A 2013. november havi index 1,5 százalékponttal magasabb az októberi értéknél (51,1). November összességében teljesen átlagos hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 51,9; a novembereké szintén). Az elmúlt három évben a novemberi átlag szintén 51,9 pont volt.


 A Beszerzési Menedzser Index komponensei

A termelési mennyiség indexe nőtt októberi értékéhez képest, és egy havi szűkülés után a termelt mennyiség emelkedését jelzi első ízben. A mostani érték alacsonynak számít, az elmúlt 17 évben ötször volt kisebb az index értéke novemberben.
Az új rendelések indexe enyhébben tovább növekedett, a mostani a tizenkettedik legmagasabb novemberi érték 1995 óta. Az új rendelések állománya így ismét magasabb lett, de elmarad az elmúlt három év átlagától. Hasonló a helyzet az 1995 óta mért hosszú távú átlaggal összevetve.
A novemberi szállítási átfutási idő ideje hosszabb lett októberhez képest, de az ütem tovább enyhült. A korábbi novemberi értékeket nézve az idei a hatodik legalacsonyabb érték 1999, 2006, 2010-2012 után. Az index értéke ötvenegy hónapból 49-szer volt 50,0 pont alatt, amire korábban nem volt példa.
A vásárolt készletek tovább növekedtek, immár negyedik hónapja zsinórban, és az ütem némileg gyorsult. Az idei novemberi érték az elmúlt tizennégy év értékei alapján átlag feletti, és a kilencedik legmagasabb. 2011-ben hat alkalommal jelzett növekedést az index, ez 2012-re nyolcra emelkedett, ez idén eddig kilenc-kettő a bővülés javára.
2012-ben a foglalkoztatottsági index csak négy hónapban mutatott csökkenést. 2013 januárjától az index bővülést jelzett egészen áprilisig, ez a trend abbamaradt és május-július között folyamatosan csökkenést mérünk. Augusztusban megállt ez a folyamat, és azóta bővülést mértünk, melynek üteme némileg erősödött októberhez képest.


Az Üzleti Jelentések felmérés további eredményei

•    A beszerzési mennyiség indexe növekedett októberi értékéhez képest, és egyúttal a mennyiség további emelkedését  jelzi. A mostani érték kismértékben meghaladja az elmúlt három év átlagát, és a tizenegyedik legmagasabb novemberi adat. A beszerzett mennyiség tízszer növekedett eddig az idei év folyamán.
•    A beszerzési árak esetében az árak enyhe növekedése folytatódott válaszadóink jelzése szerint.  Ezzel a beszerzési árak az elmúlt negyvenöt hónapban negyvennegyedik alkalommal növekedtek. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a legalacsonyabb novemberi.
•    A késztermékkészletek szintje novemberben alacsonyabb lett. A korábbi novemberi értékeket nézve az idei jócskán átlag alattinak mondható, és a hatodik legalacsonyabb 1995 óta. A mutató 2010 júniusa óta 50,0 pont alatt tartózkodott, a 2011 márciusi-áprilisi növekedés ezt a 9 hónapos trendet szakította meg, hogy ingázzon 50,0 pont körül. Az idei évben csak háromszor nőtt az index értéke.
•    A külpiaci mutatók közül az importindex értéke növekedett októberhez képest, és a június-augusztusi három hónap szűkülés után egymás után harmadszor jelzi az import mennyiségének újbóli növekedését. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében hasonló folyamatról beszélhetünk. Az index értéke növekedett az előző hónaphoz képest, és továbbra is 50,0 pont felett maradt. Korábban, 2012 decemberében 42 hónap után 50,0 pont alá került az index, de az idei értékek ismét növekedést jeleznek, május kivételével.
•    Ebben a hónapban csak az alapanyagok kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Hiányt a fuvarozási szolgáltatások esetében, valamint a 18-as nyír rétegelt lemeznél jeleztek. Jelentősebb árcsökkenésről számoltak be a válaszadóink élőállat, élősertés és polipropilén granulátum esetében.

 

 

MLBKT