Ugyanakkor a Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj az előszobája a FIABCI Nemzetközi Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázatának. Gönczi László, a FIABCI Magyar Tagozatának elnöke, egyben a FIABCI Prix d’Excellence Bizottság alelnöke minden érintettet arra bíztat, minél előbb nevezzen a szeptemberben záruló nemzeti fordulóra, hogy aztán jövőre ismét elhozhassuk a nemzetközi FIABCI World Prix d’Excellence díjak valamelyikét, ami az elmúlt 22 évben többször is előfordult: 28 (!) első és 38 második nemzetközi díjat hoztak haza eddig a Magyarországon működő fejlesztők.

 A Párizsi székhelyű Nemzetközi Ingatlan Szövetség,  a FIABCI 1992 óta rendezi meg a FIABCI World Prix d`Excellence pályázatot a World Street Journal támogatásával. A FIABCI Magyar Tagozata 1997-ben többek között azzal a céllal indította el a Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíjat, hogy elősegítse a magyarországi ingatlanfejlesztők részvételét a nemzetközi pályázaton.

Miért érdemes elindulni a Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj pályázaton?

„A cél a kezdetek óta változatlan: kiváló fejlesztések történtek Magyarországon és ezt szeretnénk megmutatni a világnak. Kiemelkedően jól teljesítünk a műemlékek megőrzése, új funkciójú hasznosításuk terén, de az új épületek építészeti, műszaki megoldásai és a kivitelezés színvonala és az utóbbi időben a környezettudatosság is elismerésre méltó. Mindenkit arra bíztatok, hogy jelezze indulási szándékát szeptember 17-ig. A végleges pályamunkákat szeptember 24-ig kell leadni. Szívesen segítünk a pályázati anyag összeállításában. Nem titkolom, nekem szívügyem az ingatlanfejlesztés, illetve ezen keresztül az országimázs javítása.” – nyilatkozta portálunknak Gönczi László elnök úr. És hogy mennyire igaz, hogy világszinten is a legjobbak között vagyunk, mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a FIABCI nemzetközi statisztikái szerint Magyarország első Európában, és ott van a négy legeredményesebb induló ország között Malajzia, Szingapúr és Tajvan társaságában.

Ki nevezhet?

Minden olyan projekt/épület/ingatlanfejlesztés, amelyet 2015. január 1. és 2020. december 31-e között adtak át. „A járványhelyzet most éppen javul, de tagadhatatlan, hogy az építőiparban és az ingatlanberuházások terén komoly feszültségek érezhetőek: áremelkedés, komoly munkaerőhiány is veszélyezteti a sikerességet és a rentabilitást. Ám ennek ellenére az áprilisban elkezdett szervező munka eredményes: egy héttel a jelentkezési határidő előtt úgy látom, hogy 25, szerencsés esetben akár 30 jelentkezőnk is lehet. Nagyon szeretném, ha az irodaház kategóriában nevezettek száma nőne, hiszen nem kell szakembernek lenni ahhoz, hogy lássuk, ezen a területen is születtek világszínvonalú alkotások.” – mondja az elnök, hozzátéve, hogy a nemzetközi porondon történő eredményes megmérettetésnek több feltétele is van: az egyik az, hogy valóban világszínvonalú pályázatokkal jelentkezzünk, szerencsére ezen a téren kifejezetten jól állunk. Már a hazai zsűri tagjait is úgy választják ki, hogy vezető hazai szakemberek mellett tagjai legyenek a nemzetközi élvonalhoz tartozó elismert ingatlanfejlesztők is. Idén a magyar pályázatot támogató osztrák és szlovák zsűritagok mellett további 10 szakember (az Egyesült Államokból, Ukrajnából, Szingapúrból, Németországból, Svájcból, Belgiumból, Luxemburgból, Szlovéniából) is bekapcsolódik a munkába. A zsűri egyébként már a Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj bírálatakor is igazságos, ám kőkemény. Ezt nem is lehet másképp csinálni: A Prix d’Excellence nem az a díj, ahol az ember befizet, mondjuk 5000 dollárt, amiért cserébe részt vehet egy előkelő hotelben rendezett gálán, és a végén kap egy elismerő oklevelet. FIABCI World története során többször is előfordult, hogy valamelyik kategóriában nem adták ki az első díjat, mert a zsűri úgy érezte, hogy az adott évben egyik pályázat sem éri el az ehhez szükséges nívót. Az objektivitást az is garantálja, hogy minden egyes kategória pályaműveit 10-12 különböző ország vezető szakembere bírálja, de közöttük nem lehet abból az országból származó zsűritag, ahonnan az adott kategóriában érkezett nevezés. Ennek fényében értékelendő a 28 első díj, amelyet magyar fejlesztők hoztak haza. Idén májusban is arattunk: a 2021-es FIABCI Nemzetközi Ingatlanfejlesztési Nívódíj pályázatán négy arany- és három ezüstérmet nyertek a magyar ingatlanfejlesztők. Első díjas lett a Párisi Udvar Hotel Budapest két kategóriában, a Metrodom Panoráma Lakópark, és a Himalája hegységben, a 4000 m magasan fekvő Zanglában található szolár iskola, amelyet magyar tervek alapján magyarok és a helyiek közösen építettek. Második helyezés ért el a városligeti Millennium Háza, a MOME Campus valamint a XIII. kerületi Klapka Központ.

A legnagyobb presztízsű díj

„Minden lehetséges fórumon hangsúlyozom, hogy a Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj és a nemzetközi FIABCI díj azért egyedi, mert nem “csak” az építészeti kvalitást értékeli: a bírálat főbb szempontjai az ingatlanfejlesztés koncepciója és eredménye, építészeti- és városépítészeti színvonala, a kivitelezés minősége, az alkalmazott műszaki megoldások és a megvalósítás időtartama. Emellett pontozzák a fejlesztés eredményességét, értékesítési- és bérbeadási potenciáljait, foglaltságát, valamint a környezetvédelmi szempontokat és az ingatlanfejlesztés társadalmi hasznosságát. Vagyis azt, hogy a fejlesztés mennyiben javítja a szűkebb és tágabb környezetében lakók életkörülményeit és hogyan szolgálja az ott élőket, valamint az odalátogatókat.” – fejtette ki Gönczi László elnök a bírálati kritériumokat, biztatva ezzel is a fejlesztőket a jelentkezésre.

A pályázati felhívás: Jelentkezés (http://fiabcimagyarorszag.hu/)

A részletes kiírás:
 - http://fiabcimagyarorszag.hu/signup_2021.php

 

FIABCI