A logisztikai informatikában egyre jellemzőbb a mobileszközök térnyerése – mondja a ProgAdat Kft. ügyvezetője. Végh Ferenc szerint elsősorban a PDA-s alkalmazások forradalma zajlik. Kiemelt feladat továbbá a mobilmegoldások integrációja a meglévő rendszerekhez. A cél, hogy minél gyorsabb, egyben könnyen nyomon követhető legyen egy folyamat. A szállítás teendői gyakran összekapcsolódnak a számlázási feladatokkal, így akár a számlázást és a pénztári mozgások nyilvántartását is meg kell tudni oldani a mobileszközökön. Ez gyorsabbá teszi a kiszolgálást, valamint kiküszöböli a hibalehetőségek nagy részét, amelyeket a különböző részlegek közötti kommunikáció hiányosságai idézhetnek elő.


Tévedni luxus

A raktározás és a szállítás területén is egyre nagyobb szerepet kap az informatika. A magas raktári elhelyezésre alkalmas létesítményekben vezeték nélküli kapcsolattal elérhető, akár a targoncára vagy a dolgozók karjára szerelhető, digitális személyi asszisztensekkel (PDA) történik az áruk tárolása, leszedése, valamint a belső raktári mozgások kezelése. Az ilyen online informatikai alkalmazások révén 20-30 százalékkal gyorsabb és pontosabb lesz az árumozgások követése, emellett töredékére csökken a papírfelhasználás.

Az ügyvezető igazgató tapasztalata szerint az utóbbi időkben oly mértékben csökkent a nagykereskedelmi szektor árrése, hogy elengedhetetlenné vált a raktárak automatizálása. Ma már nem engedhetik meg maguknak a vállalkozások, hogy a raktári alkalmazottak percekig keressék a termékeket, nem tévedhetnek a szavatosság lejárati dátumában. Elengedhetetlen az optimalizált, költséghatékony fuvarszervezés, komissiózás is.


Mi lesz veled, RFID?

Végh Ferenc szerint technológiai téren nagy kérdés, mi lesz az RFID-vel. Azt szeretné, hogy elterjedjen ez a rádiófrekvenciás azonosításon alapuló technológia. Az RFID-címkék olyanok, mint az emberi ujjlenyomat, egy apró eszköz, amely minden információt tartalmaz a termékről: mennyiségi, kiszerelési, gyártási, ellenőrzési, szavatossági stb. adatokat. Sajnos a gyors terjedés akadálya, hogy ma még meglehetősen drága a technológia. Lehet, hogy emiatt a süllyesztőbe kerül, de elképzelhető, hogy a későbbiekben olyan elterjedtté válik, mint most a vonalkód.

Jelenleg a QR-kód a köztes állomás a szimpla vonalkód és az RFID közötti fejlődési fázisban. Már jóval több információt hordoz, mint az egydimenziós zebracsík, és nem kerül annyiba, mint az RFID.


Megoldás kiskereskedelmi hálózatoknak

A mobileszközök terjedését látja a Microsoft Dynamics vállalatirányítási rendszer forgalmazója, az XAPT-csoport is. Sasfi Imre ­Chief Architect elmondása szerint ehhez a trendhez igazodik a Microsoft Dynamics AX 2012 legújabb, idén májusban kibocsátott frissítése, az R3-as verzió, amely komoly logisztikai alkalmazásokkal bővült. Egy komplett, új raktárirányítási megoldást kaptak a felhasználók, beleértve az online PDA- és eszközkezelő funkcionalitást, a munkaszervezési és irányítási eszközrendszerrel együtt. A készlettervezést és gazdálkodást illetően egy régóta várt támogatás jelent meg a szoftverben, ez pedig az igény-előrejelzés (Demand planning) lehetősége az elmúlt időszak adatainak elemzésével, és a várható kereslet prognosztizálásával.

Szintén a Microsoft Dynamics AX 2012 verziójának erőssége a kiskereskedelmi hálózatokkal rendelkező vállalatok komplex, az igényeiket teljes körűen lefedő AX Retail-megoldás. A csomag része a back office funkcióktól a pénztárgépes rendszert magában foglaló, részleges offline működést lehetővé tevő, áruházi rendszereken keresztül már a jövőbe mutató omnichanneles elektronikus kereskedelem is.


Korlátlan lehetőségek

Sasfi Imre szerint a mobileszközök a szokásos folyamatok ellenőrzésében, irányításában játszanak szerepet mind vezetői, mind végrehajtói szinten. Ma már a vevő és a szállító is online tudja követni az áru vagy rakomány útját, pozícióját, de még a végleges feladatkiadás előtt is lehetősége van ezen eszközök segítségével a legjobb megoldás kiválasztásának érdekében alternatívákat felkutatni. Ezekkel az eszközökkel ma már korlátlanul csatlakozhatunk belső rendszereinkhez és a világhálón levő alkalmazásokhoz is. Testre szabható, az egyszerűsített felületen gyorsan és célirányosan kaphatunk információkat, de az adatállományban akár ad hoc lekérdezések és elemzések is elérhetők.

– Logisztika informatika nélkül nem létezik – mondja Sasfi Imre. – Az események olyan mértékben felgyorsultak, úgy lerövidültek a reakcióidők, és olyan szűk a mozgástér egy-egy ügyletnél, hogy a megfelelő informatikai háttér nélkül a hatékony működés elkerülhetetlen.


Flottáknak szinte kötelező

– A szállítmányozással, áruszállítással foglalkozó cégek közötti versenyből azok kerülnek ki győztesen, akik megtalálják a hatékonyságnöveléshez szükséges eszközöket, és eredményesen tudják használni azokat – ismerteti Szabó Lajos, az iData Kft. ügyvezető igazgatója. – Az idei évben a KVSE, azaz a Kamionos Vezetési Stíluselemző rendszer az, mely a sofőrök vezetéséből adódó többletkiadásokat szorítja vissza.

A GPS-es nyomkövetéssel induló cégnél idén a fuvarszervező szoftveren dolgoznak, mely a logisztikai megoldásokban kap szerepet. Az integrált megoldással azonnal és pontosan meghatározhatják egy-egy fuvarfeladat költségét. A rendszer komplexitásából adódóan megszűnik a költségbecslésekből származó tévedés lehetősége, a szoftver összegzi az útdíj, a távolság, a vezetési idő szabályainak, az üzemanyag-fogyasztás és az útvonaltervezés minden elemét, és a legpontosabban adja meg a valószínűsíthető költségeket.

Az ügyvezető igazgató szerint 5-10 autós cégeknek már kifejezetten ajánlott a fuvarszervező szoftver használata, 20 autós flották felett pedig szinte kötelező, ha hatékonyan és teljes biztonsággal akar egy cég működni. A pontos fuvarárak előzetes ismeretében ugyanis az árversenybe is biztosabban lehet beszállni, a kockázat minimalizálódik. Jelenleg az új rendszer tesztelése zajlik, várhatóan már az idei év végén elérhető lesz az iTrack GPS Nyomkövető Rendszer kiegészítéseként az integrált fuvarszervező modul is.

 

 

MLSZKSZ