Ugyanezen időszakban 5,3 milliárd dollárnyi, összesen 5,6 millió négyzetméternyi új fejlesztési projekt vette kezdetét – az éves növekedés e téren 75 százalékos.

Az e-kereskedelem továbbra is meghatározó mértékben járul hozzá a kereslet növekedéséhez a logisztikai ingatlanok szektorában, miután a vállalat jelentősebb piacain egyre terjed az internethasználat. Az öt évvel ezelőtti 20–25 százalékkal szemben jelenleg mintegy 40 százalék az e-kereskedelemen érdekelt ügyfelek aránya a GLP globális portfóliójában.

A világjárvány felgyorsította, és legalább két-három évvel lerövidítette az e-kereskedelemre és a digitális megoldásokra történő átállást. A cég várakozásai szerint ezeknek a változásoknak a hatása azután is fennmarad, hogy a globális gazdaság elindul a kilábalás útján. Ez az új helyzet nem csupán több raktárterületet, hanem megfelelő technológiát, adatokat és embereket is kíván a hatékonyság növelése érdekében a tágan értelmezett ellátási láncban.

A GLP logisztikai üzletágának jelentősebb bérbeadási és fejlesztési mutatói:

Európában éves összevetésben 69 százalékkal növekedett a bérbeadási tevékenység, mintegy 1 millió négyzetméternyi kiadott területtel. Többek között olyan ügyfelekkel jött létre új bérletről vagy hosszabbításról szóló megállapodás, mint az Amazon, a DHL, a Leclerc, az ID Logistics, a Royal Mail, az XPO Logistics, vagy az SF Express, amely globális ügyfélként először bérelt területet Európában. Ezenfelül a GLP eddigi legnagyobb forgalmú fejlesztési évét könyvelhette el, miután 113 százalékos éves növekedéssel 813 millió dollár értékű új projektet indított. Eközben új területekkel bővítette állományát, továbbá egy közép-kelet-európai ingatlanportfólió megvásárlásával 12 országra terjesztette ki európai jelenlétét.

Kínában a GLP 2019-hez képest 53 százalékkal több, összesen 18,7 millió négyzetméterre szóló bérleti megállapodást kötött 2020-ban. A kínai keresleten belül továbbra is meghatározó jelentőségű az e-kereskedelem, a vállalat az elmúlt év utolsó hónapjaiban a szektor hat legnagyobb helyi szereplőjével 370 ezer négyzetméternyi területre szerződött. A cégcsoport 25 piacon mintegy 1,8 milliárd dollár értékben indított új fejlesztési projekteket, egyebek mellett megkezdte egy 130 ezer négyzetméteres intelligens elosztóközpont építését a világ egyik legnagyobb sportszergyártó cége számára.

Japánban 1,6 millió négyzetméter új bérletre, illetve hosszabbításra szóló megállapodással zárta az évet a GLP, ez mintegy 60 százalékos növekedés 2019-hez képest, egyben a valaha volt legmagasabb mutató az országban. Az internetes kereskedelem szereplői itt is kimagaslóan aktívak voltak, köszönhetően az online vásárlás fokozódó térnyerésének. A GLP piacvezető az országban, és Japánban zajlik a legnagyobb fejlesztési programja. Az év során több mint 2,4 milliárd dollárnyi új beruházást indított a vállalat, elsősorban Tokióban és Oszakában, valamint vonzáskörzetükben.

Brazíliában 2020-ban sorozatban negyedszerre döntött rekordot a GLP bérbeadási tevékenysége, az 1,1 millió négyzetméternyi kiadott terület a 2019-es eredmény kétszerese. Az új szerződések 65 százaléka itt is e-kereskedelmi vállalkozásokkal köttetett, kihasználva az elsődlegesnek számító online piactér, valamint a többcsatornás értékesítésben érdekelt szereplők által támasztott növekvő keresletet. Ezenfelül 650 ezer négyzetméternyi új fejlesztés vette kezdetét – a valaha volt legmagasabb brazíliai mutató – a modern logisztikai létesítmények iránti erősödő igény kielégítésére. Valamennyi beruházás a két legnagyobb helyi fogyasztói piac, São Paulo és Rio de Janeiro területére összpontosul.

Indiában az IndoSpace csapata 5,6 millió négyzetméterre írt alá bérleti megállapodásokat, ezzel 36 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbi eredményt. A bővülést az e-kereskedelmi és multinacionális ipari vállalatok erősödő kereslete hajtotta. Az IndoSpace növekedéséhez a legnagyobb mértékben az internetes kereskedelem járult hozzá, a 2019-es 6 százalék után 2020-ban a bérbeadások 35 százaléka kapcsolódott a szektor szereplőihez. Szerződést hosszabbított többek között az Amazon, az Aptiv, az LF Logistics és a Reliance, továbbá új ügyfelekkel is bővült az IndoSpace portfóliója a Kool-Ex (a gyógyszeripart kiszolgáló vezető hűtőlánc-logisztikai cég), az Alstom, a FirstCry (Ázsia legnagyobb babatermék-webáruháza) és a Vikram Solar (India második legnagyobb napenergetikai vállalata) személyében.

 

GLP