•    A korábbi májusi értékekkel összevetve az idei érték kisebb, mint a hosszú távú májusi átlag (52,1), az előző három év e havi értékeinek átlagát viszont felülmúlja (51,0).
•    A felmérésben vizsgált részindexek közül a csökkenő indexek száma alig haladja meg a növekvőeket áprilishoz képest. A változások mértéke 6,8 százalékpontnál nem volt nagyobb értékű.
•    A foglalkoztatottságindex értéke 50,0 pont fölött maradt ebben a hónapban is, nyolcadik alkalommal egy hónap változatlanság után. Az elmúlt időszakban alapvetően 50,0 pont körül mozgott az index, ami most májusban lassabban bővült (52,2).

A Beszerzési Menedzser Index májusban

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított májusi értéke: 51,5. A válaszadók az előző hónaphoz képest tizenharmadik hónapja kedvezőbb folyamatokról számoltak be. A további növekedést jelző áprilisi érték után az index értéke tovább javult és most is bővülést jelez. Általában elmondható, hogy a részindexek az áprilisi értékeikhez képest nagyobb mértékben, de nem egyértelműen egy irányban változtak. Ennek megfelelően a BMI-t alkotó részindexek is változó képet mutatnak összességében: a beszerzés mennyisége bővült, emellett a késztermékkészletek és az import mennyiségindexének üteme is nőtt.  A termelt mennyiség és a foglalkoztatottság alindexeinek bővülő üteme megmaradt. A szállítási átfutási idő értéke ismét nagyon alacsony maradt és az átfutási idők hosszabbodását jelzi számos válaszadónál. A 2022 május havi index nagyobb a márciusi (57,6) értéknél. Május összességében átlag alatti hónapnak számít (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,4; a májusi értékeké 52,2). A most mért szezonálisan kiigazított indexértéknél 1995 óta csupán nyolc alkalommal volt alacsonyabb májusi érték.

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

A termelési mennyiség indexe csökkent az áprilisi értékéhez képest, de 50,0 pont fölött maradva a termelt mennyiség növekedését jelzi tizenötödik alkalommal. 1995 óta csupán két alkalommal volt magasabb az index értéke májusban.

Az új rendelések indexe csökkent, de 50,0 pont fölött maradva továbbra is jelzi, hogy az új rendelések állománya magasabb lett az előző hónaphoz viszonyítva. A mostani értéknél 1995 óta soha nem mértünk magasabb májusi értéket.

A májusi szállítási átfutási idő hosszabb lett áprilishoz képest, és az ütem némileg csökkent. Az index értéke 2020-ban és 2021-ben, és ebben az évben is szinte végig 50,0 pont alatt volt. Az eddigi áprilisi értékeket nézve az idei a legalacsonyabb 1995 óta.

A vásárolt készletek indexe nőtt, és 50,0 pont felett maradva egy havi szűkülés után tizenharmadik alkalommal bővült, az áprilisinál gyengébb ütemben. Az idei indexérték a legnagyobb májusi 1995 óta.

A foglalkoztatottsági index májusban is növekedésre utal, hetedik alkalommal egy havi változatlanság után. Az index értéke kisebb lett áprilishoz képest, és átlag feletti értéknek tekinthető.

Az Üzleti Jelentések felmérés további eredményei

•    A beszerzési mennyiség indexe csökkent az áprilisi értékéhez képest és 50,0 pont fölött van tizennegyedik alkalommal két hónap szűkülés után. A bővülés üteme lassult az előző hónaphoz képest. A mostani érték felülmúlja az elmúlt három év átlagát, és a legmagasabb májusi adat.

•    A beszerzési árak esetében a májusi index értéke magasabb lett, és 50,0 pont felett maradva további nagyon erős árnövekedést jelez válaszadóink szerint. Ezzel a beszerzési árak egy hónap csökkenés után a szezonális kiigazításnak köszönhetően negyedik hónapja lesznek magasabbak. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a legnagyobb májusi érték (93,4).

•    A késztermékkészletek indexe májusban magasabb lett az előző hónaphoz képest, és bővülésre utal. A korábbi májusi értékeket nézve az idei átlag felettinek tekinthető, és a legmagasabb e havi indexérték 1995 óta. 2018-ban hat bővülő hónapot mértünk, 2019-ben tizenegyet, 2020-ban ismét hatot, 2021-ben pedig tízet.

•    A külpiaci mutatók közül az importindex csökkent áprilishoz képest, de bőven 50,0 pont fölött maradt. A szezonális kiigazításnak köszönhetően az index három hónapja jelezte az import mennyiségének növekedését. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében hasonló folyamatról beszélhetünk. Az index értéke ez esetben is kisebb az előző hónaphoz képest, és 50,0 pont fölött maradva jelzi az export mennyiségének bővülését negyedik hónapja. Az elmúlt év változó tendenciája után az idei évben stabil bővülés tapasztalható.

•    Ebben a hónapban acél, alumínium, cukor, egész nyúl, festék, karton, máj, műanyag, papír, sárga réz és saválló rozsdamentes alumínium kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Hiány volt acélból, bútorlapból, bútorszerelvényből, címkéből, csavarból, csomagolóanyagból, elektronikai cikkekből, fából, fali lámpából, fémből, fóliából, gumi alapanyagból, gumiárúból, kartonból, készáruból, kiszerelési anyagból, kötőelemből, lemezből, papírból, ragasztóanyagból, rétegelt lemezből, speciális elektronikai eszközökből, tömítőből, üvegből, vasból, vászonból és vegyipari alapanyagból, valamint vasöntvényből. Jelentősebb árcsökkenésről nem számoltak be a válaszadóink.

 

MLBKT