•    A korábbi februárokkal összevetve az idei érték felülmúlja a hosszú távú februári átlagot (52,9), és az elmúlt három év átlagát (52,3).

•    A felmérésben vizsgált részindexek nagyobb része nőtt januárhoz képest. A változások mértéke egy esetben sem érte el az 5 százalékpontot.

•    A foglalkoztatottságindex értéke 50,0 pont fölött maradt ebben a hónapban, ötödik alkalommal egy hónap változatlanság után. Az elmúlt időszakban alapvetően 50,0 pont körül mozgott az index.

A Beszerzési Menedzser Index februárban

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított februári értéke: 53,2. A válaszadók az előző hónaphoz képest tizenegyedik hónapja kedvezőbb folyamatokról számoltak be. Az enyhe növekedést jelző januári érték után az index értéke javult, és továbbra is bővülést jelez. Általában elmondható, hogy a részindexek a januárban mért értékeikhez képest kis mértékben és – egy kivétellel – pozitív irányban változtak. Ennek megfelelően a BMI-t alkotó részindexek is kedvező képet mutatnak összességében: az új rendelések mennyisége továbbra is nagyon dinamikusan bővült, és a vásárolt készletek mennyisége indexének üteme is erősebben alakult.  A termelt mennyiség és a foglalkoztatottság alindexeinek bővülő üteme megmaradt. A szállítási átfutási idő értéke ismét nagyon alacsony maradt és az átfutási idők hosszabbodását jelzi számos válaszadónál, és az üteme némileg erősödött. A 2022 február havi index nagyobb a januári (50,9) értéknél, és a tizenharmadik legmagasabb februári érték. Február összességében átlag feletti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,4; a februároké 52,9). Az elmúlt három évben a februári átlag ennél alacsonyabb volt (52,3).

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

A termelési mennyiség indexe nőtt januári értékéhez képest, és 50,0 pont fölött maradva a termelt mennyiség növekedését jelzi tizenkettedik alkalommal. 1995 óta tizenkétszer volt magasabb az index értéke februárban.

Az új rendelések indexe nőtt, és 50,0 pont fölött maradva továbbra is jelzi, hogy az új rendelések állománya magasabb lett az előző hónaphoz viszonyítva. A mostani értéknél 1995 óta kétszer mértünk magasabb februári értéket (2000-ben és 2017-ben).

A februári szállítási átfutási idő hosszabb lett januárhoz képest, és az ütem némileg nőtt. Az index értéke 2020-ban és 2021-ben is szinte végig 50,0 pont alatt volt. Az eddigi februári értékeket nézve az idei a legalacsonyabb 1995 óta.

A vásárolt készletek indexe nőtt, és 50,0 pont felett maradva egy havi szűkülés után tizedik alkalommal bővül, a januárinál erősebb ütemben. Az idei indexérték a legnagyobb februári 1995 óta.

A foglalkoztatottsági index februárban is növekedésre utal, ötödik alkalommal egy havi változatlanság után. Az index értéke nagyobb lett januárhoz képest, és átlag feletti értéknek tekinthető, valamint a hatodik legnagyobb februárinak.

Az Üzleti Jelentések felmérés további eredményei

•    A beszerzési mennyiség indexe nőtt januári értékéhez képest, és 50,0 pont fölött van tizenegyedik alkalommal két hónap szűkülés után. A bővülés üteme enyhe maradt. A mostani érték felülmúlja az elmúlt három év átlagát, és a kilencedik legmagasabb februári adat.

•    A beszerzési árak esetében az index értéke magasabb lett, és 50,0 pont felett maradva további nagyon erős árnövekedést jelez válaszadóink szerint. Ezzel a beszerzési árak egy hónap csökkenés után a szezonális kiigazításnak köszönhetően tizenkilencedik hónapja lesznek magasabbak. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a legnagyobb februári.

•    A késztermékkészletek indexe februárban magasabb lett az előző hónaphoz képest, és enyhe bővülésre utal. A korábbi februári értékeket nézve az idei átlag felettinek tekinthető, és a kilencedik legmagasabb februári 1995 óta. 2018-ban hat bővülő hónapot mértünk, 2019-ben tizenegyet, 2020-ban ismét hatot, 2021-ben pedig tizet.

•    A külpiaci mutatók közül az importindex értéke nőtt januárhoz képest, és 50,0 pont fölött maradt. A szezonális kiigazításnak köszönhetően az index egy hónapja jelezte az import mennyiségének csökkenését egy havi bővülést követően, ennek lett most vége tizedik hónapja. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében hasonló folyamatról beszélhetünk. Az index értéke ez esetben is nőtt az előző hónaphoz képest, és 50,0 pont fölé kerülve jelzi az export mennyiségének bővülését első hónapja. Az elmúlt év egy alkalommal hozott csökkenést.

•    Ebben a hónapban acél, egész nyúl, máj, műanyag, papír és sárgaréz kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Hiány volt acélból, alapanyagból, alumíniumból, chipből, címkéből, csomagolóanyagból, fémből, fóliából, kartonból, kiszerelési anyagból, konténerből, kötőelemből, lemezből, lisztből, margarinból, műanyagból papírból, polietilénből, ragasztóanyagból, speciális elektronikai eszközökből, tömítőből és vasból. Jelentősebb árcsökkenésről nem számoltak be a válaszadóink.

 

MLBKT