Hazai és régiós előrejelzések
A CBRE Magyarországon is minden évben elvégzi azt a kutatását, amelyben a hazai ingatlanpiac szereplői (ingatlanfejlesztők, finanszírozó bankok, befektetők, alapok) válaszolnak a szektor helyzetével kapcsolatos és a 2019-es kilátásaikra vonatkozó kérdésekre. A GDP nem csak a régióban erősödött, hanem kifejezetten Magyarországon is , ezzel párhuzamosan pedig a válaszadók több, mint 30 százaléka még sikeresebb üzleti évre számít 2019-ben, mint 2018 volt. Idén az előrejelzés szerint 1,3-1,5 milliárd eurónyi befektetési tőke érkezhet Magyarországra, amely minimális csökkenést mutat tavalyhoz képest, ez a tendencia jellemző az egész közép-kelet-európai régióra is.

“2019 nagyon izgalmas év lesz a számunkra, a piac szereplőin és a szektort is érintő globális politikán múlik majd, hogy mit hozunk ki belőle, és mennyire sikeres évet zárhatunk majd. A magyarországi eredmények jól rezonálnak arra, ami a globális és régiós piacon is történik, oda kell figyelnünk az építőipart is sújtó munkaerőhiányra és a demográfiai adatokra” – tette hozzá Kibédi-Varga Lóránt a CBRE ügyvezető igazgatója.

Globális gazdasági válságtól tartanak az ingatlanpiac legnagyobb szereplői
A globális befektetők nagy hányadának aktivitása főként eladói oldalon növekedett 2018-hoz képest (2%-kal), ugyanakkor a vevő oldal aktivitása visszafogottságot tükröz. Globálisan a kereskedelmi ingatlantípusok sorában enyhülés tapasztalható a logisztikai területen, az irodapiac tovább erősödik, a hotel és resort iparág pedig megőrzi stabilitását a korábbi évekhez képest.

Kevés ingatlan a piacon
Az előrejelzések mellett a szektor kihívásaira és félelmeire is rámutatnak a válaszadók, ezek között a legerősebb a piacon lévő ingatlanok szűkössége (39%), a globális, európai (19%) és helyi politika (15%), legkevésbé a kamatemelkedéstől (10%), növekvő kereskedelmi ingatlanok számától (10%) és alacsonyabb GDP-től (8%) tartanak.

Prémium hozamok
A CBRE megkérdezte az ingatlanpiac 60 legbefolyásosabb szereplőjét arról is, hogy milyen hozamokat jeleznének előre 2019-ben. A szektor egyetértett abban, hogy 3 bázispontos csökkenést mutat az irodapiac és 9 bázispontos csökkenést a prémium kategóriás ipari ingatlanok hozama. Ugyanakkor a retail esetében a hozamok enyhe (6 bázispontos) emelkedését várja a konszenzusos előrejelzés.

 

CBRE