- A korábbi júliusokkal összevetve az idei érték felülmúlja a hosszú távú júliusi átlagot (52,6), és meghaladja az elmúlt három év átlagát (51,0).

- A felmérésben vizsgált részindexek fele növekedett júniushoz képest, ennek mértéke egy esetben érte el az 5 százalékpontot.

- A foglalkoztatottságindex értéke 50,0 pont fölött maradt ebben a hónapban, harmadik alkalommal egy hónap szűkülés után. Ezt megelőzően 2020 februárja és júliusa között volt végig 50,0 pont alatt az index, az azt követő időszakban pedig 50,0 pont körül ingadozott.

A Beszerzési Menedzser Index júliusban

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított júliusi értéke: 55,6. Ez alapján a válaszadók az előző hónaphoz képest negyedik hónapja kedvezőbb folyamatokról számoltak be, két hónapos szűkülő trendet megszakítva. A bővülés üteme erősebb lett, és a BMI-t alkotó részindexek összességében kedvező képet mutatnak: az új rendelések mennyisége és a termelési mennyiség továbbra is dinamikusan bővült, a vásárolt készletek mennyisége szinte megtartotta múlt havi erős növekedési ütemét, és a foglalkoztatottság alindexe is csak minimálisan vesztett bővülő üteméből. A szállítási átfutási idő értéke – újabb csökkenés mellett - továbbra is rendkívül alacsony értéken maradt és az átfutási idők hosszabbodását jelzi számos válaszadónál, utalva a globális ellátási láncok működésében érzékelhető problémákra. A 2021 július havi index nagyobb a júniusi (55,0) értéknél, és a második legmagasabb júliusi érték. Július összességében átlag feletti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,4; a júliusoké 52,6). Az elmúlt három évben a júliusi átlag ennél alacsonyabb volt (51,0). Az idei érték így átlag feletti júliusi értéknek tekinthető 1995 óta.

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

A termelési mennyiség indexe minimálisan csökkent júniusi értékéhez képest, de 50,0 pont fölött maradva a termelt mennyiség növekedését jelzi ötödik alkalommal. A mostani érték átlag feletti, 1995 óta egyszer volt magasabb az index értéke júliusban.

Az új rendelések indexe növekedett, és 50,0 pont fölött maradva jelzi, hogy az új rendelések állománya magasabb lett az előző hónaphoz viszonyítva. A mostani érték átlag felettinek tekinthető 1995 óta, eddig egyszer sem mértünk magasabb júliusi értéket.

A júliusi szállítási átfutási idő hosszabb lett júniushoz képest, és az ütem ismét erősödött. Az index értéke 2020-ban is majdnem végig erősen 50,0 pont alatt volt. A korábbi júliusi értékeket nézve az idei a legalacsonyabb.

A vásárolt készletek indexe egy havi szűkülés után harmadik alkalommal bővül, a júniusinál alig gyengébben. Az idei júliusi indexérték a legnagyobb júliusi 1995 óta.

- A beszerzési mennyiség indexe minimálisan csökkent júniusi értékéhez képest, de 50,0 pont fölött van negyedik alkalommal két hónap szűkülés után. A bővülés üteme továbbra is erős. A mostani érték felülmúlja az elmúlt három év átlagát, és a második legmagasabb júliusi adat.

- A beszerzési árak esetében az index értéke még magasabb lett, és 50,0 pont felett maradva további nagyon erős árnövekedést jelez válaszadóink szerint. Ezzel a beszerzési árak egy hónap csökkenés után a szezonális kiigazításnak köszönhetően tizenkettedik hónapja lesznek magasabbak. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a legnagyobb júliusi.

- A késztermékkészletek indexe júliusban alacsonyabb lett az előző hónaphoz képest, de bővülésre utal, aminek üteme továbbra is elég dinamikus. A korábbi júliusi értékeket nézve az idei átlag felettinek tekinthető, és a legnagyobb júliusi 1995 óta. 2017-ben kilenc bővülő hónapot mértünk, 2018-ban hatot, 2019-ben tizenegyet, 2020-ban pedig hatot.

- A külpiaci mutatók közül az importindex értéke nőtt júniushoz képest, és 50,0 pont fölött maradt. A szezonális kiigazításnak köszönhetően az index egy hónapja jelezte az import mennyiségének csökkenését egy havi bővülést követően, ennek lett most vége harmadik hónapja. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében hasonló folyamatról beszélhetünk. Az index értéke ez esetben is növekedett az előző hónaphoz képest, és 50,0 pont fölött maradva jelzi az export mennyiségének bővülését ötödik hónapja. Az elmúlt év hét alkalommal is csökkenést hozott.

- Ebben a hónapban acél, baromfi termékek, csavar, csirkerészek, cső, fa, fém, kacsamell, lemez, nyúl, nyúlmáj, pulykamell, pulykanyak, sárgaréz, üveg, vas és zárszelvény kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Hiány volt acélból, alumíniumból, centrifugacsőből, fa alapanyagból, fali lámpából, fémből, fóliából, gumiból, hengerből, kartonból, kábelből, laboratóriumi kellékekből, lemezből, mézből, műanyag áruból, műanyag alkatrészből, papírból, ragasztóból, ragasztó-alapanyagból, speciális elektronikai eszközből, szorítóhüvelyből, vasból és vezetékből. Jelentősebb árcsökkenésről nem számoltak be a válaszadóink.

A foglalkoztatottsági index az elmúlt hónaphoz hasonlóan júliusban is növekedésre utal, harmadik alkalommal egy havi szűkülés után. Az index értéke minimálisan kisebb lett júniushoz képest, és átlag feletti értéknek tekinthető, valamint a hetedik legnagyobb júliusinak.

(Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Tárasaság)