2015 második negyedévében folytatódott az első negyedévben tapasztalt trend: az ipari ingatlanok bérlői elsősorban olyan harmadik félként dolgozó logisztikai szolgáltatók (3PLs) vagy kereskedők, akiket a magas magánfogyasztás és az eurózóna exportja tart lendületben. A piac Európa-szerte erősödik, Hollandiában egyenesen rekordot döntöttek a bérbeadások 2015 első félévében és a fejlesztések szintje is magas. Németországban, Franciaországban és az Egyesült Királyságban is jelentős növekedés volt megfigyelhető. Közép- és Kelet-Európában pedig az autóipari szektor teljesítménye volt kiugró.
 
A bérleti díjak növekedése mérsékelt maradt a negyedévben, ez főleg az Egyesült Királyságra és Írországra volt jellemző. Azokon a piacokon, ahol hagyományosan magasabbak a hozamok, mint Franciaországban, Olaszországban és Közép-Európában, a hozamok csökkentek a második negyedévben – a teljes, EMEA (Európa, Közel-Kelet és Afrika térség) súlyozott átlagos kamatlába 7 százalék alá esett és számos piacon a korábbi minimumokat is meghaladta.
 
„A növekvő bérlői kereslet és az erős befektetési aktivitás miatt egyre több a fejlesztés alatt álló ingatlan Európában; ez különösen néhány cseh, lengyel és holland ipari zónára jellemző. Mindezek ellenére a fejlesztések az Egyesült Királyságban és Írországban nem tudnak lépést tartani a kereslettel, főleg a bérlők méretre, kialakításra és lokációra vonatkozó igényeit tekintve. Ahogy az ipari ingatlanszektor továbbfejlődik, és az erős keresletre ható tényezők is fennmaradnak, arra számítunk, hogy a befektetők étvágya a jövőben is erős marad.” – nyilatkozta Amaury Gariel, a CBRE európai ipari és logisztikai vezetője.
 
„Magyarországon 2015 első félévében több tranzakció történt, mint az elmúlt évek során összesen. Az üres épületek iránt is megnőtt a kereslet. Tapasztalataink szerint a Növekedési Hitelprogram fellendítette a kisvállalkozások ingatlanvásárlási kedvét. Az eladott ingatlanok típusai közt mind a városi logisztikai parkok, mind ún. Big Box épületek, valamit különálló gyártóépületek megtalálhatóak. Bízunk benne, hogy a tendencia folytatódik, az érdeklődés tapasztalataink szerint tovább élénkül.”- tette hozzá Baka Gergely, CBRE Magyarország ipariingatlan-ügynökségének vezetője.

 

 

CBRE