-    Igazgató úr, pontosan mivel foglalkozik a DBH Investment, illetve a DBH Group, és hogyan kapcsolódnak egymáshoz?
-    A húsz éves nemzetközi múlttal rendelkező DBH Group több ezer hazai és külföldi kis- és közepes vállalkozásnak nyújt üzleti tanácsadói és befektetői szolgáltatásokat. Portfóliónk rugalmasan skálázható, így a vállalkozások egyedi igényeihez igazodva alakítható és fejleszthető.  A DBH Group fizikai infrastruktúrát (szolgáltatott irodák és szolgáltatott ipari létesítmények), erre épülő üzleti szolgáltatásokat (pénzügyi és informatikai szolgáltatások, projektmenedzsment és startup inkubáció), valamint kockázati tőkét biztosít a hazai és nemzetközi kis- és középvállalkozásoknak. A cégcsoport 2008-ban az európai pénzügyi és befektetési piacon szerzett tapasztalatokra alapozva hozta létre a DBH Investment Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt-t. Az 5 milliárd forintos tőkealapból több mint 3 milliárd forint már kihelyezésre került innovatív és startup vállalkozásokba. Az alap befektetései között vannak – többek között – informatikai, egészségipari és más, csúcstechnológiát képviselő vállalkozások is, amelyek regionális vagy globális piaci szereplőkké kívánnak nőni a kapott tőke, és a DBH Group más cégeitől kapott vállalkozás-fejlesztési és tanácsadói szolgáltatások segítségével.


-    Számunkra most a szolgáltatott iroda a legérdekesebb. Mit jelent ez pontosan?
-    A DBH Serviced Office üzletágunk professzionális, személyre szabott megoldásokat kínál tárgyalótermek, szolgáltatott irodák, virtuális vagy készenléti irodák bérbeadásától kezdve az adminisztrációs ügyek lebonyolításán át a rendezvényszervezésig. Ez az üzletág a klasszikus ingatlan bérbeadás és szolgáltatóipar között van, hiszen nem négyzetméter alapon gondolkodunk, hanem munkaállomások, illetve ehhez társuló szolgáltatások bérbeadásáról. Ez egy szolgáltatás-intenzív niche-piac, amelyre egyre komolyabb kereslet mutatkozik Magyarországon is. 


-     Nagyon kényelmes úgy irodát bérelni, hogy a titkárnőtől a fénymásolón át a kávéfőző gépig minden a helyén van, de meglehetősen drága is. Kik engedhetik ezt meg maguknak?
-    Tévedés, hogy ez egy drága megoldás, sőt, kifejezetten költséghatékony modellel dolgozunk. Létezik egy olyan bérlői réteg, amelynek sok esetben, nem hogy 200, de még 100 négyzetméter irodára sincs szüksége, ugyanakkor az ügyfélforgalmuk miatt nem engedhetik meg maguknak, hogy lakásirodában dolgozzanak. Számukra a szolgáltatott iroda az ideális megoldás: kisméretű irodát bérelnek tőlünk rugalmas feltételekkel. És ami a lényeg: nem kell fáradniuk azzal, hogy egy sor, az irodai munkához elengedhetetlen dolgot építsenek ki, hiszen a mi irodáinkban már csak a power gombot kell megnyomniuk. 


-    Mi mindent biztosítanak a bérlőknek?
-    Talán legfontosabb a fix sávszélesség, a stabil internetes és a több munkaállomásra kiépített belső hálózat, és persze az IT- infrastruktúra többi eleme: a megbízható nyomtatási, szkennelési megoldások. Az irodáink magas színvonalon bútorozottak, és emellett a szolgáltatott irodával a humán költségeken is tetemes megtakarítás érhető el: aki már keresett igazán jó asszisztenst, az tudja, hogy az ilyen „kincset”, aki sok esetben a cég arca is a külvilág felé, meg is kell fizetni. Márpedig egy kislétszámú iroda nem biztos, hogy tud adni annyi munkát egy recepciós-titkárnőnek, hogy megérje őt alkalmazni, illetve a cég indulása után könnyedén kigazdálkodják a költségeit. Nálunk a központi, tehát az irodaház reprezentatív aulájában található recepción fogadják a bérlőink hívásait és a személyesen érkező vendégeket is. Visszatérve az előző kérdésére: Összességében egy hatékony, és mindent összevetve olcsóbb, ugyanakkor magasabb színvonalú megoldást kínálunk startupoknak, kis létszámú cégeknek.


-    Visszaigazolta a piac ezt az elképzelést?
-    A budapesti irodáink az Infoparkban, illetve a VII. kerületi Greenpoint7 irodaházban találhatóak, ezek 90% feletti telítettséggel működnek, a debreceni – a régióban versenytárs nélküli – irodánk 100 %-on működik. Bukarestben is jelen vagyunk, az ottani 2000 négyzetméteres létesítményünk is nagyon jó bérbeadottsággal büszkélkedhet. 


-    A Greenpointban berendeztek egy co-working irodát is. Ez mit jelent?
-    Ez még a fent említett kategóriánál is kisebb, most induló cégeknek kitalált szolgáltatás, ahol több kis vállalkozás bérel közösen egy kis irodát, rugalmas feltételekkel. Ez egyfajta inkubátorház, ahol a szárnyaikat próbálgató, sok esetben csak egy-két főből álló cégek úgy kezdhetik el megvalósítani az ötleteiket, hogy közben nem kell lemondaniuk a magas minőségű, „igazi” irodák nyújtotta szolgáltatási környezetről, és nem kell aláírni többéves szerződést sem.


-    Egyes elemzők szerint lassan véget ér az ingatlanpiaci válság, és elkezdődik a fellendülés. Egyetért ezzel?
-    Már a spanyol, görög és olasz piacon is elkezdtek a befektetők vásárolni, és a core – tehát a legnagyobb, legfontosabb - piacok már szinte túlárazottak. Ennek várhatóan lesz egy nálunk is jelentkező, „lecsorgó” hatása. Tehát, ha marad a jelenlegi kedvező likviditási helyzet, akkor a vásárlók megnézik azt is, hogy a másodlagos piacokon milyen lehetőségeik vannak. Az érdeklődést mi is észleltük, de hogy ez a nyitottság melyik negyedévben fordul át konkrét tranzakciókba, azt egyelőre nehéz megmondani. 


-    És a DBH Group tervez akvizíciót?
-    Mi a válság alatt is fejlesztetünk, a Felsőzsolcai Ipari Parkot vittük sikerre. Úgy látjuk, hogy a gondos szelekcióval kiválasztott projekteket még a keményebb gazdasági környezetben is jól fogadja a piac. Továbbra is keressük az akvizíciós lehetőségeket: ha olyan üres vagy alacsony szinten bérbe adott épületet találunk, amelyet a DBH filozófiájának megfelelően fel tudunk újítani és be tudunk rendezni, akkor van olyan tőkehátterünk, hogy bele tudunk vágni egy újabb projektbe. 

 

Irodakereso.info