•    A felmérésben vizsgált részindexek többsége nőtt augusztushoz képest, a változások mértéke az esetek legalább felében elérte a 7 százalékpontot.


•    A foglalkoztatottságindex értéke 50,0 pont fölé került ebben a hónapban. Az idei év értékei eddig öt-négy arányban mutatnak növekedést és csökkenést.

A Beszerzési Menedzser Index szeptemberben

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított szeptemberi értéke: 57,0. Ez alapján a válaszadók az előző hónaphoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számoltak be. A tapasztalt bővülési ütem az idei év legerősebbike, köszönhetően a nyáron sok helyen jelentkezett leállások végének is. Kilencedik hónapja jelez bővülést az index. A 2016 szeptember havi index 5,3 százalékponttal magasabb az augusztusi (51,7) értéknél, és az elmúlt egy év legmagasabb értéke. Szeptember átlag alatti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,1; a szeptembereké 52,0). Az elmúlt három évben a szeptemberi átlag ezt felülmúló volt (53,3). Az idei érték a legmagasabb szeptemberi érték 1995 óta.

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

A termelési mennyiség indexe nőtt augusztusi értékéhez képest, és 50,0 pont felett maradva a termelt mennyiség emelkedését jelzi az előző hónappal összevetve, immár kilencedik hónapja. A mostani érték átlag feletti, 1995 óta nem volt magasabb az index értéke szeptemberben.


Az új rendelések indexe dinamikusan növekedett, és 50,0 pont felett maradva jelzi, hogy az új rendelések állománya ismét magasabb lett az előző hónaphoz viszonyítva. A mostani érték a harmadik legmagasabb szeptemberi 1995 óta, felülmúlva az 1995 óta mért hosszú távú átlagot, valamint az elmúlt három év átlagát is.


A szeptemberi szállítási átfutási idő hosszabb lett augusztushoz képest, de az ütem enyhének mondható, az érték még mindig 50,0 ponthoz közeli. A korábbi szeptemberi értékeket nézve az idei a tizedik legmagasabb érték. Az index értéke szinte folyamatosan 50,0 pont alatt volt az elmúlt hat évben, legutóbb épp idén júliusban haladta meg az 50,0 pontot.


A vásárolt készletek első hónapja bővülnek, viszonylag erős ütemben. Az idei szeptemberi indexérték az elmúlt húsz év értékei alapján átlag feletti, és a második legnagyobb szeptemberi. 2015-ben hét hónapban emelkedett a vásárolt készletek szintje, idén pedig eddig négy ilyen hónap volt.


A foglalkoztatottsági index az elmúlt hónaptól eltérően szeptemberben emelkedésre utal, ebben az évben már ötödször. Az index értéke magasabb lett augusztushoz képest, és 50,0 pont fölé kerülve az ötödik legmagasabb szeptemberi 1995 óta.

Az Üzleti Jelentések felmérés további eredményei

•    A beszerzési mennyiség indexe nőtt augusztusi értékéhez képest, és 50,0 pont fölött maradva továbbra is a beszerzési mennyiség emelkedését is jelzi. A mostani érték felülmúlja az elmúlt három év átlagát, és a legmagasabb szeptemberi adat. A beszerzett mennyiség egy hónapig stagnált, mielőtt újból bővülést tapasztaltunk, immár harmadik hónapja.


•    A beszerzési árak esetében az index értéke magasabb lett, és 50,0 pont felett maradva további árnövekedést jelez válaszadóink szerint. Ezzel a beszerzési árak nyolc hónap csökkenés után a szezonális kiigazításnak köszönhetően ötödik hónapja lesznek magasabbak. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a hatodik legkisebb szeptemberi.


•    A késztermékkészletek szintje szeptemberben magasabb lett az előző hónaphoz képest, és az indexérték erősebben növekedett, felülmúlva az 50,0 pontot. A korábbi szeptemberi értékeket nézve az idei átlag felettinek mondható, és a legnagyobb 1995 óta. 2015-ben öt alkalommal jelzett bővülést az index, idén egyelőre négy ilyen hónap volt.


•    A külpiaci mutatók közül az importindex értéke nőtt augusztushoz képest, és továbbra is 50,0 pont felett maradt. Ennek köszönhetően már kilencedszer jelzi az import mennyiségének növekedését az előző hónaphoz képest. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében is hasonló folyamatról beszélhetünk. Az index értéke ez esetben emelkedett az előző hónaphoz képest, és 50,0 pont fölött maradva jelzi az export mennyiségének erősebb ütemű bővülését. Az elmúlt egy év 2015 július kivételével növekedést hozott, a legújabb trend már tizennégy hónapja tart.


•    Ebben a hónapban acélanyagok, cukor, lemezacél és vas kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Hiány volt bizonyos alkatrészek és ragasztóanyag esetében. Jelentősebb árcsökkenésről liszt kapcsán számoltak be a válaszadóink.

 

 

MLBKT