Az elemző szerint a járműgyártás felfutása megfelel a várakozásainak, mivel a Suzuki június elején visszatért a kétműszakos termeléshez. Hozzátette: a következő hónapokban is a járműgyártás adhat további lendületet az ipari termelésnek, mivel az Audi autógyára júniusban állt termelésbe, ami fokozatosan futhat fel.

A kilátásokat illetően biztatónak nevezte, hogy az európai és a német konjunktúramutatók a kilábalás irányába mutatnak.

Tavaly összességében 1,7 százalékkal csökkent az ipari termelés. Az idén viszont az Audi győri üzemének júniusi elindulásával, a Mercedes és az Opel üzemek kapacitásának felfutásával, a bázishatások miatt és az év második felétől várhatóan javuló belső és külső kereslet mellett 3 százalék körül növekedhet az ipar kibocsátása - sorolta az elemző.

Többet nyerünk az autókon, mint amit veszítünk az elektronikán

Balatoni András, az ING elemzője az év egészére az ipari termelés szolid, de folyamatos növekedését várja. Erre következtet a munkanaphatástól megtisztított index növekedéséből is.

A folyamatos növekedési előrejelzést arra alapozta az elemző, hogy a kiépült jelentős autóipari kapacitások meghaladják az elektronikai iparban kiesett kapacitásokat, így a kettő eredője pozitív lesz.

 

privatbankar.hu