Újabb, 48 200 négyzetméteres elosztóközpont fejlesztését kezdte meg a Goodman a BMW Csoport számára a bajorországi Landshutban. Az új bajorországi ingatlan a Goodman második fejlesztése az autóipari cég számára az elmúlt 12 hónapban. A Csoport januárban adta át a BMW mintegy 70 ezer négyzetméteres elosztóközpontját az Augsburghoz közeli Kleinaitingen városában.

Korszerű, fenntartható logisztikai központ


Az épülő elosztóközpont egy megközelítőleg 7100, illetve egy 40 650 négyzetméteres épületből áll, egy a BMW Csoport által kiválasztott területen. Az új létesítmény 38 200 négyzetméternyi raktárterületet foglal magában, az épületek oldalain speciális ki- és berakodó folyosókkal. Ezek hozzájárulnak az épületek oldalainak hatékony kihasználásához, továbbá a dolgozók kényelme érdekében fűtöttek is lesznek. A logisztikai folyamat optimalizálása érdekében a BMW a landshuti gyártóüzem és az épülő központ között föld alatti közlekedési kapcsolatot létesít, amelyet teherautók és elektromos ingavonatok használnak majd.

A 48 200 négyzetméteres új elosztóközpontot alkotó egységek legnagyobb részének belmagassága 7,5 méter lesz, és tömbtárolási célokat szolgál. A nagyobbik épület egyik részét 15 méteresre tervezik, az itt elhelyezett magaspolcos rendszer a kisebb alkatrészek és tartozékok egyfajta „szupermarketeként” funkcionál majd. Az ingatlan összesen mintegy 2400 négyzetméternyi irodát és közös helyiséget foglal magában.

Az elosztóközpontot LED-világítással, valamint szigetelt sötétsugárzókkal szerelik fel a természeti erőforrások védelme és a költségtakarékosság érdekében. Befejezését követően a létesítmény megkapja a Német Fenntartható Építészeti Tamács (DGNB) arany minősítését. A Goodman az egyedüli ipariingatlan-fejlesztő, amely rendelkezik DGNB fejlesztési tervvel, amely alapján előminősíttetik az elfogadott szabványoknak megfelelő fejlesztéseket. A rendszer 50 fenntarthatósági szempont alapján értékeli az épület környezeti, gazdasági, funkcionális és műszaki jellemzőit.

„Tisztában vagyunk azzal, hogy a működési költségek optimalizálása kulcsfontosságú kérdés az ügyfeleink számára” – mondta Dirk Mölter, a Goodman európai fenntarthatósági és műszaki igazgatója. „Ez a projekt nagy kihívás volt a műszaki szakértői csapatunk számára, hogy ezen az átlagostól eltérő méretű telken is hatékony megoldást találjunk, és hogy mindkét épületet a maximális termelékenység követelményének megfelelően tervezzük meg. Az utóbbi 15 évben összesen 38 autóipari projektet valósítottunk meg. A mostanihoz hasonló, összetett beruházások esetén támaszkodhatunk a szektor logisztikai igényeit érintő beható ismereteinkre és tapasztalatainkra, mint ahogy e korszerű logisztikai központ kivitelezése során is hasznosítjuk a korábbi projektjeink során alkalmazott legjobb gyakorlatainkat.”

Folytatódik a sikeres együttműködés


Az év elején a Goodman átadott egy, a BMW Csoport alkatrész- és tartozékellátását biztosító elosztóközpontot a bajorországi Kleineitingen városában. A Goodman közvetlenül mintegy 73 ezer négyzetméternyi logisztikai ingatlant kezel a BMW Csoport számára Németországban és Ausztráliában.

„A BMW Csoporttal rövid idő alatt nagyon szoros együttműködést építettünk ki. Ebben is megmutatkozik mindaz a minőségi szemlélet és szaktudás, amelyet az autóipari logisztikai ingatlanok fejlesztése során teremtettünk meg” – mondta Christof Prange, a Goodman németországi üzletfejlesztési vezetője.

Számottevő tapasztalat az autóipari szektorban


Az autóipar az európai gazdaság egyik legjelentősebb szektora, amely mintegy 12 millió embernek ad munkát és a kontinens GDP-jének 6 százalékát termeli. A személyautó-eladások 9,3 százalékkal növekedtek 2014-ben, így összesen 13,7 millió jármű talált gazdára. Az iparág lendülete erősödő keresletet eredményez a logisztikai ingatlanok területén is, különösen Németországban. A Goodman továbbra is vezető szerepet tölt be ezen a téren: világszerte több mint 550 ezer négyzetméternyi logisztikai ingatlant tulajdonol és kezel a szektorban, ebből 253 ezer négyzetméter Németországban található.

A Goodman Bajoroszágban


A mintegy 400 ezer főt foglalkoztató logisztikai szektor a növekedés egyik motorja Bajorországban, amely egyben kulcsfontosságú helyszín logisztikai ingatlanok számára. A délnémet tartományban a Goodman körülbelül 330 ezer négyzetméternyi portfólióval rendelkezik, ügyfelei között olyan vállalatokkal, mint az Amazon, a BMW Csoport, a DB Schenker, a DHL, a DSV, az Ingram Micro és a Kuehne + Nagel.

 

 

Heart Communications