Az építőipar 2022-ben is komoly gondokkal küzd. A járvány továbbra is lassítja a kivitelezéseket, a képzett munkaerő hiánya és az alapanyagok árának emelkedése visszafogja a teljesítményt. Az építőanyagoknál 10-15 százalék közötti drágulás várható az első negyedév végére 2021 végéhez képest, ami csaknem a duplája az elmúlt évek elején tapasztalt 5-9 százalék közötti árváltozásnak. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) a napokban adta ki az ágazat helyzetéről szóló friss értékelését*, amelyben több javaslatot is megfogalmazott a felsorolt problémák megoldására.

A kereslet változatlanul erős, a közepes és nagyobb vállalkozások kapacitása csaknem teljesen lekötött, de a kisebb cégeknél is a 80 százalékot közelíti ez az arány.  Az ÉVOSZ arra számít, hogy idén a parlamenti választások miatt az állami és önkormányzati megrendelések száma és értéke mérséklődik.  A lakásépítés, lakásfelújítás, az ipari szektor létesítményei és a logisztikai beruházások fogják felfelé húzni az ágazat teljesítményét. Mindez azt jelenti, hogy az építőipar, beleértve a tervezés, kivitelezés, mérnöki szolgáltatás és üzemeltetés területét, egyaránt növekedési pályán marad.

A feladatokat szakmunkás- és mérnök-hiányos munkaerőpiaci környezetben kell végrehajtani. Bár a magyar építőipar jelenleg 25 ezerrel több embernek ad munkát, mint a járványt megelőző időszakban, így a foglalkoztatotti létszám 370 ezer, gondot jelent, hogy a bővülés meghatározó részét a képzetlen belépők adták. A segédmunkások és betanított munkások magas arányát szó szerint egészségtelennek tartják az ÉVOSZ jelentésének szerzői, hozzátéve, hogy a munka melletti betanítás, képzés nagy kihívás elé állítja a vállalkozásokat. Az sem segít a helyzeten, hogy az építőipari bérek emelkedése ellenére a jelenlegi havi ágazati átlagkereset majdnem 20 százalékkal marad el a versenyszféra bérszintjétől. Az ÉVOSZ számos területen fogalmazott meg javaslatokat a gondok megoldására, nagy hangsúlyt fektetve a képzésre, a hatékonyságot növelő fejlett technológiák szélesebb körű alkalmazására.

Bízom abban, hogy nem marad válasz nélkül az a javaslat, amelyben az ÉVOSZ országos programot sürget a digitalizáció, a mesterséges intelligencia építőipari hatásainak tudatos kezelésére, a hazai BIM folyamatok felerősítésére. A digitalizáció térnyerése az építőiparban megállíthatatlan, egyre több szereplő ismeri fel, hogy a rendelkezésre álló megoldások használatával időt és pénzt takarít meg, növeli a hatékonyságot, javítja a minőséget. Ha az ÉVOSZ előrejelzése beigazolódik, a hazai építőipar idén 250-300 milliárd forinttal magasabb termelési értéket állíthat elő, mint tavaly, a digitalizáció felgyorsításának köszönhetően ez az összeg jelentősen növelhető” – mondja Simon Szilárd, a PlanRadar építőipari, épületüzemeltetési szoftvert fejlesztő és forgalmazó bécsi központú cég magyarországi részlegének vezetője.

Az építőipari digitalizáció európai sikercégének eredményeit a befektetők is elismerik. A PlanRadar nemrégiben az osztrák B2B szektor történetének legnagyobb összegű második fordulós tőkebevonási körében 69 millió dollárt gyűjtött össze a befektetőktől, a pénzt bővítésre és fejlesztésre fordítja.

 

PlanRadar