A globális ingatlanpiaci befektetések csak tavaly 16 százalékkal nőttek, így a mostani aktivitás mértéke 2008 óta a legmagasabb. Az OTP Ingatlan Befektetési Alapkezelő új befektetési alapjával most nem csak a hazai fellendülésből, hanem a dinamikusan bővülő, globális ingatlanbefektetési piac hozamaiból is profitálhatnak a magyar befektetők. A világgazdaság bővülésével és a népesség növekedésével, valamint az urbanizáció felgyorsulásával az elmúlt években mind a lakó-, mind a kereskedelmi ingatlanok iránt megnövekedett a kereslet, világszerte és hazánkban is.

Ezek a tendenciák jó hatással voltak az ingatlanalapok teljesítményére is. Az OTP szakértői azt tapasztalják, hogy a hazai kereskedelmi ingatlanbefektetési piacot folyamatosan növekvő bérbeadottsági ráták és stabil bérlői kereslet, az ingatlanalapokat pedig – ennek köszönhetően – viszonylag magas hozamok jellemezték. Jó hír, hogy a globális befektetési ingatlanpiac továbbra is dinamikusan növekszik, tavaly a top befektetési célpontok, úgymint Észak-Amerika, illetve Európa legnagyobb városai, összesen 20,5 százalékos növekedést regisztráltak. Az OTP Ingatlan Befektetési Alapkezelő új befektetési alapja ezeket a trendeket kívánja kihasználni, ezért létrehozta az OTP Ingatlanvilág Alapok Alapját, amely lehetőséget nyújt a hazai befektetőknek arra, hogy a hazai és a globális piaci fellendülésből ők is profitálhassanak.

Az OTP Ingatlanvilág Alapok Alapja befektetési stratégiája két pillérre épül. Egyrészt portfóliójában megjelennek mind a hazai, mind a külföldi alapkezelők által kezelt ingatlanpiaci befektetési jegyek.  Az Alap az eszközeinek jelentős részét az OTP Ingatlanbefektetési Alap befektetési jegyeibe fekteti, amely alacsony kockázati besorolásának, stabil hozamának és alacsony árfolyamingadozásának köszönhetően biztosítja az Alap hosszú távú, megbízható stabilitását. A stabil „portfóliómag” szerepét tölti be a hazai befektetők által 2002 óta hozzáférhető Ingatlanalap. A tőke fennmaradó hányadát, akár 40-45 százalékát pedig olyan neves külföldi alapkezelők által kezelt ingatlanalapokba helyezi el az alapkezelő, amelyek a világ különböző, fejlett régióiban, országaiban fektetnek be. A globális eszközök részarányának aktív kezelésével szignifikánsan magas hozamok elérésére is lehetőség nyílik. Amellett, hogy a különböző régiók eltérő növekedési ciklusai folyamatos hozamlehetőségeket biztosítanak, egyben a portfólió kockázatának mérséklésre is alkalmat teremtenek. Ez a két elv vezérli az Alap befektetéskezelését.

Az OTP Bank és az OTP Ingatlan Befektetési Alapkezelő szakértői szerint az ingatlanpiacok fellendülésének köszönhetően megnőtt a hajlandóság a befektetők körében, hogy a nagyon alacsony hozammal bíró, kockázatmentes befektetési formák mellett a közepes kockázatú, ám jóval magasabb növekedési potenciállal és hozamelvárással rendelkező ingatlanpiaci eszközökkel is színesítsék a portfóliójukat. Az OTP Ingatlanvilág Alapok Alapja ezekre az igényekre reagálva jött létre. Elsősorban azoknak ajánlott, akik szabad pénzeszközeik egy részét legalább három évre szeretnék befektetni az ingatlanpiacon, illetve akik közepes szintű kockázatvállalásra is hajlandóak annak érdekében, hogy kihasználják a globális ingatlanpiaci növekedésből eredő lehetőségeket.

 

 

OTP