Az elmúlt időszak tranzakciói alapján tehát kijelenthető, hogy mind a budapesti, mind pedig a vidéki helyszíneken élénkülés mutatkozik az ipari ingatlanpiacon. Szélesedni látszik az aktív piaci résztvevők skálája és újonnan betelepülő vállalkozások is szép számmal megjelentek, különös tekintettel az autóipari beszállítók és az elektronikai ipar szereplőire. Az autóipari beruházások mértéke új rekordot ért el idén a maga közel 70%-os részesedésével a teljes, külföldről érkező invesztícióhoz viszonyítva, ahol a német cégek dominanciája mellett a teljes beruházási volumen elérte a 1,5 milliárd eurót.


Regionálisan Magyarország vitathatatlanul fontos szerepet játszik az autóiparban, a növekvő aktivitás, valamint a kedvező piaci hangulat számos, további autóipari vállalkozást vonzhat majd az országba és a régióba.


Egyik kiváló példaként említhető a német-indiai autóipari beszállító vállalat, a Sona BLW. A társaság ez idáig csak Indiában, az Egyesült Államokban és Németországban rendelkezett gyártó egységekkel, de a 4,2 milliárd forintos, 4.200 négyzetmétert érintő bérleti megállapodásuk a Polgár Ipari Parkkal (további 4.200 négyzetméter bővüléssel 2017 harmadik negyedévében) az első egységük a közép-kelet-európai régióban.

Egy másik példa az egyre növekvő érdeklődésre Magyarország iránt a Samsung Electromechanics – 12 ha telken elterülő, 13.000 négyzetméteres – telephelyének értékesítése, a szigetszentmiklósi a Leshegy Ipari Parkban, közvetlenül a M0 autóút szomszédságában. Az ügylet lezárására 2016 harmadik negyedévében került sor, kevesebb mint egy év intenzív marketing tevékenység után. A vevő szerepét egy kínai gyártócég, a televízió gyártás / összeszerelés területén jól ismert Express Luck töltötte be.


Egy további telephely értékesítési ügylet során az Unicredit Leasing tulajdonában álló, Europapier által használt törökbálinti raktár és iro0daépület is új gazdára talált a közelmúltban. A 4.900 négyzetméteres épületet egy reklámajándékokkal foglalkozó, német kereskedelmi cég vásárolta meg.


A Colliers mindhárom esetben kizárólagos megbízás keretében képviselte a tulajdonosokat.


A teljes befektetési volument tekintve 2016 első felében közel megduplázódott az ipari ingatlanokhoz kapcsolódó befektetési ügyletek részesedése a teljes 2015-ös évhez képest. Ez elsősorban a 2016 első félévében realizálódott számos ingatlan-portfóliót érintő tranzakciónak köszönhető. Több tranzakció keretében a CTP 135.000 négyzetméterre növelte magyarországi raktárterületeit, míg a Blackstone átvette az Immofinanz – mintegy 100.000 négyzetmétert érintő – teljes magyar logisztikai portfolióját. A Colliers évek óta tartó folyamatos növekedést tapasztal az ügyletek átlagos méreteinek tekintetében is.

 


Colliers International