Tanulmányterv készítésére keres tervezőt a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) – derül ki az uniós közbeszerzési értesítőből. A feladat a 14-es számú főútnak – amely jelenleg a megyeközpontot északi irányban köti össze Szlovákiával – a Győr keleti elkerülő és az országhatár közötti szakasz fejlesztésének előkészítéséhez szükséges tanulmányterv, környezeti hatástanulmány elkészítése, valamint a környezetvédelmi engedély megszerzése.

A tervező a teljes szakaszon megvizsgálja a meglévő, kétszer egy sávos 14-es főút fejlesztésének a lehetőségét, egy esetleges új nyomvonal kialakítását, ideértve a meglévő Duna-híd bővítésének, illetve új Duna-híd építésének lehetőségét is.

A Győrt keleti irányban tehermentesítő 813-as számú út több szakaszban épült az elmúlt években. Az út hasonló feladatot lát el, mint a fővárosi M0-s: az M1-es autópályától indulva elhalad a város jelentős ipari parkjai, többek közt a Rába és az Audi gyártelepei mellett, keresztezi az 1-es főutat, a Mosoni-Dunát – ezt a műtárgyat az odavezető utakkal várhatóan idén tavasszal vagy nyáron adják át a forgalomnak –, majd egy 5,2 kilométeres szakasszal éri el a 14-est. Az útvonal célja, hogy a Szlovákia és az ipari üzemek között mozgó jelentős áruforgalmat elvezesse a nagyváros lakott területeiről.

A projekt keretén belül egy 395 méteres híd épült a Mosoni-Duna és a kapcsolódó szakaszok felett, Győrszentiván kertváros és Győr-Bácsa között. A 180 méter hosszú mederhíd fémszerkezete a parti részen készült. A műtárgyat, a hálós elrendezésű kábelekkel függesztett, acél pályaszerkezetű kosárfüles ívhidat tavaly októberben tolták a helyére.

A fejlesztés a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából a NIF Zrt. beruházásában valósul meg, magyar költségvetési forrás felhasználásával. A Győrt elkerülő érintett szakasz kivitelezését az SHS Konzorcium végzi, a kivitelezés nettó összege 14,85 milliárd forint.


Magyar Idők