A 20 hektáros területen több tízezer négyzetméteres gyártóüzem jöhet létre.

Ismét eredményes évet zárt az állami tulajdonú NIPÜF Nemzeti Ipari Park Üzemeltető és Fejlesztő Zrt. A cég 2018 végéig 14 városban több mint 800 hektárnyi, ipari parkok kialakítására alkalmas területet vásárolt, emellett 74 ezer négyzetmétert meghaladó új beruházást adott át, és összesen mintegy 45 hektárnyi, fejlesztésre előkészített építési területet értékesített.

A legutóbbi tranzakció december közepén zárult: az Inpark Tatabánya 62 hektáros területéből 20 hektárt vásárolt meg az OTTO FUCHS Hungary Kft. A német hátterű, préskovácsolt alumínium kerekek előállításával hírnevet szerzett vállalat a termékei iránti jelentős piaci kereslet következtében elérte gyártási kapacitásainak határát. A cég a megnövekedett igények kielégítése érdekében további bővítés mellett döntött. A felső vezetés Magyarországon kívül Románia és Szlovákia több helyszínét vizsgálta meg és készített elemzést a fejlesztési lehetőségekről. Az értékelésnél a költségtényezők mellett a meglévő tatabányai telephelyen dolgozók szakértelme, munkatapasztalata, lojalitása és motiváltsága játszott döntő szerepet, így hazánkban valósul meg a stratégiai bővítés.

„A tatabányai önkormányzat gazdaságfejlesztő szervezetének közreműködésével vettük fel a kapcsolatot a NIPÜF Zrt.-vel, amelyben egy minden tekintetben versenypiaci szemléletű üzleti partnert ismertünk meg. Munkatársaik valamennyi kérdésünkre és igényünkre gyorsan, professzionálisan, a közös célt, a gazdaságfejlesztést szem előtt tartva reagáltak. Többek között ennek köszönhető, hogy a 20 hektáros terület megvásárlásáról szóló megállapodást rövid időn belül, 2018 decemberére sikerült tető alá hoznunk” – mondta Menyhárt Tibor, az OTTO FUCHS Hungary Kft. gazdasági vezetője.

A NIPÜF Zrt. 2018-ban vásárolta meg a Tatabánya-Környe ipari park újonnan fejlesztett részén, az Üveggyári út nemrég megépült új szakasza mellett lévő területet, és mindössze néhány hónap alatt elvégezte a szükséges telekalakításokat. A tervezett beruházást segíti, hogy a NIPÜF az értékesített ingatlan határáig kiépíti a közműveket és az útcsatlakozást. A helyi szabályozás alapján a maximális beépíthetőség 50 százalék, azaz akár több tízezer négyzetméteres csarnok megvalósítására is van lehetőség. Az épületek megengedett legnagyobb magassága 16 méter.

„Az Országos Ipari Park Koncepció részeként nem csupán új létesítmények építését, hanem fejlesztésre alkalmas területek kialakítását és értékesítését is vállaltuk. Immár több mint tucatnyi városban rendelkezünk kiváló elhelyezkedésű és adottságú telkekkel, amelyek logisztikai és gyártói tevékenységet végző hazai és külföldi vállalatok számára egyaránt ideális választást jelenthetnek. A tatabányai immár a sokadik tranzakció a sorban. A gyors és zökkenőmentes lebonyolításhoz nem csupán az OTTO FUCHS képviselőivel kialakult korrekt üzleti viszony, hanem a város és a kormányhivatal vezetőivel való együttműködésünk is hozzájárult” – mondta Török Zsombor, a NIPÜF Zrt. vezérigazgatója.

 

NIPÜF