•    A korábbi novemberekkel összevetve az idei érték alulmúlja a hosszú távú novemberi átlagot (52,4), és nem éri el az elmúlt három év átlagát (56,2).
•    A felmérésben vizsgált részindexek többsége nőtt októberhez képest, de a változások mértéke egy esetben haladta meg a 4 százalékpontot.
•    A foglalkoztatottságindex értéke 50,0 pont fölé került ebben a hónapban, első alkalommal egy hónap szűkülés után. Ezt a szűkülést megelőzően utoljára 2019 április-májusában volt 50,0 pont alatt az index, amit négy hónapos bővülő trend követett.

A Beszerzési Menedzser Index novemberben

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított novemberi értéke: 53,0. Ez alapján a válaszadók az előző hónaphoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számoltak be. A tavalyi évben a trend végig kedvező képet mutatott, és ez még folytatódik 2019-ben is. Az ütem azonban továbbra is enyhe maradt, az elmúlt három évben nyolc alacsonyabb érték volt, de ebből öt idén (2019. március és július-október). A 2019 november havi index nagyobb az októberi (52,0) értéknél, és a tizenkettedik legmagasabb novemberi érték. November összességében átlag alatti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,6; a novembereké 52,4). Az elmúlt három évben a novemberi átlag ennél magasabb volt (56,2), köszönhetően a 2016-2017-es évek gyorsabb ütemének (rendre: 56,7; 58,6), az idei érték összességében így átlag alatti novemberi értéknek tekinthető 1995 óta.

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

A termelési mennyiség indexe csökkent októberi értékéhez képest, de 50,0 pont felett maradva a termelt mennyiség emelkedését jelzi az előző hónappal összevetve, immár ötvenegyedik alkalommal. A mostani érték átlag feletti, 1995 óta tizenkétszer volt magasabb az index értéke novemberben.

Az új rendelések indexe némileg gyengült, de 50,0 pont felett maradva jelzi, hogy az új rendelések állománya ismét magasabb lett az előző hónaphoz viszonyítva. A mostani érték átlag felettinek tekinthető 1995 óta, eddig tíz alkalommal mértünk magasabb novemberi értékeket.

A novemberi szállítási átfutási idő hosszabb lett októberhez képest, de az ütem gyengült. Az index értéke az elmúlt egy évben végig 50,0 pont alatt volt. A korábbi novemberi értékeket nézve az idei a harmadik legalacsonyabb érték.

A vásárolt készletek negyedik alkalommal bővülnek egy hónap szűkülés után, enyhe ütemben. Az idei novemberi indexérték az elmúlt évek értékei alapján átlag feletti, és a kilencedik legnagyobb novemberi. 2018-ban összesen tizenegy hónap alkalommal jelzett növekedést az index.

A foglalkoztatottsági index az elmúlt hónaptól eltérően novemberben növekedésre utal, első alkalommal egy havi szűkülés után. Az index értéke nagyobb lett októberhez képest, és átlag feletti értéknek tekinthető, a hatodik legmagasabb novemberinek.

Az Üzleti Jelentések felmérés további eredményei

•    A beszerzési mennyiség indexe növekedett októberi értékéhez képest, és 50,0 pont fölött maradva továbbra is a beszerzési mennyiség emelkedését jelzi. A mostani érték alulmúlja az elmúlt három év átlagát, és a tizenkettedik legmagasabb novemberi adat. A beszerzett mennyiség egy hónapig szűkült, mielőtt újból bővülést tapasztaltunk, immár negyvenhetedik hónapja.

•    A beszerzési árak esetében az index értéke magasabb lett, és 50,0 pont felett maradva további árnövekedést jelez válaszadóink szerint. Ezzel a beszerzési árak nyolc hónap csökkenés után a szezonális kiigazításnak köszönhetően negyvenharmadik hónapja lesznek magasabbak. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a kilencedik legkisebb novemberi.

•    A késztermékkészletek szintje novemberben magasabb lett az előző hónaphoz képest, de ennek üteme továbbra sem túl erős. Ennek ellenére a korábbi novemberi értékeket nézve az idei átlag felettinek tekinthető, és a hetedik legnagyobb 1995 óta. 2016-ban öt alkalommal jelzett bővülést az index, míg 2017-ben kilenc bővülő hónapot mértünk, 2018-ban pedig hatot.

•    A külpiaci mutatók közül az importindex értéke növekedett októberhez képest, és 50,0 pont fölött maradt. A szezonális kiigazításnak köszönhetően az index negyven hónapig jelezte az import mennyiségének növekedését az egy havi szűkülést megelőzően. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében eltérő folyamatról beszélhetünk. Az index értéke ez esetben ugyan nőtt az előző hónaphoz képest, de 50,0 pont alatt maradva jelzi az export mennyiségének gyenge ütemű szűkülését második hónapja. Az elmúlt négy és fél év 2014 december és 2015 július kivételével növekedést hozott.

•    Ebben a hónapban csirkemell, csirkerészek, fűszerek, gyümölcsök, szárított zöldségek és tojás kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Hiány volt kondenzátorokból, passzív elektronikai eszközökből, speciális eszközökből és vérporból. Jelentősebb árcsökkenésről ellenállások és forgácslap esetében számoltak be a válaszadóink.

 


MLBKT