De mi az a BIM és miért olyan fontos, hogy a hazai építőipar szereplői egyre szélesebb körben alkalmazzák? A választ megtalálják az építőipari szoftverét már Magyarországon is forgalmazó, bécsi székhelyű PlanRadar szakértőinek friss, magyar nyelvű blogbejegyzésében, ebből emeltünk ki néhány fontos részletet.

„Korszakváltás van az építőiparban, melynek a hazai építőipar a küszöbén áll” – fogalmazott Koji László, az ÉVOSZ elnöke a a szakmai konferencián. Az igényes megrendelők új elvárásokat fogalmaznak meg, ami a fenntartható, körforgásos, innovatív, energiatakarékos, zöld és környezetbarát jelzőkkel írható körül. A változó igények kiszolgálásának összetett eszközrendszerében fontos szerepe van a digitalizációnak, azon belül a BIM technológia minél szélesebb körű alkalmazásának. De mi az a BIM? A rövid válasz szerint modellezési megoldás, amely egységes, jól áttekinthető, 3D-s rendszerben, valós időben kezeli és meg is jeleníti az építményekkel kapcsolatos összes fontos tervezési, kivitelezési, fenntartási információt, amivel a projektek résztvevői jelentős időt és pénz takarítanak meg. A PlanRadar blogbejegyzésének szerzői részletesen is bemutatták, hogy a BIM miként támogatja ezt a három munkafolyamatot.

Tervezés

 Kezdetben elkészül az épület 3D-s modellje az összes tervvel, szelvénnyel és nézettel. Egy speciális tervező beviszi a modellt egy programba, amely kiszámítja az építendő objektum összes elemének paramétereit. A kiterjedt adatbázisból elérhető az összes munkarajz, specifikáció, a jövőbeli munkák mennyiségére vonatkozó információk és a projekt teljes költsége. A tervezési szakaszban megbecsülik a gépészeti és energiahálózatok, a hőveszteségek és a természetes fény mértékét is, figyelembe véve a terep, a domborzat, a talaj stb. jellemzőit. Az épület kezdeti információs modellje logisztikai adatokkal egészül ki, amelyek meghatározzák az anyagok szállítási idejét és a legjobb lehetőségeket. A BIM modellezés lehetővé teszi a szociális infrastruktúra és a közlekedési hálózatok megtervezését is az épület környékén. A végső tervezési szakaszban részletes munkaterv és ütemterv készül a megvalósításhoz, amelyben meghatározzák a munkálatokhoz szükséges berendezések és erőforrások mennyiségét.

Kivitelezés

Ebben a szakaszban a BIM lehetővé teszi a kivitelezés állapotának és előrehaladásának nyomon követését, a pénzeszközök felhasználását, a költségvetés alakulását. A BIM valós időben nyújt információt az összes vezetői döntésről, változásról.

Épületek fenntartása, ingatlankezelés

Az építkezés befejezése után az információs modell speciális érzékelők segítségével folytatja a tényleges adatok gyűjtését az épületről, annak működéséről és előrejelzi a lehetséges vészhelyzeteket. A BIM segíti a nyilvántartások összeállítását a berendezésekről, támogatja a garanciális kötelezettségek ellenőrzését, az erőforrások hatékony felhasználását.  A modellezés hasznos lehet az ingatlankezelésben is: lehetővé teszi a helyiségek bérleti szerződéseinek és díjfizetésének nyomon követését, a javítási munkálatok tervezését, a kapcsolattartást a különböző hatóságokkal. A rendszer a kezelői értékelések, a műszaki auditok elkészítését, az objektumok fejlesztésének tervezését is támogatja.

Egy kis történelem

A BIM alapötlete az 1970-es évekre nyúlik vissza. Az „épületmodell” kifejezést először 1985-ben Simon Ruffle, majd később Robert Eisch, a Heathrow repülőtér felújításához használt szoftver fejlesztője, használta. Az „épületinformációs modell” fogalma mai jelentésében először G. A. van Nederwin és F. P. Tolman „Modeling multiple views on buildings” című cikkében jelent meg. A kifejezés 2002-ben kezdett elterjedni, mára fogalommá vált az építőiparban


PlanRadar