A legjobb lokációk a fővárosban és közvetlen környékén vannak, és egyre fontosabb az épületek fenntartható működése ‒ derül ki az Alfa Group piaci elemzéséből.

Az új építésű lakások ára a munkaerő- és az alapanyagköltségeket követi, tehát a beruházók szándéka ellenére is emelkedni kénytelen, míg a hitelkamatok eltántorítják a vevőket. A bérlakáspiac ezt kevésbé mereven, de követi, a bérbeadók mozgástere lényegesen nagyobb, mint az építőké, de az élénk, ide „átcsatornázódó” kereslet miatt az árak itt is magasak. Ezen a területen a jövőre induló CSOK Plusz mozgathatja meg a befagyott piacot ‒ mutatott rá Ohad Epschtein, az ingatlanbefektetéssel és bérbeadással foglalkozó nemzetközi Alfa Group magyarországi vezetője.

Egészen más a helyzet ugyanakkor a raktárak és logisztikai ingatlanok esetében. Bár az új bérleti szerződések országos átlagban minimálisan csökkentek, a fővárosi vagy ahhoz közeli raktárak kihasználtsága nem romlott, az Alfa Group esetében például folyamatosan 95% feletti. Ennek értelmében a logisztika az a terület, ahol továbbra sem torpant meg a beruházási kedv. Csak a csoportnál újabb 5000 m2 raktárat adnak át ez év végéig a hozzájuk tartozó irodákkal együtt, ezekre már most vannak érvényes szerződések ‒ mondta a vezető. Ugyanez látszik más beruházóknál is, az építőipar fókusza, bár összességében csökkenő volumen mellett, de a logisztika és az energetikai felújítások irányába mozdult el.

Utóbbi különösen jelentős szempont. Tartós és érdemi különbség látszik beállni a fenntartható(bb), minimális rezsivel működő, „zöld” bérlemények és a rosszabb energetikájú épületek között, valamennyi szegmensben. A költséghatékonyság tehát egyre lényegesebb, de ez elsősorban az iroda- és a raktárpiacon egyértelmű. A kevés megmaradt lakásvásárló között inkább egy ollót látunk nyílni. A befektetési, illetve készpénzes vevők szinte kizárólag korszerű energetikájú ingatlanra költenek, és kihasználják a jelenlegi, vevőknek kedvező piaci helyzetet. A hitelt is felhasználók azonban inkább kompromisszumokat kötnek az energetikában, és korszerűtlenebbet, rosszabb állapotút vesznek ugyanazért az összegért, mondván, hogy szigetelni még lehet egy ingatlant, bővíteni nem nagyon. Ez azonban egy hibás megközelítés, mert az említett olló tovább fog nyílni, ami értékvesztéshez vezethet, miközben az energetikai felújítás költségei is folyamatosan emelkednek ‒ hívta fel a figyelmet az Alfa Group Magyarországi vezetője

 

Alfa Group