A legkedveltebb eszközosztály itthon továbbra is az iroda, de régiós szinten az ipari ingatlanok kapcsán látható a legerősebb áremelkedés. Borbély Gábor, a CBRE kutatási igazgatója a 2021-es Expo Real konferencián elhangzottak alapján nyújtott betekintést a régiós ingatlanpiaci trendekbe.

Kisebb konferencia, nagyobb optimizmus
A pandémia miatt 2020-ban elmaradt az ingatlanpiac legnagyobb régiós eseménye az Expo Real. Bár hosszú ideig bizonytalanság volt az idei rendezvény megrendezésével kapcsolatban, a müncheni konferencia kisebb területen és kevesebb résztvevővel, de rendkívül pozitív hangulatban zajlott a CBRE kutatási igazgatója szerint. „Számos kiállító és látogató az utolsó pillanatban döntött a részvétel mellett, ezért a kiállítást a korábbi évekhez képest jobban meghatározta a spontaneitás, de az érdeklődés és az optimizmus sokkal nagyobb volt, mint arra pár hónappal ezelőtt számítani mertünk volna” ¬– nyilatkozta Borbély Gábor a konferenciával kapcsolatban. A kiállításon érezhetően domináns volt a német jelenlét, ezzel párhuzamosan a Brexitből adódóan jóval kisebb volt az Egyesült Királyságból érkező befektetők és kiállítók aránya. A rendezvényen két tematika túlsúlya volt szembeötlő: a német régiók és városok bemutatkozása és az ipari fejlesztők és befektetők standjainak térnyerése.

Németország globális viszonylatban második közvetlenül az Egyesült Államok mögött
Németország a pandémia alatt az Egyesült Államok után a második legnagyobb ingatlanbefektetési piaccá nőtte ki magát, nem kis részben az Egyesült Királyság regionális szerepének csökkenése miatt. A német befektetési forgalom októberig elérte a 60 milliárd EUR-t, és év végéig átlépheti a 100 milliárd eurós határt is, feltéve, hogy lesz elég eladó termék. A forgalmat elsősorban ipari ingatlanok és a bérlakás-befektetések iránti növekedésnek hajtja. „A német piac durván 60 százalékát adják a hazai befektetők, a maradék 40 százalékon pedig elsősorban a svájci, brit, francia és olasz befektetők osztoznak – persze sok más nemzet mellett. A német tőke külföldön is meghatározó és aktív, mind eszközosztályban, mind földrajzilag jelentősen diverzifikált, és hihetetlenül növelte aktivitását az elmúlt 12-18 hónapban. ¬- mondta Borbély Gábor.

Az ipari szegmens intenzíven növekedik
Az ipari ingatlanfejlesztők és befektetők a korábban megszokott kisebb standok helyett hatalmas terekkel jelentek meg, amit indokolt a szegmens iránti hatalmas érdeklődés. A befektetési hangulatot remekül tükrözi a vásárlásokkal kapcsolatos megnövekedett igény: a befektetők kész fejlesztéseket és fejleszthető földterületeket egyaránt vásárolnának.  „Az eladói oldal sokkal szűkebb, mint a vevői, ami az árak további emelkedéséhez vezet. A fejlettebb nyugat-európai piacokon az ipari ingatlanok árazása összeért a belvárosi irodákéval, ami pár éve még elképzelhetetlen lett volna. Németországban a prémium lokációkban az ipari ingatlanok hozama lassan 3 százalék körülire olvad, annyira sokan akarnak vásárolni, hiszen a hosszútávú kamatok még mindig a 0 százalék környékén vannak.” A szegmens növekedése betudható a pandémia okozta felhalmozódott pénzügyi kereteknek, mivel számos befektető nem tudta realizálni a befektetési volument. A hozamelvárás csökkenése a régió más országaiban is megfigyelhető, Csehországban és Lengyelországban egyaránt 5 százalék alatt van, és várhatóan hamarosan Magyarországon is 6 százalék alá esik az az ipari ingatlanok minimumhozama.

Pozitív régiós és magyarországi megítélés a befektetők körében
„A régió (és azon belül Magyarország) megítélése nagyon erős, a befektetők folyamatosan keresték a hazai kollégákat elsősorban az ipari és logisztikai befektetési lehetőségek kapcsán, de Budapest iránt más eszközosztályokban is mérhetően erősödött az érdeklődés, leginkább azok részéről, akik az elmúlt években fektettek hazai ingatlanba és igen erős hozamot realizáltak. A 7-8 százalék körüli gazdasági növekedésben bízva a hazai ingatlanok jövedelemtermelő képességének pozitív a megítélése, ezért növekvő tőkebeáramlásra számítunk itthon” - fejtette ki Borbély Gábor, a CBRE kutatási igazgatója. „2021 első három negyedévében a kereskedelmi ingatlanbefektetési forgalom 750 millió EUR volt, ami ugyan 5 százalékkal elmarad a tavalyi év azonos időszakában mért értéktől, de a folyamatban lévő tranzakciókkal a teljes éves volumen elérheti az 1.2-1.3 milliárd EUR-t, ami 20-30 százalékos növekedést jelent a tavalyi évhez képest, jövőre pedig a piac megcélozhatja a 2019-es szinteket, vagyis 1.5-1.7 milliárd euró környékére várjuk a volument.”

Itthon az irodai szegmens továbbra is az élen
„Továbbra is az iroda a legkedveltebb befektetési eszköz: az év eddigi forgalmának 85 százalékát ez az eszközosztály tette ki. Habár az ipari ingatlanok számítanak ma a legkeresettebbnek, az eladói oldal szűkössége miatt egyelőre csak kisebb értékű tranzakciókat regisztráltunk.” – mondta Borbély Gábor.

 

CBRE