Ez idő alatt megduplázta térségbeli portfólióját, amely így majdnem 2,5 millió négyzetméternyi ingatlaneszközt foglal magába Lengyelországban, Csehországban, Szlovákiában és Magyarországon. A társaság új vállalkozások alapítása révén tervezi megerősíteni helyét a vezető logisztikaiingatlan-befektetők, -fejlesztők és -kezelők között.

A GLP közép-kelet-európai ingatlanportfólióját 64 épület alkotja. Ezekben vezető e-kereskedelmi, FMCG, logisztikai és autóipari vállalatok tevékenykednek, amelyek a legmagasabb funkcionális, műszaki és fenntarthatósági színvonalat képviselő létesítményekre tartanak igényt. Szintén kitűnnek a régió fővárosaihoz és más nagyvárosaihoz, valamint ipari központjaihoz közeli elhelyezkedésükkel.

Valamennyi új GLP központ 12 méteres belmagassággal, valamint számos, a közüzemi költségeket csökkentő megoldással épül, beleértve az okosmérési rendszereket és a napelemek telepítésére alkalmas tetőt.

A vállalat digitalizált eljárást követ a logisztikai ingatlanok tervezése, kivitelezése és kezelése során. Az úgynevezett digitális iker létrehozásával az épület teljes életciklusa könnyebben optimalizálható az idő, a költségek és a használati kényelem tekintetében. A digitális épületmodell egyszerű hozzáférést tesz lehetővé a létesítmény teljes dokumentációjához, ami segít feltárni és kijavítani az esetleges hibákat, javítja a garanciális ügyintézést és minimalizálja a közüzemi fogyasztást.

A GLP közép-kelet-európai portfóliója csaknem 100 százalékos bérbeadottsággal működik. A vállalat figyelemmel kíséri és megvalósítja azokat a fejlesztési lehetőségeket, amelyek a minőségi logisztikai ingatlanok iránti stabil kereslettel párosulnak. Tervei között meglévő parkok bővítése és magas minőségi színvonalú új fejlesztések megvalósítása egyaránt szerepel Budapest, Pozsony, Wrocław és Katowice közelében.

„Folyamatos érdeklődést tapasztalunk az épületeink iránt, ami a régióban mintegy 125 partneri kapcsolatban ölt testet, közöttük a növekvő e-kereskedelmi szektor legnagyobb szereplőivel. A modern logisztikai és könnyűipari tevékenységet kiszolgáló korszerű ingatlanok iránt stabil az igény, amit az ellátási láncoknak a világjárvány és az Ukrajnában dúló háború miatti átalakulása hajt. Noha minden egyes országban eltérő kihívásokkal szembesülünk a piacok méretét és felszívóképességét, valamint a hozzáférhető fejlesztési területeket illetően, a növekedési lehetőség általában mindenhol megvan” – mondta Błażej Ciesielczak, a GLP közép-kelet-európai regionális igazgatója.

Lengyelországban, Csehországban, Szlovákiában és Magyarországon a GLP potenciálisan további egymillió négyzetméternyi, kivételes energiahatékonysági mutatókkal, valamint nemzetközi fenntarthatósági tanúsítványokkal rendelkező ingatlant fejleszthet. A következő beruházások állnak megvalósítás előtt:

•    Sziget II Logisztikai Központ – 110.000 négyzetméternyi magas színvonalú, energiahatékony logisztikai létesítmény közvetlenül Budapest mellett, egy kiskereskedelmi park és a már megépült, jóval a befejezése előtt megtelt Sziget I logisztikai park szomszédságában.

•    Pozsonyi Üzleti Övezet – több mint 130.000 négyzetméter a pozsonyi repülőtér mellett. Az élvonalbeli fejlesztés a térkialakítási koncepció kiemelkedő példája lesz, ötvözve a csúcstechnológiás raktárakat az e-kereskedelmi bemutatótermekkel, a kiskereskedelmi egységekkel és a nyilvánosság számára is nyitott zöld területekkel. Így lép a következő szintre mindaz, amit logisztikai projektnek nevezünk.

•    GLP Wrocław V – az egyik legnagyobb (300.000 négyzetméteres) wrocławi logisztikai projekt bővítése. Mindhárom meglévő épület egészét vezető e-kereskedelmi szereplők bérlik, és már a következő, negyedik csarnok iránt is fokozódik az érdeklődés a piacon. Egy gyorsforgalmi út és egy autópálya közötti elhelyezkedésével a Wrocław V Délnyugat-Lengyelország e-kereskedelmi logisztikai csomópontjává válik.

•    GLP Lędziny II – a GLP Lędziny Park sikere és a helyi hatóságokkal való kiváló együttműködés nyomán újabb 200.000 négyzetméterrel bővíti a GLP a Lengyelország legfőbb ipari térségében lévő parkját. A projekt részeként a szomszédos lakóövezettől kényelmes távolságot biztosító nyilvános zöld terület, valamint a bérlők és a helyi lakosok által egyaránt használható közúti infrastruktúra is létesül.

„Az egyik legfőbb tényező, amely a GLP-t kiemeli a mezőnyből, az az általa megvalósított ingatlanokhoz kapcsolódó hosszú távú perspektíva. Az épületek a szokásosnál hosszabb ideig maradnak a portfóliónkban, és a kezelésükről saját szakembereink gondoskodnak. Ez a szemlélet segít szoros szövetségeket kovácsolni az ügyfeleinkkel, egyszersmind különös jelentőséget nyer az épületek minősége a fejlesztési és a napi üzemeltetési szakaszban. A GLP számos, az ingatlanos operációt kiegészítő szolgáltatás- illetve termékvonalat is kínál, többek között robotikai fejlesztéseket, illetve megújuló energetikai megoldásokat, amelyek már most is elterjedtek, és a következőkben még inkább megszokottak lesznek a létesítményeinkben” – mondta Marek Jandous, a GLP közép-kelet-európai befektetési és eszközkezelési igazgatója.

 

GLP