•    A korábbi áprilisokkal összevetve az idei érték alulmúlja a hosszú távú áprilisi átlagot (52,5), és nem éri el az elmúlt három év átlagát (55,5).

•    A felmérésben vizsgált részindexek jellemzően enyhén emelkedtek márciushoz képest, ennek mértéke egy esetben sem érte el a 10 százalékpontot.

•    A foglalkoztatottságindex értéke 50,0 pont alatt maradt ebben a hónapban, harmadik alkalommal egy hónap bővülés után. Ezt a szűkülést megelőzően utoljára 2019 decemberben volt 50,0 pont alatt az index, ami az elmúlt fél évben folyamatosan 50,0 pont körül ingadozott.

A Beszerzési Menedzser Index áprilisban

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított áprilisi értéke: 33,6. Ez alapján a válaszadók az előző hónaphoz képest továbbra is kedvezőtlen folyamatokról számoltak be. Februárban már néhány válaszadónál érződött a koronavírus-járvány hatása, ami márciusban kibontakozott, és áprilisban erőteljesen meghatározta a mindennapokat. A BMI üteme még mindig nagyon erős szűkülést mutat, és bőven 50,0 pont alatt maradt. A 2020 április havi index nagyobb ugyan a márciusi (28,5) értéknél, de így is  a valaha volt legalacsonyabb áprilisi érték. A korábbi legalacsonyabb áprilisi értéket 2009-ben mértük a pénzügyi válsággal kapcsolatban (40,0). Április összességében nagyon enyhén átlag alatti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,6; az áprilisoké 52,5). Az elmúlt három évben az áprilisi átlag ennél magasabb volt (55,5), köszönhetően a 2017-es és 2019-es évek gyorsabb ütemének (rendre: 57,3; 55,5). Az idei érték mélyen átlag alatti áprilisi értéknek tekinthető 1995 óta.

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

A termelési mennyiség indexe nőtt márciusi értékéhez képest, de 50,0 pont alatt maradva a termelt mennyiség csökkenését jelzi az előző hónappal összevetve, második alkalommal. A mostani érték mélyen átlag alatti, 1995 óta soha nem volt alacsonyabb az index értéke áprilisban.

Az új rendelések indexe enyhén emelkedett, de 50,0 pont alatt maradva jelzi, hogy az új rendelések állománya alacsonyabb lett az előző hónaphoz viszonyítva. A mostani érték mélyen átlag alattinak tekinthető 1995 óta, eddig soha nem mértünk alacsonyabb áprilisi értékeket.

Az áprilisi szállítási átfutási idő hosszabb lett márciushoz képest, de az ütem gyengébb lett. Az index értéke az elmúlt egy évben majdnem végig 50,0 pont alatt volt. A korábbi áprilisi értékeket nézve az idei a legalacsonyabb érték.

A vásárolt készletek indexe harminchét havi bővülés után harmadik alkalommal szűkül, enyhébb ütemben. Az idei áprilisi indexérték az elmúlt évek értékei alapján átlag alatti, és a második legkisebb áprilisi 2009 után.

A foglalkoztatottsági index az elmúlt hónaphoz hasonlóan áprilisban is csökkenésre utal, harmadik alkalommal egy havi bővülés után. Az index értéke nagyobb lett márciushoz képest, és átlag alatti értéknek tekinthető, valamint a második legalacsonyabb áprilisinak (2009 után).

Az Üzleti Jelentések felmérés további eredményei

•    A beszerzési mennyiség indexe enyhén nőtt márciusi értékéhez képest, de 50,0 pont alatt maradt harmadik alkalommal negyvenkilenc hónap bővülés után, és a szűkülés üteme nagyon erős. A mostani érték alulmúlja az elmúlt három év átlagát, és a legalacsonyabb áprilisi adat.

•    A beszerzési árak esetében az index értéke alacsonyabb lett, de 50,0 pont felett maradva további árnövekedést jelez válaszadóink szerint. Ezzel a beszerzési árak nyolc hónap csökkenés után a szezonális kiigazításnak köszönhetően negyvennyolcadik hónapja lesznek magasabbak. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a tizenharmadik legnagyobb áprilisi.

•    A késztermékkészletek szintje áprilisban alacsonyabb lett az előző hónaphoz képest, de ennek üteme gyengébb, mint márciusban volt. A korábbi áprilisi értékeket nézve az idei átlag alattinak tekinthető, és a hatodik legkisebb 1995 óta. 2017-ben kilenc bővülő hónapot mértünk, 2018-ban hatot, 2019-ben pedig tizenegyet.

•    A külpiaci mutatók közül az importindex értéke nőtt márciushoz képest, de jelentősen 50,0 pont alatt maradt. A szezonális kiigazításnak köszönhetően az index öt hónapja jelezte az import mennyiségének növekedését egy havi szűkülést követően, ennek lett most vége második hónapja. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében hasonló folyamatról beszélhetünk. Az index értéke ez esetben is nőtt az előző hónaphoz képest, de jelentősen 50,0 pont alatt maradva jelzi az export mennyiségének szűkülését második hónapja. Az elmúlt öt év 2014 december, 2015 július és 2019 október kivételével növekedést hozott.

•    Ebben a hónapban festék, gyümölcsök, liszt és tojás kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Hiány volt csőből, élesztőből, gumi alkatrészből, kínai alapanyagokból, kondenzátorból, olasz importtermékekből,  passzív elektronikai alkatrészekből és szűrőből. Jelentősebb árcsökkenésről acél és élőállat esetében számoltak be a válaszadóink.

 

MLBKT