. A beérkező megrendeléseket az előzetesen egyeztetett formában feldolgozzuk. A megrendelt termékeket összekészítjük, csomagoljuk, a szükséges dokumentumokkal együtt szállításra előkészítjük. Igény szerint a számlázást is vállaljuk. Az összekészített áruk kiszállítását egy napon belül biztosítjuk. Természetesen személyes átvételre is van lehetőség. A nem kézbesíthető és át nem vett áruk ellenőrzés után visszavételezésre kerülnek raktárunkba. (Ezen csomagok számlája sztornózásra kerül.) Az utánvétes csomagok ellenértékét megegyezés szerinti határidővel visszautaljuk a vállalkozás számlájára. A teljes logisztikai folyamatról kimutatást készítünk. A havi díjat a személyre szabott szolgáltatási ajánlat alapján határozzuk meg, figyelembe véve az egyedi igényeket.

-    Magyarul az is el tud indítani egy webáruházat, akinek semmilyen tapasztalata sincs ezen a téren, csak ismeri, mondjuk a számítástechnikai alkatrészek piacát.

-    Így van, az ügyfeleink számára az jelenti a hozzáadott értéket, hogy gyakorlatilag a teljes logisztikai tevékenységet ránk bízhatják. Mindezt meg tudjuk oldani a kisebb és a nagyobb cégeknek is, mint ahogyan vannak olyan partnereink, akik egyaránt otthonosan mozognak a B2B és a B2C szektorban is. Rajtunk keresztül szállítanak a nagy kereskedelmi láncoknak – Auchan, Tesco, Media Markt, Müller – de ugyanennek a megbízónak a webshopos kiszállítását is mi bonyolítjuk le, teljes körűen.

-    Ha vannak nyertesei a Covid-19 miatt átalakuló világnak, akkor a webes kereskedelemmel foglalkozó cégek azok. Önök érzik ezt?

-    Már 2020-ban is éreztük, hogy az internetes kereskedelem folyamatosan, látványosan és dinamikusan nő. A Covid ezt felgyorsította. Egyre természetesebb, hogy akár útközben, telefonról is rendelhetünk szinte bármit.

-    Hogyan lehet tervezni, felkészülni egy ennyire gyorsan változó piacra?

-    A mi filozófiánk az, hogy nem a legnagyobbak akarunk lenni. Szeretnénk az ügyfeleinkkel megtartani azt a kapcsolatot, amit a kezdetektől képviselünk: rugalmas, közvetlen, szinte baráti kapcsolatot ápolunk, folyamatosan elérhetőek és lelkesek vagyunk, és az ügyfeleket a lehető legjobban akarjuk kiszolgálni. A manuális munkafolyamatok egyszerűsítése -és a precíz nyilvántartás miatt szükséges a megfelelő szoftveres háttér, amely ha kell, összekapcsolható a kiszállítást végző futár cégekkel és webshopokkal is. Ez csökkenti az adminisztratív feladatainkat, de az emberi munka nem pótolható, ennek minősége alapvető fontosságú ebben a szakmában. Nem csak azért, mert bizalmi jellegű munkát végzünk, de azért is, mert a szoftver sem tud mindent; nagy odafigyelést, koncentrálást igénylő munkáról van szó. Lehetne legyinteni, hogy naponta csak egy csomag megy ki nem megfelelő tartalommal, de a megrendelőnek az „a” csomag. Ajándék vagy fontos alkatrész van benne, amit persze lehet pótolni, de mi azt valljuk, hogy mindig egy kicsivel többet nyújtunk, mint amit a piac elvár tőlünk. A piac eddig visszaigazolt bennünket: nem is hirdettük magunkat, inkább ajánlások alapján bővültünk.

-    Úgy tudom, jövőre vadonatúj raktárba költöznek. Miért?

-    Nem régi cég az Inlog&CO, de jelentős logisztikai tapasztalattal a hátunk mögött alapítottuk. A kezdetben 1000 nm-t elegendőnek gondoltunk, de az eddigi eredményekre építve dinamikusan tudunk tovább növekedni. A bérlőink relatíve kis területet bérelnek, ami gyors árumozgással párosul. Ezeket a szempontokat is figyelembe véve terveink szerint 2022-ben már 3000 nm-en szolgáljuk ki a partnereinket.

-    Ha egy mondatban kellene összefoglalni a fentieket, mi lenne az?

-    Bízd árukészleted kezelését szakértőkre! Persze, az ördög a részletekben rejlik, ám már az is nagyon sokat segít a szükséges döntések meghozatalában, ha szerződéskötés előtt személyesen is szemügyre vesszük a kiszemelt raktárt, illetve szolgáltatót. Ezt vallom általában, a szolgáltatás ezen válfajáról. Az InLog-ra vonatkozóan pedig azt érzem találónak, amit az egyik ügyfelünk mondott rólunk: „Nem a legnagyobbak, de lehet, hogy pont ebben rejlik az erősségük. Rugalmasak. Amit, ahogyan megrendeltünk, pontosan úgy lett teljesítve. Ez ennyire egyszerű… Legalábbis nekünk és a vásárlóinknak ez a legfontosabb!” Ebben olyannyira biztos vagyok, hogy a raktarkereso.info olvasóinak most egy hónap ingyen tárolást ajánlok fel. Bővebb információ: 0670-984-28-28, www.inlog.hu

 

Raktarkereso.info