Az aktív bérlői kereslet azt tüközni, hogy a régóta várt piaci fellendülés egyértelműen megkezdődött.
2014 során az új kínálat éves volumene összesen 18.600 m2 volt, két egyedi bérlő igényeknek megfelelően fejlesztett ingatlannal bővült az állomány. Az üresedés jelentősen csökkent az év során és 15,7%-on állt meg az év végére. Ennek a kiemelkedő javulásnak két fő oka volt: a spekulatív fejlesztések teljes hiánya, illetve az aktív bérlői piac.


„A gyorsan javuló piaci környezet minden bizonnyal hatással lesz a bérleti kondíciókra 2015 folyamán. A modern, üres ipari ingatlanok csökkenő kínálatának eredményeképp megkezdődhet a bérleti díjak emelkedése. Ez a fellendülés a másodlagos ingatlanokat a gyengébb műszaki paraméterek következtében ugyanakkor még nem érinti” – nyilatkozta Tuza Rita, a JLL piackutatási vezetője.


2014-ben a javuló piaci környezet felkeltette a befektetők érdeklődését az ipari ingatlanok iránt. Az ipari és logisztikai ingatlanokból származó befektetési tranzakciós volumen 72 millió euró körül alakult 2014-ben és ez szinte teljes egészében a második félév teljesítménye; a Tulipán Park eladása a SEB tulajdonából a Logicornak (egy európai portfólió részeként) és a Viktória Parkban található Auchan által bérelt raktár eladása az Invesco tulajdonából a Prologis számára. A legnagyobb ipari tranzakció az Audi győri 70.000 m2-es gyártó- és raktárcsarnokának az akvizíciója volt, melyet az autógyártó vállalat saját használatra vásárolt meg.

        
Benjamin Perez-Ellischewitz, a JLL budapesti irodájának tőkepiaci részlegének vezetője a következőket tette hozzá: „2015-ben már lezárult egy nagy jelentőségű akvizíció; a Prologis megvette az M1 Business Parkot a CA Immótól. Ez a logisztikai park méretét tekintve a legnagyobb olyan bevétel generáló ingatlan volt, amely az elmúlt években tulajdonost váltott. A tranzakcióban során a vevőt a JLL képviselte. Egyre több befektető érdeklődik komolyan ipari ingatlanok iránt és 2015 során további értékesítésekre számítunk ebben a szegmensben. 

 

JLL