A tavaly ősszel indított felmérés során világszerte több mint 500 kereskedelmi ingatlanszakembert kérdezett meg a CBRE, a világ vezető ingatlantanácsadó cége. A válaszadók több mint kétharmada szerint vállalatuk 2022-ben nagyobb hangsúlyt fektetett az ESG-re, ingatlanjaik tekintetében pedig az energiafogyasztás és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése vált az elsődleges céljukká.
 
A környezettudatosság vonzóbbá teszi az épületeket is
 
A megkérdezettek 58 százaléka nyilatkozta, hogy a növekvő energiaköltségek és az egyre szigorodó kormányzati szabályozások miatt hajlandó felárat is fizetni olyan funkciókért, mint például a helyben történő megújuló energiatermelés. Az energiafogyasztás és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése érdekében alkalmazható intelligens szabályozó rendszerek megléte 53 százalékuk számára teszi vonzóbbá az ingatlant. A megkérdezettek 84 százaléka mondta, hogy kifejezetten keresi az energiafelhasználást csökkentő funkciókat, míg majdnem fele vagy árengedményt kér, vagy eláll az üzletkötéstől, ha egy épületben ezek hiányoznak.
 
A zöld épületek minősítése is egyre fontosabbá válik a piacon: a válaszadók 45 százaléka fizetne felárat egy tanúsítvánnyal rendelkező épület bérléséért vagy vásárlásáért, egyharmaduk pedig vagy árengedményt kérne, vagy egyenesen elutasítana egy olyan épületet, amely nem rendelkezik tanúsítvánnyal.

„Ügyfeleink véleménye meglehetősen egyértelmű ebben a témában” – mondta Matt Werner, a CBRE ügyfélszolgálatának globális elnöke. „A kibocsátás csökkentése elsődleges szempont számukra, és többségük felismerte azt is, hogy az ESG célok az ingatlanokkal kapcsolatos döntéshozatal valamennyi aspektusára hatással vannak. Függetlenül attól, hogy az ESG a munkavállalók egészségét és jólétét javító terek biztosítását, az épületek üzemeltetéséhez szükséges erőforrás-felhasználás csökkentését vagy a megújuló energiaforrásokba történő beruházást jelenti a vállalat számára, arra számítunk, hogy a legkeresettebb ingatlanok segíteni fogják a vállalatokat a kitűzött környezetvédelmi és társadalmi céljaik elérésében."
 
Egyre fontosabbak a munkavállalói igények
 
A munkavállalók egyre kevésbé preferálják a hosszú ingázást, amely újabb megoldandó probléma elé állítja a vállalatokat. A válaszadók 82 százaléka számára az épületek értékét legnagyobb mértékben a tömegközlekedéshez való kényelmes hozzáférés növeli, mivel a rövidebb ingázás a munkavállalók számára jobb közérzetet biztosít.
 
A vállalatok emellett egyre nagyobb jelentőséget tulajdonítanak annak is, hogy az épületek alkalmasak legyenek az ott dolgozók mentális és fizikai egészségének támogatására. A válaszadók 66 százaléka szerint azok az épületek, amelyek könnyebben megközelíthetőek gyalog vagy kerékpárral vonzóbbak azoknál, amelyeket csak autóval lehet elérni. A megkérdezettek 58 százaléka szívesebben választaná a munkavállalók igényeit kielégítő, inkluzív kialakítással rendelkező épületeket, mint azokat, amelyekben ezek a jellemzők hiányoznak.

Más tényezők is befolyásolják a döntést
 
Bár a kormányzati szabályozás és a magasabb energiaárak is fontos külső tényezők, a válaszadók 63 százaléka szerint az ESG-törekvések fő mozgatórugói továbbra is a vállalati értékek. Az egyre gyakoribbá váló természeti katasztrófák miatt a válaszadók 75 százaléka gondolja úgy, hogy az épület időjárási hatásokkal szembeni ellenálló képessége is befolyásolja döntésüket.
 
A felmérés az Egyesült Államokban, az ázsiai és csendes-óceáni térségben, az Egyesült Királyságban és Európában (az Egyesült Királyság kivételével) a kereskedelmi ingatlanok főbb kategóriáiban tevékenykedő befektetők és bérlők véleményét tartalmazza. A felmérésben résztvevők közül sokan több régióban is rendelkeznek irodával, a válaszadók legnagyobb hányada az Egyesült Királyságban és Európában, illetve az Egyesült Államokban. A felmérés többnyire kisebb regionális különbségeket talált azokban az ESG-kezdeményezésekben, amelyekre a vállalatok fókuszálnak, az ESG-célok elérésének motivációiban és az ezek megvalósítása során felmerülő kihívásokban.

„A felmérés a közép-kelet-európai régióra és magyarországi kereskedelmi ingatlanok működésére tekintettel is sok tanulsággal szolgál, hiszen a legnagyobb kihívások itthon is ugyanúgy érvényesek.  Minőségi adatok és az ebből fakadó előnyökkel kapcsolatos egyértelmű információk hiánya jelenti a legnagyobb kihívást az ESG-célok megvalósítása során. Tudatos hozzáállással, a meglévő rendszerek optimalizálásával és a megfelelő vállalatirányítási célokkal nagy lépést tehetünk az ESG-stratégia előmozdítására” – mondta Horváth Áron, a CBRE fenntarthatóságért felelős igazgatója.

 

CBRE